Πολιτική

ΝΔ: Το υπόμνημα που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

ΝΔ: Το υπόμνημα που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Το κυβερνών κόμμα επικαλείται το νόμο για την "πραγματική ηγεσία" των κομμάτων, που όπως υποστηρίζει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη

Το κυβερνών κόμμα επικαλείται το νόμο για την "πραγματική ηγεσία" των κομμάτων, που όπως υποστηρίζει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νωρίτερα το Σάββατο στον Άρειο Πάγο, το υπόμνημά της σχετικά με τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις Eυρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μέσω του υπομνήματος το κυβερνών κόμμα ζητάει τον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη το νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως υποστηρίζει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές καθώς έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, στο υπόμνημα παρέχονται, σύμφωνα με τον νόμο, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού του πολιτικού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κόμματος αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το Υπόμνημα:

– Ανταποκρίνεται στην ιστορική παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία της δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της ως του πολιτικού κόμματος που οικοδόμησε τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, συνέβαλε αποφασιστικά στη δικαστική δίωξη φαινομένων που έμπρακτα αντιστρατεύονται τη δημοκρατία και διαμόρφωσε το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης εγκληματικής οργάνωσης που συγκροτεί «κόμμα-κέλυφος» υπονομεύοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας.

– Παρουσιάζει το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την ανακήρυξη συνδυασμών και την εφαρμογή του από τη νομολογία, η οποία επιβεβαιώνει τη συμβατότητά του με το ισχύον Σύνταγμα.

– Αναπτύσσει ενδελεχώς την αλληλουχία των γεγονότων κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, κατά το διάστημα μετά από τις βουλευτικές εκλογές και ενόψει των δημοτικών εκλογών της ίδιας χρονιάς, καθώς και μέχρι σήμερα. Αναδεικνύει έτσι τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού ηγέτη του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» από την ημέρα της παροχής στήριξης σε αυτό έως και σήμερα. – Συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης έκτασης 200 σελίδων.

Αντίστοιχο υπόμνημα κατέθσε τις προηγούμενες μέρες και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώ και η Νέα Αριστερά μέσω επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος της Κ.Ο Αλέξης Χαρίτσης στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ζηταει τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης, που ζητά τη μη ανακήρυξη του συνδυασμού των Σπαρτιατών στις επικείμενες ευρωεκλογές, τονίζει στην επιστολή του πως η Νέα Αριστερά «συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι εκκρεμεί η απόφαση του Εκλογοδικείου αναφορικά με την «πραγματική ηγεσία» και άρα τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις τελευταίες εθνικές εκλογές.Για τη Νέα Αριστερά, «η δημοκρατία και η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της από την ίδρυσή της και θεωρεί την άνοδο της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού και του εθνικισμού μείζονα κίνδυνο τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών», όπως σημειώνει.

Τέλος, η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τάση αυτή και να δεσμευτούν στην αντιμετώπισή της, κυρίως με πολιτικά μέσα, απέχοντας επίσης από την κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου και τη μικροπολιτική αφομοίωσή του στις πολιτικές τους προτάσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments