Διεθνή

Αν όχι η Ούρσουλα, τότε ποιος; Οι 7 επικρατέστεροι για την προεδρία της Κομισιόν

Αν όχι η Ούρσουλα, τότε ποιος; Οι 7 επικρατέστεροι για την προεδρία της Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανάμεσα στους 7 και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις ευρωεκλογές. Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι άλλες επιλογές πέραν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;

Ο εκ νέου διορισμός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ φαινόταν αυτονόητος. Ωστόσο, η ηγεσία της στο ανώτατο όργανο της ΕΕ φαίνεται, σύμφωνα με το Euronews, να χάσει τη λάμψη της μετά την απόσυρση από τα καθήκοντά του, του Μάρκους Πιέπερ, τον οποίο επέλεξε για απεσταλμένο για τις ΜμΕ, και έπειτα από κάποιες αμφιταλαντεύσεις που είχε η ίδια ως προς την αντίδρασή της στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η πιθανότητα να μη λάβει τώρα το χρίσμα τόσο από τους ηγέτες της ΕΕ όσο και από τους νεοεισερχόμενους ευρωβουλευτές αυτό το καλοκαίρι συνιστά μια ρεαλιστική προοπτική περισσότερο από ποτέ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τουλάχιστον επτά ονόματα βρίσκονται στο «τραπέζι», με φόντο μια ενδεχόμενη αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Κομισιόν.

1. Μάριο Ντράγκι

Η ομιλία του Ντράγκι (16 Απριλίου) στο κοινωνικό φόρουμ υψηλού επιπέδου στο Λα Χούλπε χαιρετίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως μια ελάχιστα συγκαλυμμένη υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση. Ακόμη και στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας απολαμβάνει τη φήμη ότι κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, ως δια μαγείας.

Yπέρ: Πιθανώς ο πιο γνωστός Ευρωπαίος πολιτικός με μια αύρα αλάθητου, που θεωρείται επίσης ότι είναι υπεράνω της κομματικής πολιτικής.

Μειονεκτήματα: Ο κίνδυνος να έχει κάποιος που είναι «πολύ καλός» στην κορυφαία θέση, επισκιάζοντας όλους τους άλλους – ένας λόγος που οδήγησε τα ιταλικά κόμματα να τραβήξουν την πρίζα από την πρωθυπουργία του.

Πιθανότητες: Οι ηγέτες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές είναι απίθανο να απορρίψουν τον Ντράγκι, ακόμη και ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τον «συμπαθεί».

2. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ – ο οποίος θα είναι βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ – δήλωσε πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Απρίλιο ότι η επόμενη Επιτροπή θα είναι «οικονομική».

Αν αυτό είναι αλήθεια, ποιος θα ήταν καλύτερος από τη σημερινή διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την κορυφαία θέση;

Το όνομα της πρώην επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι αειθαλές όταν συζητούνται θέσεις-κλειδιά της ΕΕ – και είχε ήδη κυκλοφορήσει το 2019, όταν τελικά διορίστηκε η Φον ντερ Λάιεν.

Πλεονεκτήματα: Θα μπορούσε να είναι η πολυαναμενόμενη πρώτη επικεφαλής της Επιτροπής της Ανατολικής Ευρώπης μετά τη «Μεγάλη Διεύρυνση».

Μειονεκτήματα: Έχει μόλις διοριστεί εκ νέου ως διευθύντρια του ΔΝΤ και σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, έχει λιγότερες διασυνδέσεις με τους βασικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες.

Πιθανότητες: Ισχυρή στο Συμβούλιο για την υποστήριξή της στις ανατολικές χώρες, σταθερή έως ασταθής στο Κοινοβούλιο.

3. Αντρέι Πλένκοβιτς

Εάν η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν εκπέσει, τότε το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει κι άλλα βέλη στη φαρέτρα του – συμπεριλαμβανομένου του Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης από το 2016 και ίσως μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει μια πιο διεθνή καριέρα, ιδίως αν το κόμμα του ηττηθεί στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα: Μακρόχρονη εμπειρία ως επικεφαλής κυβέρνησης, προέρχεται από το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ – ένα μήνυμα καλής θέλησης προς τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

Μειονεκτήματα: Περισσότερο «πολιτικό» παρά «πολιτικά προσανατολισμένο» προφίλ.

Πιθανότητες: Η φιλία με πολλούς συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τον διορισμό του, αλλά η επιβεβαίωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα δημιουργίας συνασπισμού στο Κοινοβούλιο.

4. Ρομπέρτα Μέτσολα

Όταν το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τη Μέτσολα στους 100 αναδυόμενους ηγέτες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023, η ίδια η Φον ντερ Λάιεν έσπευσε να τις πλέξει το σχετικό εγκώμιο: «Μην υποκύψεις ποτέ στον κυνισμό. Μπορείς να γίνεις ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής», συμβούλευσε η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής τη νεότερη πολιτικό που θα μπορούσε τώρα να διαδεχθεί τη μέντορά της.

Στη σύντομη διεθνή καριέρα της, η Μέτσολα έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στο ΕΛΚ, καθώς έγινε η πρώτη πολιτικός της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν είναι επικρατέστερη: το όνομά της πιθανότατα θα αναδυόταν αν δεν υπήρχε συμφωνία για τον επαναδιορισμό της Φον ντερ Λάιεν και οι πιθανότεροι υποψήφιοι έπεφταν έξω.

Πλεονεκτήματα: Χάρισμα και νεότητα, καθώς και ισχυρά φιλοευρωπαϊκά διαπιστευτήρια.

Μειονεκτήματα: Έλλειψη διεθνούς εμπειρίας, καμία προηγούμενη εργασία σε οποιαδήποτε κυβέρνηση – πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ.

Πιθανότητες: Πιο εύκολη στο Κοινοβούλιο ως απερχόμενη πρόεδρος, πιο δύσκολη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

5. Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το Euronews, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας άσσος στο μανίκι του ΕΛΚ, αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ένα πρόσφατο tweet, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης «αντιπροσωπεύει την ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της»- λόγια που μάλλον ο ίδιος δεν θα πρόφερε ποτέ για το πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν.

Ο Μητσοτάκης είναι συμπαθής στους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ και θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή επιλογή για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν το ΕΛΚ δεν καταφέρει να πάρει τη θέση της Επιτροπής.

Πλεονεκτήματα: Προηγούμενη εμπειρία ως πρωθυπουργός χώρας – μέλους της ΕΕ. Μιλάει καλά αγγλικά και γαλλικά, και αρκετά γερμανικά, άρα είναι ικανός για να μιλήσει στην Ολομέλεια στην ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης.

Πιθανότητες: Ισχυρός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βασιζόμενος στην πολιτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του ΕΛΚ.

6. Κριστίν Λαγκάρντ

Η νυν διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποτελούσε άλλη μια καλή επιλογή, αν η προφητεία του Σαρλ Μισέλ για μια «οικονομική Επιτροπή» αποδειχθεί σωστή – ιδίως αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Το 2019, κέρδισε το τιμόνι της ΕΚΤ δεδομένης της ώθησης του Εμανουέλ Μακρόν και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και πάλι η επιλογή του Γάλλου προέδρου.

Πλεονεκτήματα: Καλό ιστορικό όπου κι αν έχει βρεθεί, από τη γαλλική κυβέρνηση μέχρι το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μειονεκτήματα: Μια επιλογή που θα φαινόταν γραφειοκρατική ή αποκομμένη από τους πολίτες, πολύ κοντά στον Μακρόν (καλώς ή κακώς).

Πιθανότητες: Αν το όνομά της εμφανιστεί στο τραπέζι των ηγετών, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ξεμένουν από ιδέες και ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες καλές διαθέσιμες επιλογές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να κερδίσει την υποστήριξη ενός δεξιόστροφου Κοινοβουλίου;

7. Κλάους Γιοχάνις

Τι γίνεται αν ο Μισέλ κάνει λάθος και η Ευρώπη επιλέξει μια άλλη «γεωπολιτικού προσανατολισμού» Επιτροπή; Σε αυτή την περίπτωση, το όνομα του Ρουμάνου Προέδρου μπορεί να εμφανιστεί σαν λαγός από το καπέλο.

Ο Γιοχάνις είναι επίσης υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ – αν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα – οπότε έχει ένα έτοιμο όραμα για την άμυνα της Ευρώπης που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί για την επόμενη Επιτροπή.

Πλεονεκτήματα: Υποψήφιος από μια ανατολική χώρα και το ΕΛΚ.

Μειονεκτήματα: Εξαρτάται από την έκβαση της κούρσας για το ΝΑΤΟ.

Πιθανότητες: Έχει σχετικά καλή εικόνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται την πλειοψηφία του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο.

Πηγή:euronews,liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments