Κόσμος

DW: Ποιος είναι ο ισχυρός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ – Πώς ανήλθε στην εξουσία

DW: Ποιος είναι ο ισχυρός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ – Πώς ανήλθε στην εξουσία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η ειδικός στο Ιράν Αζαντέχ Ζαμιριράντ, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας εξηγεί στη DW ότι «ο Χαμενεΐ παραμένει μακράν το πιο ισχυρό πρόσωπο του κράτους και είναι αυτός που καθορίζει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Και ο λόγος του φαίνεται να έχει ακόμη βαρύτητα».

Ο Χαμενεΐ μέχρι σήμερα βρίσκεται στο απυρόβλητο, αφού καμία κριτική προς το πρόσωπό του δεν γίνεται δεκτή

Τα 85 του χρόνια κλείνει σήμερα, Τετάρτη 17/04, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ισχυρότερος άνδρας στο Ιράν, εν αναμονή της απάντησης που θα δώσει το Ισραήλ στο Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε βάρος του Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι ο ανώτατος ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο, εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί.

Ο Χαμενεΐ μέχρι σήμερα βρίσκεται στο απυρόβλητο, αφού καμία κριτική προς το πρόσωπό του δεν γίνεται δεκτή.

Ωστόσο, και στην Ισλαμική Δημοκρατία οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες, για το ισλαμικό καθεστώς, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μία συζήτηση για τη μετά Χαμενεΐ εποχή.

Η ειδικός στο Ιράν Αζαντέχ Ζαμιριράντ, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας εξηγεί στη DW ότι «ο Χαμενεΐ παραμένει μακράν το πιο ισχυρό πρόσωπο του κράτους και είναι αυτός που καθορίζει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Και ο λόγος του φαίνεται να έχει ακόμη βαρύτητα».

Ο ανώτατος ηγέτης, όμως, στο παρελθόν έχει εξοργίσει πολλούς πολίτες.

«Για μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν υπάρχει κανένας λόγος γιορτής. Πολλοί είναι οργισμένοι, απογοητευμένοι και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία προοπτική γι’ αυτούς στη χώρα. Αυτό που εύχονται είναι η ολική κατάρρευση του συστήματος», προσθέτει η Ζαμιριράντ.

Εξάλλου, οι περισσότεροι Ιρανοί βλέπουν με ανησυχία την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Πώς ανέβηκε στην εξουσία

Ο Χαμενεΐ από νεαρός φοιτητής ακόμη ήταν στο πλευρό του τότε άγνωστου Ρουχολάχ Χομεϊνί, που αποτέλεσε κινητήρια δύναμη της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, με την οποία ανατράπηκε η δυναστεία των Σάχηδων.

Το 1981 ο Χαμενεΐ εξελέγη πρόεδρος και άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον θάνατο του Χομεϊνί το 1989.

Έπειτα, το «Συμβούλιο των Ειδικών» που είναι αρμόδιο για την επιλογή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, έχρισε τον Χαμενεΐ στη θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.

Για πάνω από 30 χρόνια ο Χαμενεΐ είναι ο αποκαλούμενος ηγέτης της επανάστασης.

«Το γεγονός ότι κατάφερε να εδραιωθεί στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι έχει κάνει το σύστημα εν μέρει προσωποπαγές – ιδίως όσον αφορά τις παραστρατιωτικές δυνάμεις – καθώς και στο ότι λάμβανε επιδέξια τα κατάλληλα αντίμετρα, όποτε υπήρχαν άλλα κέντρα εξουσίας που απειλούσαν να γίνουν υπερβολικά ισχυρά», λέει η Ζαμιριράντ.

Το αργότερο από τις μαζικές διαδηλώσεις του 2009 η ηγεσία του Ιράν στηρίχθηκε σε ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Η DW διερωτάται μήπως ο Χαμενεΐ βρίσκεται σε μία γωνία στριμωγμένος; Και έρχεται να απαντήσει ένας καθηγητής, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ότι είναι πιθανό, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν χαρισματικοί κληρικοί, αλλά επειδή το Ισλάμ τίθεται υπό αμφισβήτηση μέσα στην ίδια τη χώρα.

Μάλιστα, απέναντι είναι οι ισχυροί Φρουροί της Επανάστασης, η ιδεολογική ελίτ, που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την εξουσία στα χέρια τους.

«Αυτό το στρατιωτικό σώμα, έστω και με ορισμένους περιορισμούς των ελευθεριών, θα μπορούσε να αποδώσει για κάποια χρόνια», προσθέτει ο ειδικός.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ιδρύθηκαν μετά τις αναταραχές του 1979 και με τις ταξιαρχίες Al-Quds δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό, ενώ δύο από τους ανώτατους στρατηγούς τους σκοτώθηκαν στη Συρία στο πιθανολογούμενο ισραηλινό χτύπημα του εκεί ιρανικού προξενείου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν ισχυροποιηθεί μόνο στρατιωτικά, αλλά έχουν εδραιώσει και αναπτύξει και την επιρροή τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Έτσι έχουν φτάσει σήμερα να θεωρούνται μία από τις οικονομικές δυνάμεις του Ιράν, με μερίδια μέχρι και σε αλυσίδες ξενοδοχείων και αεροπορικές εταιρείες.

«Το ισλαμικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση», εκτιμά ένας δημοσιογράφος, που επίσης επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, και εξηγεί ότι ένας νέος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης θα μπορούσε να έχει έναν ρόλο πιο συμβολικό.

Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει

«Ο λαός δεν παίρνει στα σοβαρά πιθανούς διαδόχους όπως ο (πρόεδρος Εμπραχίμ) Ραϊσί», σημειώνει ο ανταποκριτής. «Όμως θα πρέπει να καθοριστεί ένας νέος ηγέτης», συμπληρώνει.

«Διότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι Φρουροί της Επανάστασης θα είναι αυτοί που θα ελέγχουν και θα διαχειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Αζαντέχ Ζαμιριράντ, πάντως, η χώρα τώρα βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο αρκετά κρίσιμη.

«Τέτοιες φάσεις μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα στην αστάθεια. Και εδώ αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεφύγει η μάχη για την εξουσία ή ακόμη και να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», τονίζει.

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πως όταν ένας εκ των εχόντων την εξουσία ορίσει διάδοχο, ο ηγέτης κινδυνεύει να αρχίσει να χάνει την δύναμη και την επιρροή του πριν καν ολοκληρώσει τη θητεία του, αφού οι υπόλοιπες δυνάμεις θα αρχίσουν να στρέφονται προς τον νέο ηγέτη. Όμως εάν δεν οριστεί κανένας διάδοχος ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης της διαμάχης στο εσωτερικό, «διότι κάθε ομάδα θα ελπίζει πως θα είναι αυτή που θα αναλάβει την εξουσία».

Δεν είναι απίθανο με τον θάνατο του Χαμενεΐ να ξεσπάσουν αυθόρμητες διαδηλώσεις. «Πολλοί Ιρανοί θα ήθελαν να πανηγυρίσουν. Ενδέχεται πολλοί να κατέβουν μαζικά στους δρόμους, για να γιορτάσουν τον θάνατό του, και έτσι οι διαμαρτυρίες να αποκτήσουν μία νέα δυναμική», τονίζει η Ζαμιριράντ.

«Εδώ και χρόνια η ιρανική ηγεσία προετοιμάζεται πολύ εντατικά γι’ αυτή τη μετάβαση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει φυσικά κιόλας πως η μετάβαση θα γίνει ομαλά», υπογραμμίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

08.07.2025 | 08:27

Νετανιάχου: Πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης

08.07.2025 | 08:25

Cats: Το πολυβραβευμένο και παγκοσμίως αγαπημένο μιούζικαλ στο Christmas Theater

08.07.2025 | 08:14

Στη Λιβύη ο Πλεύρης για το μεταναστευτικό

08.07.2025 | 08:00

Πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε «έλλειμμα ντοπαμίνης» – και τι να κάνετε για να το επαναφέρετε σε ισορροπία

08.07.2025 | 07:57

Κορύφωση του καύσωνα με 42 °C

08.07.2025 | 07:45

Τραμπ: Ελπίζω ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν τελείωσε

08.07.2025 | 07:34

Περισσότεροι από 1500 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε τρεις ημέρες

08.07.2025 | 07:22

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η Μουρτζούκου

08.07.2025 | 02:37

Αθηνά Ωνάση: Έτσι είναι η σημερινή της εικόνα - Η σπάνια δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό

08.07.2025 | 02:20

Στη Μύκονο η Ζόζεφιν - Ποζάρει στην πισίνα με ροζ μπικίνι

07.07.2025 | 12:30

Κωνσταντίνος Αργυρός: Παντρεύεται σήμερα με την Αλεξάνδρα Νίκα-Το after party και οι κουμπάροι

07.07.2025 | 00:08

Μαρία Αντωνά: «Η απώλεια της μαμάς μου ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει»

06.07.2025 | 21:12

Δαρμουσλή: Αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αμοιβή της - "Κράτησε μισή ώρα και η αμοιβή ήταν 60.000 ευρώ"

06.07.2025 | 18:59

Μαρία Δήμητρα Κολυμπάρη: «Πήγα στη ΓΑΔΑ γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου»

05.07.2025 | 21:02

Γρηγόρης Γκουντάρας: Διέρρηξαν το σπίτι του "Βίασαν το σπίτι, την ψυχή και την οικογένειά μας"

05.07.2025 | 16:06

Ναταλία Γερμανού: 13 διάσημοι Έλληνες με τους οποίους είχε ερωτική σχέση

07.07.2025 | 11:50

Από τις επιθέσεις στη στρατηγική: Ο Νετανιάχου αναζητεί κάλυψη στη συνάντηση με Τραμπ

07.07.2025 | 11:37

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Ερντογάν για την αντιπολίτευση

07.07.2025 | 11:19

Επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

06.07.2025 | 17:40

Η Ρωσία στρατολογεί Κουβανούς για το ουκρανικό μέτωπο

06.07.2025 | 12:14

Οι ανατολικές φιλοδοξίες της Τουρκίας εξυπηρετούν την ατλαντική τάξη

06.07.2025 | 11:56

Το Oruç Reis επιστρέφει από την πρώτη αποστολή στη Σομαλία

06.07.2025 | 11:41

Τουρκία και Συρία σε μυστικές συνομιλίες για συμφωνία περί θαλάσσιων συνόρων

06.07.2025 | 10:15

BRICS: Τι σημαίνει η απουσία των Πούτιν και Σι

Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί απόΜάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές

Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί απόΜάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

FBI: «Ο Επσταϊν αυτοκτόνησε» – το συμπέρασμα της έρευνας

Σύμφωνα με το πόρισμα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο είδε το Axios, o παιδεραστής μεγιστάνας δεν δολοφονήθηκε στο κελί του, δεν είχε πελατολόγιο ούτε εκβίαζε ισχυρές προσωπικότητες

FBI: «Ο Επσταϊν αυτοκτόνησε» – το συμπέρασμα της έρευνας

Παρίσι: Ο Σηκουάνας καθαρός ξανά για κολύμπι

ερίπου 1.000 κολυμβητές την ημέρα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε τρεις περιοχές κολύμβησης στις όχθες του Σηκουάνα

Παρίσι: Ο Σηκουάνας καθαρός ξανά για κολύμπι

Ερυθρά Θάλασσα: Ελληνόκτητο πλοίο δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και «βάζει νερά», ενώ, το πλήρωμα δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας.

Ερυθρά Θάλασσα: Ελληνόκτητο πλοίο δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες

Τραγωδία στο Τέξας: Εικόνες αποκάλυψης από τις πλημμύρες - Στους 52 οι νεκροί - Αγνοούνται 27 παιδιά

Μεταξύ των νεκρών είναι 15 παιδιά, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό από τις αρχές της κομητείας Κερ.Με 30 αγνοούμενους μεταξύ των οποίων 27 παιδιά και νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες,

Τραγωδία στο Τέξας: Εικόνες αποκάλυψης από τις πλημμύρες – Στους 52 οι νεκροί – Αγνοούνται 27 παιδιά

Δεκάδες κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται στο Τέξας μετά τις πλημμύρες – 27 νεκροί

Μέχρι στιγμής 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους 9 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεκάδες κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται στο Τέξας μετά τις πλημμύρες – 27 νεκροί

Γερμανία: Προωθεί πρόγραμμα εξάμηνης εθελοντικής στρατιωτικής θητείας

Η Γερμανία ελπίζει ότι το εθελοντικό πρόγραμμα διάρκειας έξι μηνών θα συμβάλει στο να διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπαιδευμένων εφέδρων από το τρέχον επίπεδο των περίπου 100.000

Γερμανία: Προωθεί πρόγραμμα εξάμηνης εθελοντικής στρατιωτικής θητείας

Τουρκία: Έχουν περιοριστεί τρεις από τις εννέα εστίες πυρκαγιάς

Η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει κρίσιμη, με συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων

Τουρκία: Έχουν περιοριστεί τρεις από τις εννέα εστίες πυρκαγιάς