Πολιτική

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Αθήνα θα προσπαθήσει να αποδραματοποιήσει τη «δυσανάλογη» αντίδραση της Άγκυρας όσον αφορά τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων.

Στις 13 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται ανάμεσα στις δύο πλευρές εν μέσω της ύφεσης που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα και η Άγκυρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα συμμετάσχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν. Επίσης, θα παρευρεθούν οι Έλληνες υφυπουργοί Κώστας Φραγκογιάννης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος υφυπουργός Μπουράκ Ακσαπάρ. Ακόμη, θα παραστεί η Ελληνίδα διπλωματική σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα, καθώς επίσης και ο Τούρκος σύμβουλος Τσαγατάι Κίλιτς.

Επί τάπητος θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο η Αθήνα θα προσπαθήσει να αποδραματοποιήσει τη «δυσανάλογη» αντίδραση της Άγκυρας όσον αφορά τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο στην Τουρκία εξακολουθούν να συντηρούν, παρά τις εκκλήσεις ακόμη και από του Τζον Κέρι για να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Ωστόσο, είναι σαφές πως όλες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά αφορούν την περίοδο από τώρα μέχρι την έναρξη μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό. Τούτο σημαίνει πως ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, είναι η συζήτηση των όσων πρέπει να γίνουν “καθοδόν” προς μία λύση. Κυρίως “καθοδόν” προς την έναρξη μιας νέας διαδικασίας. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη στις 5 Απριλίου, πρόταξε το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης.

Και το πρόταξε τούτο, ζητώντας πως αυτό πρέπει να γίνει, πριν να αρχίσει νέα προσπάθεια και ξεκινήσουν συνομιλίες. Αυτή εν πολλοίς αποτελεί και την πρώτη και βασική προϋπόθεση, που οδηγεί σε αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς η κατοχική πλευρά. Δηλαδή την εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Ο Ερσίν Τατάρ, έχοντας ενώπιον του τα σημεία συζήτησης, που ετοίμασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν συγκεκριμένος όταν αναφερόταν στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments