Πολιτική

Νικολακόπουλος: Οι υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν επιληφθεί σε 45.282 περιστατικά από το 2019

Νικολακόπουλος: Οι υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν επιληφθεί σε 45.282 περιστατικά από το 2019

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε σε ερώτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Αθανασίας Αναγνωστοπούλου μίλησε για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

«Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που προβλέφθηκε για πρώτη φόρα νομοθετικά, με τον νόμο 3500/2006, από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης της οργάνωσης και λειτουργίας των αστυνομικών Υπηρεσιών- και με γνώμονα την αποτελεσματική ανταπόκριση αυτών στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις- το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, προέβη για πρώτη φορά στην ίδρυση επιχειρησιακών Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Συστάθηκαν σε πρώτη φάση το 2021, 6 γραφεία αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στη συνέχεια άλλα 12 σε κρίσιμες περιοχές της χώρας, ενώ κάθε φορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναπροσαρμόζει τις απαιτήσεις, βλέποντας τις ανάγκες και κάνει, όπου απαιτείται, τις απαραίτητες αλλαγές.» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Γι’ αυτό και ήδη είχαμε δρομολογήσει τη σύσταση επιπλέον 45 γραφείων, με στόχο να υπάρχει ένα γραφείο ανά Αστυνομική Διεύθυνση. Οι Υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας, ανά την Επικράτεια, έχουν επιληφθεί σε 45.282 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα έτη 2019 μέχρι το 1ο τρίμηνο 2024. Υποθέσεις που έχουν αντιμετωπιστεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία σωστά. Και σας ρωτώ. Έχετε στοιχεία για το προηγούμενο χρονικό διάστημα επί ΣΥΡΙΖΑ; Μπορείτε να συγκρίνετε αν υπάρχει αύξηση; Δεν υπήρχε ενδοοικογενειακή βία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι ότι δεν έχετε στοιχεία γιατί δεν τα καταγράφατε. Υπήρχαν όλα αυτά που θεσμοθετήθηκαν μετά; Το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης, το «Panic Button» κ.α.;» συνέχισε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε θεωρητικές εκπαιδεύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στα μαθήματα που διδάσκονται, σε εκπαιδευτικές διαλέξεις, καθώς και τι γίνεται σε μετεκπαιδευτικό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένο έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής, το οποίο περιλάμβανε σύγκριση των εκπαιδεύσεων που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019 και τις αντίστοιχες που έγιναν από το 2019 μέχρι το 2024. «Θα σας δώσω ένα έγγραφο, το οποίο θα καταθέσω στα πρακτικά, και περιέχει κάτι που δεν θα σας αρέσει καθόλου, καθώς εδώ μιλάμε πρακτικά και όχι γραφειοκρατικά. Περιέχει τις εκπαιδεύσεις που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019, και τις αντίστοιχες που έγιναν από το 2019 μέχρι το 2024. Η σύγκριση είναι κατατοπιστική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Στη συνέχεια, σε απάντηση όσον αφορά το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο ανέφερε η Βουλευτής του «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κα. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, ο υφυπουργός απάντησε ότι: «Θέτετε το ερώτημα αν εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο. Θα πρέπει να σας πω ότι το Πρωτόκολλο έγινε το 2021, και το οποίο δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει κάποια άλλη Κυβέρνηση, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν. Παρόλ’ αυτά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, αλλά μία σειρά από επιπλέον πράγματα, όπως είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών. Γι’ αυτό σας καλώ να δείτε από τα πρακτικά, το έγγραφο των εκπαιδεύσεων που κατέθεσα και να κάνετε τη σύγκριση με τις εκπαιδεύσεις που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε μία αποστολή, με συγκεκριμένες δράσει πρόληψης και καταστολής. Στα χιλιάδες περιστατικά, που έχουν αντιμετωπιστεί σωστά, έχετε πει ποτέ ένα «Μπράβο» στους αστυνομικούς ή ερχόμαστε μόνο να κάνουμε κριτική;», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments