Πολιτική

Η διευρυμένη ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη

Η διευρυμένη ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ελληνοτουρκικά, Μέση Ανατολή, προεκλογική περίοδος.

Με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια στιγμή, που η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να ανεβάσει τους τόνους με αφορμή και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, είναι σαφές ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν περιορίζεται στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση της Συνόδου Κορυφής των 27 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τονίζοντας πως  η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και η Άγκυρα για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι “η θέση της Τουρκίας παραμένει βαθιά προβληματική” και δήλωσε ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πιθανούς τομείς.

Η Αθήνα προσπαθεί να επιτύχει αυτή την “ισορροπία” μεταξύ της αναθεωρητικής και επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του “παραθύρου κατανόησης” που ανοίγει με την Τουρκία εν όψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής ανησυχούν όχι μόνο την ελληνική διπλωματία αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στην ατζέντα της συνεχιζόμενης εκλογικής “μάχης”. Από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προτεραιότητα της αντιμετώπισης της φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να διορθώνει και αδικίες», είναι το μήνυμα Μητσοτάκη, που θα επαναληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επικοινωνώντας το κυβερνητικό έργο, που έχει υλοποιηθεί έως σήμερα. Η οικονομία θα αποτελεί την προμετωπίδα, όπως και οι μεταρρυθμίσεις, που όπως επισημαίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλάζουν τη χώρα και την προσαρμόζουν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα –από τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους δημόσιους φορείς, έως τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη ως “βήμα” στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, λίγο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λέσβο για να επιθεωρήσει και να παραστεί σε εκδήλωση για την κατασκευή οδικού άξονα στο νησί.

Ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή με ιδιαίτερο προεκλογικό ενδιαφέρον για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με διαρροές κυρίως από τη δεξιά και μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση απαντά και στις επικρίσεις, που δέχεται για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η υποψηφιότητα αυτή «έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίον νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται».

Ωστόσο, από τους νέους τομείς που καλούνται να διαχειριστούν οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές είναι οι τομείς της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να παρέμβουν στις εθνικές εκλογές για να προωθήσουν τις γεωπολιτικές τους ατζέντες, καθώς και για ψεύτικα βίντεο και ψεύτικους ήχους που μπορούν να διαδοθούν, ακόμη και αν διαψευστούν, και να προκαλέσουν χειραγώγηση των εντυπώσεων των πολιτών. «Οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας έκκληση «να μην θεωρούν ότι οποιαδήποτε είδηση, οποιοδήποτε βίντεο, οποιαδήποτε πληροφορία διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κατ’ ανάγκην αληθής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments