Πολιτική

Το εκλογικό κοινό του Κασσελάκη

Το εκλογικό κοινό του Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [368659] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Κασσελάκης δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώσει αποτυχία στην ευρωκάλπη.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως αν ο Κασσελάκης έλεγε κάτι ανήκουστο για ένα αριστερό ακροατήριο, όπως ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή συμμαχία», θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό και θα απομάκρυνε κόσμο από το κόμμα του οποίου ηγείται επειδή είπε κάτι τόσο ιδεολογικά ακραίο που ίσως ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν θα υποστήριζε. Ωστόσο ο Κασσελάκης το είπε, αλλά δεν συνέβη τίποτε απολύτως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι μπορεί να θεώρησαν πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του Κασσελάκη και η τηλεοπτική εκπομπή του που διαφημίζει το σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις, όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα θέμα πολιτικής αισθητικής. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Κάποιοι στο κόμμα εξακολουθούν να προβληματίζονται όταν βλέπουν τον πρόεδρό τους, από τη μια να καταγγέλλει τα ΜΜΕ για “προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ” και από την άλλη, να κάνει συνήθως απολιτικές δηλώσεις και να δίνει έμφαση στην ιδιωτική του ζωή στις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών που καταγγέλλει. Γενικότερα, όμως, μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φαίνεται να αξιοποιεί τη μεγάλη ζωτικότητα που του παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ο προκάτοχός του και πολλά κορυφαία στελέχη του είχαν στοχοποιήσει κατά το παρελθόν. Ο Κασσελάκης το κάνει, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα.

Όλοι, όπως φαίνεται, δεν είχαμε σαφή αντίληψη και συνείδηση όχι του ποιος είναι ακριβώς ο Στέφανος Κασσελάκης –τώρα ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά του και τον γνωρίζουμε– αλλά και ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας στο πρόσωπό του κάποιον ο οποίος μπορεί να αντιπολιτευτεί με επάρκεια και να φέρει το κόμμα πάλι στην εξουσία. Δεν υπολογίσαμε ή, για την ακρίβεια, υπολογίσαμε με εσφαλμένο τρόπο τα χαρακτηριστικά, τις αντιλήψεις και τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που ακολουθεί τον Κασσελάκη.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα επαρκές ποσοστό για να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον καταστήσουμε κόμμα σε “τροχιά εξουσίας”, όμως αυτοί που εδραιώνουν την πολιτική τους παρουσία, καταγράφοντας 12-16%, φαίνεται να είναι ένα σύνολο ψηφοφόρων που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες.

Πρώτον, και ίσως πιο συνηθισμένοι, είναι οι πρώην οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνονται ασφυξία και προβληματισμό από τον νέο πρόεδρο, αλλά δεν εγκαταλείπουν το κόμμα για διάφορους λόγους, είτε γιατί περιμένουν ότι ο Κασσελάκης θα ανατραπεί κάποια στιγμή, είτε γιατί περιμένουν ότι θα μετατραπεί γρήγορα από ένα μεταπολιτικό μοντέλο που θυμίζει Τραμπ σε άλλους πολιτικούς σαν κι αυτόν είτε επειδή πιστεύουν ότι θα ανατραπεί, είτε επειδή τελικά πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα στο οποίο έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Η δεύτερη ομάδα είναι κυρίως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, παρά την αριστερή τους προέλευση, είναι εθισμένοι στη λογική ότι σε αυτό το κόμμα όλα επιτρέπονται και ότι δεν υπάρχουν όρια στον αμοραλισμό ή σε επίπεδο ηγεσίας. Είναι αυτοί που αποδέχτηκαν και χειροκρότησαν τον Καμμένο, που δεν ενοχλήθηκαν από την ηγεσία του πρώην προέδρου και που ταύτισαν ό,τι συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά.

Γι’ αυτούς αριστερά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την ομάδα μπορούν να προστεθούν και οι ψηφοφόροι των δυο ευρώ, αυτοί που δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και σηκώθηκαν από τους καναπέδες του τον περασμένο Σεπτέμβρη για να ψηφίσουν τον Κασσελάκη.

Μια τρίτη ομάδα, που αποτελείται ουσιαστικά από κορυφαία και μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή που εξαρτώνται επαγγελματικά από το κόμμα, θα επέλεγε να παραμείνει στην Κουμουνδούρου με την ψευδαίσθηση ότι αν ο Κασσελάκης σκοντάψει στις εκλογές, θα ήταν μια καλή δικαιολογία για να τον ξεφορτωθεί. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ένα ποσοστό χαμηλότερο από ό,τι στις εθνικές εκλογές, ο Κασσελάκης δεν θα παραιτηθεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε για να μείνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments