Πολιτική

Μητσοτάκης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να γίνει περιφερειακή

Μητσοτάκης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να γίνει περιφερειακή

Πηγή Φωτογραφίας: [368886] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Πρώτιστη μέριμνα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί, αλλά και να μη λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης, που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν στη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», προβαίνοντας σε τρεις επισημάνσεις, όπως ο ίδιος είπε.

Αρχικά καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα παροτρύνει τα μέλη της Συνόδου να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εκτονωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εν συνεχεία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα του Λιβάνου, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των αναταράξεων, επηρεάζοντας άμεσα και την Κύπρο, καθώς δέχεται ισχυρές μεταναστευτικές ροές από την αραβική χώρα, τονίζοντας πως στηρίζει τη μεγαλόνησο στις προσπάθειες της να ανακόψει αυτές τις ροές αλλά και να σταθεροποιηθεί ο Λίβανος.

Για τα συμπεράσματα της έκθεσης προόδου για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκία ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε πρόοδο πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρομοίως και για την – όπως είπε – ρητή αναφορά για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως προϋπόθεση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, καθώς και στις ρητές αναφορές των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτών.

Τέλος, για την ανταγωνιστικότητα ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει η λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ότι αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για την ΕΕ καθώς θα καθορίσει την επόμενη πενταετία της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments