Πολιτική

Πώς οδηγήθηκε ο Μητσοτάκης στην υποψηφιότητα Μπελέρη

Πώς οδηγήθηκε ο Μητσοτάκης στην υποψηφιότητα Μπελέρη

Πηγή Φωτογραφίας: Botasot.al

Επιλογή που "μιλάει" στην παραδοσιακή, συντηρητική βάση της ΝΔ.

Με το όνομα του Φρέντι Μπελέρη να περιλαμβάνεται τελικά στο ψηφοδέλτιο, η ΝΔ πορεύεται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την ύστατη ώρα την ανατροπή και ενώ οι πληροφορίες ήθελαν η εν λόγω υποψηφιότητα να μην προχωρά, αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.

Οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός διίσταντο. Υπέρ της παρουσίας Μπελέρη στη γαλάζια λίστα εμφανίζονταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος φέρεται να έκανε το «προξενιό» και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Αντίθετα επιφυλακτικοί ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Βορειοηπειρώτη δημάρχου έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο κρίθηκε από τον κ. Μητσοτάκη σημαντική, με δεδομένες τις απώλειες της ΝΔ προς τα δεξιά της.

Οι εισηγήσεις για την υποψηφιότητα Μπελέρη για πρώτη φορά έλαβαν χώρα όταν απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, αλλά οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί. Τελευταία εξετάστηκε και το ενδεχόμενο, αντί του Φρέντι Μπελέρη, να μπει στο ψηφοδέλτιο της κυβερνώσας παράταξης ο γιος του, όμως ο ίδιος δεν συμφώνησε.

Βαρύτητα στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξε και η ευρεία αποδοχή του δημάρχου Χειμάρρας από τους πολίτες, όπως αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις και κρίθηκε ως μία από τις καλύτερες επιλογές για να ανακόψει τις διαρροές από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Ο Μπελέρης δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας της Αλβανίας – υποψήφιος ευρωβουλευτής της κυβερνητικής παράταξης, καθώς την ίδια πορεία ακολουθεί και ο δημοφιλής Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Στη ΝΔ προσδοκούν ότι (και) με αυτά τα ονόματα η χαμηλή συσπείρωση θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε αντίστοιχη πορεία των ποσοστών του κόμματος.

Οι τρεις λόγοι που «οδήγησαν» τελικά στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι:

Πρώτον, συνεργάτες του κάνουν λόγο για «παραταξιακή» επιλογή, δεδομένου του γεγονότος ότι το περιβάλλον Μπελέρη ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του εντός Μαξίμου ότι «ο Φρέντι θα κατέβει μόνο αν θέλει η ΝΔ», απορρίπτοντας άλλες προσεγγίσεις.

Δεύτερον, ήταν γνωστή η εντατική αναζήτηση προσώπων με «πατριωτικό» και «δεξιόστροφο» πρόσημο, που μπορούν να «μιλήσουν» στην παραδοσιακή βάση, ειδικά μετά τις αναταράξεις από την έξοδο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την προεκλογική κούρσα και τη διαπίστωση της ανάγκης να αναχαιτιστούν επειγόντως οι διαρροές στα δεξιότερα της ΝΔ.

Τρίτον, θεωρήθηκε ότι προκύπτουν «ισχυροί» συμβολισμοί, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, για την εκπροσώπηση της Ομογένειας και κυρίως για ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την αλβανική πλευρά όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments