Διεθνή

G7: Θα αποφασίσουν στοπ στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

G7: Θα αποφασίσουν στοπ στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Πηγή Φωτογραφίας: European Council President Charles Michel, European Commission President Ursula von der Leyen, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, British Prime Minister Boris Johnson, U.S. President Joe Biden, German Chancellor Olaf Scholz, French President Emmanuel Macron, Canadian Prime Minister Justin Trudeau and Italian Prime Minister Mario Draghi attend a working dinner during the first day of the G7 leaders' summit at Bavaria's Schloss Elmau castle, near Garmisch-Partenkirchen, Germany, June 26, 2022. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Κρίσιμη συνεδρίαση στο Τορίνο της Ιταλίας μετά της δεσμεύσεις στην COP28

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί περιβάλλοντος της ομάδας G7 των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.

Δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο του Τορίνο, φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και υπέρ της Παλαιστίνης.

Κάποιοι πέταξαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία για περίπου 30 λεπτά.

Η τριήμερη σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος του G7 είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση μετά την υιοθέτηση του στόχου της COP28 τον Δεκέμβριο για μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία θα πιέσει για μια συμφωνία για τον καθορισμό ημερομηνίας στόχου για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρώμη, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, δηλώνει ότι θέλει το Τορίνο να αποτελέσει “στρατηγικό σύνδεσμο” μεταξύ της περσινής Διάσκεψης των Μερών στο Ντουμπάι και της COP29, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Αζερμπαϊτζάν.

Στόχος είναι “να γίνει η πορεία που χαράχθηκε από την COP28 πρακτική, πραγματική, συγκεκριμένη”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin ενόψει της συνάντησης.

Η Ιταλία, ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής ευάλωτο στις πυρκαγιές, την ξηρασία και την υποχώρηση των παγετώνων, θέτει “τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τη θέρμανση των θαλασσών” ψηλά στην ατζέντα, είπε.

Αντιπροσωπείες από το Ντουμπάι και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στο Τορίνο, καθώς και από τη Βραζιλία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments