Πολιτική

Φλωρίδης: Κανόνας η έκτιση της ποινής και εξαίρεση η αναστολή

Φλωρίδης: Κανόνας η έκτιση της ποινής και εξαίρεση η αναστολή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σε δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Γιώργος Φλωρίδης τονίζει ότι «κανόνας πλέον είναι η έκτιση των ποινών και εξαίρεση η αναστολή τους». Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιούνται κατηγορίες αδικημάτων τα οποία έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό σύνολο, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι εμπρησμοί δασών η επικίνδυνη οδήγηση κα.

Σε ισχύ από την 1η Μαΐου ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Ν.5090/2024, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως στόχο να απαντήσει στην κριτική περί ατιμωρησίας που επικρατεί στη χώρα μας και να αντιμετωπίσει τη μικρομεσαία εγκληματικότητα, η οποία η εμπειρία δείχνει πως αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο από τους ίδιους σε πολλές περιπτώσεις δράστες.

Σε δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Γιώργος Φλωρίδης τονίζει ότι «κανόνας πλέον είναι η έκτιση των ποινών και εξαίρεση η αναστολή τους». Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιούνται κατηγορίες αδικημάτων τα οποία έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό σύνολο, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι εμπρησμοί δασών η επικίνδυνη οδήγηση κα.

«Με αφετηρία την Πρωτομαγιά θα δοκιμαστεί η νέα φιλοσοφία του ποινικού μας συστήματος, της εφαρμοσμένης και όχι της εικονικής πηγής» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα αδικήματα που θα οδηγούν πλέον στη φυλακή -μεταξύ άλλων- με βάση βέβαια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πράξης:

  • Κλοπή και ρευματοκλοπή
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • Παραβίαση κόκκινου (τροχαίο δυστύχημα)
  • Εμπρησμός δάσους
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Δωροληψία υπαλλήλων
  • Εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση
  • Χρέη προς το δημόσιο

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα εκτίεται μέρος της ποινής φυλάκισης, ακόμη και για πλημμελήματα που τιμωρούνται για πάνω από δύο χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments