Πολιτική

Ο Ιερώνυμος και το “χριστιανόμετρο”

Ο Ιερώνυμος και το “χριστιανόμετρο”

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΩΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σαφείς αποστάσεις από τη μικροκομματική χρήση της χριστιανικής πίστης.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πήρε αποστάσεις από την απόπειρα να εμπλακεί η Εκκλησία στον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών. Ήταν μια φυσιολογική αντίδραση που συνάδει με το προφίλ του συγκεκριμένου Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις έμμεσες προτροπές του Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Λύσης, για αποδοκιμασία των πολιτικών από τους πιστούς στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, “έχουμε σταθερές γραμμές, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιαδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους. Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά”.

Πρόσθεσε ακόμη πως “δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με συμφέροντα προσωπικά. Αυτές είναι Άγιες ημέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες”. Δήλωσε δε ότι “η Εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον”.

Πράγματι, η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στους ναούς, κυρίως της περιφέρειας, είχε ξεφύγει με την ευθύνη κάποιων μητροπολιτών, που είναι οι απόλυτοι τοπικοί, εκκλησιαστικοί άρχοντες, καθώς και λόγω του φανατισμού κάποιων ιερέων, χαμηλής πολιτισμικής στάθμης.

Έτσι είχαμε τα γνωστά φαινόμενα αποδοκιμασίας και προπηλακισμού βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε ναούς. Λάδι στη φωτιά έριξε και η προχθεσινή δήλωση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου με την οποία προέτρεπε τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην εμφανιστούν στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, υπό την πίεση των γεγονότων, έκανε τη γνωστή δήλωση για το χριστιανόμετρο, αναφερόμενος ονομαστικά στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, με τρόπο απαξιωτικό. Κάποιοι απέδωσαν την ονομαστική αναφορά στον κ. Κ. Βελόπουλο στη γενικότερη πολιτεία του να εμπλέκει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τη θρησκεία και τη χριστιανική, ορθόδοξη πίστη. Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να τον αποδοκιμάσει εφ΄ όλης της ύλης.

Υπάρχει όμως στη χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης. Με τη συγκεκριμένη του παρέμβαση – αποδοκιμασία Βελόπουλου ουσιαστικά ενδυναμώνεται το κόμμα «Νίκη» του κ. Νατσιού, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι επαΐοντες, αυτό είναι το κόμμα της Εκκλησίας, διασυνδεδεμένο με πανίσχυρες οικονομικά μονές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος λειτουργεί κατευναστικά, εν όψει, μάλιστα, της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκατομμύρια πιστοί θα προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς της χώρας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments