Διεθνή

Σκληρό πόκερ Νετανιάχου για τα επόμενα βήματα του Ισραήλ

Σκληρό πόκερ Νετανιάχου για τα επόμενα βήματα του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Φαίνεται να αναστέλλονται τα αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βάζει επιτακτικά τη Ράφα στο τραπέζι

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για απάντηση στην επίθεση του Ιράν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά πιθανών αντιδράσεων στα πλήγματα της Τεχεράνης, όμως ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτή που είχε προγραμματιστεί, καθώς οι διπλωματικές ευαισθησίες επικράτησαν».

Την ίδια στιγμή, έντονες παρασκηνιακές διεργασίες αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ ως προς τις επόμενες κινήσεις του στη Γάζα και την απάντησή του στην επίθεση από το Ιράν.

Τη στιγμή που το πολεμικό υπουργικό του συμβούλιο στάθμιζε τα αντίποινα στην Τεχεράνη, ο ισραηλινός στρατός φερόταν να είχε αναπτύξει επιπλέον πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανώς προετοιμαζόταν – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – όχι για μεγάλη απάντηση στο Ιράν, για την οποία πίεζαν εταίροι της ακροδεξιάς πτέρυγας του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά για τη χερσαία επίθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό στη Ράφα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα ειδησεογραφικού μέσου του Κατάρ, το οποίο επικαλούνται και τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου ζητούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το «πράσινο» φως για επίθεση στη Ράφα, με αντάλλαγμα να είναι περιορισμένης κλίμακας τα αντίποινα στην Τεχεράνη, καθώς η Ουάσιγκτον συνέχιζε τις προσπάθειες να αποτρέψει το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου.

Η πόλη της νότιας Γάζας ήταν το μόνο σχετικά ασφαλές μέρος στον παλαιστινιακό θύλακα όπου τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι αναζήτησαν καταφύγιο.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ma’ariv ανέφερε επίσης χθες Τετάρτη ότι τα στρατεύματα τέθηκαν σε επιφυλακή και ότι οι “κατευθυντήριες αρχές της επιχείρησης” εγκρίθηκαν από το Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, την Τρίτη, προχθές, επιβεβαίωσε ότι έχει αγοράσει 40.000 σκηνές για την προετοιμασία της εκκένωσης εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα, τη μόνη μεγάλη αστική περιοχή της Γάζας στην οποία δεν έχουν εισέλθει ακόμη οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον και το Κάιρο έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στα ειδησεογραφικά μέσα του Κατάρ ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν τελικά τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα να μην εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα al-Araby al-Jadid: «Η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε ότι θα αποδεχόταν το σχέδιο που παρουσίασε προηγουμένως το Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα τη μη πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του Ιράν».

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει ακόμη λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με “τα ισραηλινά σχέδια εκκένωσης και τις ανθρωπιστικές εκτιμήσεις” όσον αφορά την πιθανή επιχείρηση.

Η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα αναμένεται να διεξαχθεί σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον και το Κάιρο, λόγω της ευαίσθητης θέσης της πόλης στα αιγυπτιακά σύνορα.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες ώστε η Αίγυπτος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επιχείρησης.

Το Κάιρο έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι φοβάται ότι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα και να αποτελέσουν νέα απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ισραήλ είναι να παίξει έως το τέλος το χαρτί της Ράφα, σε αντιστάθμισμα της απόσυρσης πιθανού χτυπήματος κατά του Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments