Πολιτική

Μητσοτάκης: Αδιαμφισβήτητη η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Μητσοτάκης: Αδιαμφισβήτητη η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Στις 13 Μαίου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στις 13 Μαΐου.

«Έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία θα είναι η 13η Μαΐου ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Άγκυρας αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα ξεκαθάρισε ότι: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας».

Υπογράμμισε ότι του προκαλεί έκπληξη η «παντελώς αδικαιολόγητη» αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία που, όπως είπε, έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα και σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών θέσεων, έχει αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε θέματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα», επισήμανε και εξέφρασε ωστόσο την αποφασιστικότητά του «να προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευθήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».

Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ» και σημείωσε ότι ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς γιατί οι πολίτες βλέπουν κάτι το οποίο δεν συνάδει με τις θέσεις του ΔΝΤ για την οικονομία είπε ότι η ακρίβεια επιμένει όντως και γι’ αυτό οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το καλάθι του νονού, κ.α, προσθέτοντας ότι οι τιμές δεν θα ξεπεράσουν τα περυσινά επίπεδα.

«Σήμερα άνοιξε και το επίδομα μητρότητας, στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας της χώρας.

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές και στα μέτρα που πρέπει να επιδείξουν οι χώρες μέλη για την αποτροπή προσπαθειών χειραγώγησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «πράγματι, υπάρχει ανάγκη να προστατευθούμε διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που Θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές με τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να επιδιώκουν ουσιαστική και αντικειμενική πληροφόρηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments