Πολιτική

Άδωνις διασύρει Πολάκη: Είσαι ο πρώτος ιδιώτης που χειρούργησε στο ΕΣΥ

Άδωνις διασύρει Πολάκη: Είσαι ο πρώτος ιδιώτης που χειρούργησε στο ΕΣΥ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στα «αποκαλυπτήρια» της υποκριτικής στάσης του Παύλου Πολάκη προχώρησε, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδη.

Γελοιοποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Στα «αποκαλυπτήρια» της υποκριτικής στάσης του Παύλου Πολάκη προχώρησε, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την τροπολογία, η οποία επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ο Άδωνις είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα, που άπτονται της παροχής υγείας στη χώρα.

Υποκριτής ο Πολάκης

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη για τον Παύλο Πολάκη, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Ποιος είναι ο πρώτος ιδιώτης χειρουργός που έχει χειρουργήσει επισήμως σε δημόσιο νοσοκομείο, ξέρετε το ονοματεπώνυμό του;  Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο Ζακύνθου ως ιδιώτης χειρουργός και εν ενεργεία αναπληρωτής και δήλωσε και τα εξής: ‘’Πριν από ένα μήνα κατά την επίσκεψή μου στο νοσοκομείο κάναμε μία συμφωνία με τους γιατρούς του νοσοκομείου και τον τρόπο που θα ξεκινήσουμε.

Αυτή η συμφωνία αν εξαιρέσουμε τους γυναικολόγους του νοσοκομείου, δυστυχώς δεν τηρήθηκε για προσωπικούς ιδιοτελείς πολιτικούς και μικροπολιτικούς λόγους.

Εμείς σαν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προσέξτε το επιχείρημα. Δεν μπορούσαμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και για αυτό το λόγο μαζί με τους συναδέλφους μου, αλλά και συναδέλφους του νοσοκομείου, κάναμε τρία χειρουργεία με την απευθείας χρήση των δικτύων του νοσοκομείου’’.

Πάρτε και τις φωτογραφίες. Μία – μία οι δουλειές. Εδώ σας έχω λοιπόν την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ την ίδια ημέρα που λέει ότι αυτό που έκανε ο κύριος Πολάκης είναι παράνομο και παραβίασε το νόμο του ΕΣΥ γιατί ιδιώτης χειρουργός δεν μπορούσε να μπει να νομοθετήσει στο ΕΣΥ. Πάρτε λοιπόν και αυτήν την παρανομία.

Άρα, τι μας είπε ο κύριος Πολάκης;  Ότι όταν υπάρχει ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά το δημόσιο σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πειράζει να χειρουργήσει και ένας ιδιώτης χειρουργός. Γιατί όπως σωστά είπε, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε και να βλέπουμε ότι το πρόβλημα και να μην κάνουμε τίποτα».

Η τροπολογία δεν αιφνιδίασε τους γιατρούς

Στη συνέχεια, ο Άδωνις έκανε μνεία στο διαδικαστικό ζήτημα, το οποίο ετέθη, τονίζοντας πως  «ως προς το διαδικαστικό ζήτημα το έθεσε και ο κύριος Τζανακόπουλος.  Ότι δήθεν δηλαδή νομοθετώ λάθρα ότι αιφνιδίασα το κοινοβούλιο ότι ήρθε μια τροπολογία η οποία δεν είχε ζητηθεί στις επιτροπές και την έφερα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο γιατί ήθελα να το φέρω Μεγάλη Δευτέρα.

Διαβάζω, πρακτικά του Κοινοβουλίου Παρασκευής 12ης  Απριλίου 2024. Έχω φέρει τη νομοτεχνική βελτίωση την περίφημη. Έχω εξηγήσει ότι το θέμα αυτό το έχουμε θέσει στην επιτροπή, έχει συζητηθεί από φορείς οι οποίοι το έθεσαν όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Έχουμε μιλήσει με την κυρία Λινού και με άλλους σε δύο συνεδριάσεις της επιτροπής, έχω ανακοινώσει ότι θα ζητήσω να πάρω αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση. Και μου λέει ο κύριος Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός:  «Κύριε Υπουργέ, εδώ η συζήτηση δεν είναι μόνο για το ότι αιφνιδιάστηκε το Σώμα.  Εδώ η συζήτηση είναι ότι πάτε να κάνετε κάτι που δεν είναι κανονικό. Αυτό που περιγράψατε στην επιτροπή και αυτό που φέρνετε εδώ..» και λέτε παρακάτω «φέρτε το ως τροπολογία ή αποσύρετε το άρθρο που είχατε καταθέσει».  Το φέραμε τροπολογία. Ο κύριος Κατρίνης από τα ίδια πρακτικά.  «Κύριε Υπουργέ, κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν πολιτική σας πρόθεση να φέρετε αυτή τη διάταξη νόμου. Όντως το είπατε στην επιτροπή.  Εμείς διαφωνούμε.  Βεβαίως εσείς είστε.. κλπ., να το φέρετε με τροπολογία». Πάρτε τα πρακτικά γιατί εσείς θα με τρελάνετε.

Αφού το συζητάμε στην επιτροπή και λέω στην επιτροπή θα φέρω σε αυτό το νομοσχέδιο αυτή τη διάταξη νόμου για να κάνω αυτό το πράγμα ήμουν στους Δελφούς, γύρισα τρέχοντας, μου είπατε δυο κοινοβουλευτικοί το ξέρουμε ότι θα το φέρνατε αλλά δεν είχαμε καταλάβει ότι θα ήταν με νομοτεχνική βελτίωση, έπρεπε να το φέρετε ως τροπολογία για να έχει μάλιστα μου λέγατε την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σας το φέρνω ως τροπολογία με την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μου λέτε α, όχι τώρα δεν θέλουμε τροπολογία, τώρα θέλουμε νομοτεχνική. Ε, δεν ντρέπεστε;  

Αρκεί να πείτε καθαρά διαφωνούμε με αυτή την τροπολογία και επειδή διαφωνούμε κάνουμε ότι μπορούμε για να τη σταματήσουμε, παίζουμε τώρα εδώ πέρα τις κουμπάρες», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε πρώτο τα απογευματινά ιατρεία

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και, «φρεσκάροντας» τη μνήμη του, τόνισε:  «Τι είπε ο κύριος Μάντζιος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας;  Ότι δημιουργούμε λέει με τη διάταξη αυτή, προσέξτε που ερείδεται η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ.  Ότι παραβιάζουμε λέει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το 21άρθρο, παρ. 3 του Συντάγματος, διότι δημιουργούμε λέει δύο ειδών ταχύτητες ασθενών.  Αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν. Με συγχωρείτε κύριε Μάντζιε, όταν θεσπίσατε το 2001 τα απογευματινά ιατρεία επ’ αμοιβή, δεν καθιερώσατε δύο ταχύτητες ασθενών μέσα στο ΕΣΥ;  Αυτών που έχουν να πληρώσουν το απόγευμα και αυτών που δεν έχουν;  Ήταν τότε αυτό συνταγματικό και τώρα αυτό αντισυνταγματικό;  Το λέω για να ξεκαθαρίσω, ούτε το 2001 ήταν συνταγματικό ούτε τώρα είναι αντισυνταγματικό.  Και μάλιστα επεσήμανα, δεν το είπε αυτό το ΚΚΕ αλλά το λέω εγώ, ότι αναφέρατε τον Παρασκευά Αυγερινό, αναφέρατε τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, αναφέρατε την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αλλά δεν αναφέρατε τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Τον ξεχάσατε από την ιστορία των Υπουργών Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, δεν σας κάνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος πια; Ακούστε γιατί δεν το αναφέρατε, γιατί αν τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για την ένσταση αντισυνταγματικότητας είχαν οποιοδήποτε σημείο αληθείας, θα ήταν αντισυνταγματικός ο νόμος του 2001.  Ο νόμος του 2001 δεν ήταν αντισυνταγματικός όπως και ο παρών νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός».

Κάνουμε πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στην ιστορία του ΕΣΥ

Εν συνεχεία, δόθηκε η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να αναφερθεί στο γιγαντιαίο πρόγραμμα προσλήψεων, τονίζοντας πως «πάμε λοιπόν να πούμε το πρόβλημα που αυτή η τροπολογία προσπαθεί να λύσει. Από την αρχή αυτού του έτους, από τον Ιανουάριο του 2024 επί θητείας Αδώνιδος Γεωργιάδου που είναι πολύ σύντομη. Η δεύτερη.  Έχουμε ήδη προκηρύξει 726 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, τον Φεβρουάριο του ’24, εκ των οποίων 151 θέσεις και εδώ είναι το  πρόβλημα, έχουν αποβεί άγονες.  2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού τακτικού και σήμερα προκηρύξαμε 1.138 θέσεις τακτικού λοιπού προσωπικού. Έχουμε ήδη ξεπεράσει ετησίως το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε.  Και αυτή η Κυβέρνηση που της έχει ήδη προκηρύξει τις θέσεις, είναι η Κυβέρνηση που θέλει να κλείσει το ΕΣΥ. Λέτε, θέλουμε να καταργήσουμε το ΕΣΥ και ταυτόχρονα ξοδεύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ εφαρμόζοντας ήδη που μιλάμε και εκτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων του εθνικού συστήματος υγείας και των κέντρων υγείας, Ειρήνη, του εθνικού συστήματος υγείας που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του εθνικού συστήματος υγείας.

Τόσο κακιά Κυβέρνηση είμαστε και κατά του ΕΣΥ. Κάνουμε ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο εύρος προσλήψεων μονίμου προσωπικού, κάνουμε ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες δαπάνες κτιριολογικής αναβάθμισης και ταυτόχρονα βάζουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης άλλα 100 εκατομμύρια για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πάλι τα περισσότερα μαζεμένα χρήματα σε ενάμισι χρόνο για την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής στο ΕΣΥ.

Συνάδουν όλα αυτά που κάνουμε με την φαντασίωσή σας ότι θέλουμε να κλείσουμε το ΕΣΥ;  Αν θέλαμε να κλείσουμε το ΕΣΥ θα ξοδεύαμε ένα σκασμό δισεκατομμύρια για να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα;  Μα έχετε χάσει κάθε αίσθηση λογικής;», διερωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός Υγείας.

Όλη η ακροδεξιά μαζεμένη έγινε αριστερά

Από τα πυρά του υπουργού δεν ξέφυγε η ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, με τον Άδωνι να υπογραμμίζει  πως η θέση της Αριστεράς αξιωματικά είναι κατά του ιδιωτικού, ο κύριος Τσακαλώτος το είπε ναι.  Ναι, μάλλον διέλαθε της προσοχής σας. Τα ίδια που είπατε εσείς τα είπαν οι Σπαρτιάτες, τα είπε η ΝΙΚΗ, τα είπε η Ελληνική Λύση. Ακριβώς τα ίδια.  

Με συγχωρείτε, αριστερούς τους λέτε;  Αριστερούς τους αναφέρετε αυτούς τους τρεις;  Γιατί αυτά τα ίδια που είπατε εσείς οι αριστεροί που είναι η γνήσια αριστερή θέση τα εξέφρασε στο κοινοβούλιο και η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες.   Δηλαδή όλη η ακροδεξιά μαζεμένη έγινε Αριστερά στην Ελλάδα;

Το λέω για να καταλάβετε ότι προσπαθείτε σαν την στρουθοκάμηλο να βάλετε το κεφαλάκι σας στην άμμο για να μην δείτε το πρόβλημα».

Διασφαλίζουμε την αγαστή συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Καταληκτικά, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί τα σύγχρονα ρεύματα των καιρών και προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα:

«Όπως συμβαίνει στα μαθηματικά οι δύο παράλληλες γραμμές ουδέποτε συναντώνται στην αιωνιότητα. Είναι παράλληλες. Ουδέποτε τέμνονται. Όμως τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγάλοι. Πλέον το έλλειμμα προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιο, είναι το πρώτο θέμα στη συζήτηση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον ο ανταγωνισμός για να βρει προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν τη δεκαετία του ’80. Κατά συνέπεια, δεν μπορείς με ένα παλιό μοντέλο να αντιμετωπίσεις τις νέες συνθήκες.

Και τι λέει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ ως αρμόδιος Υπουργός με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που τις ξέρετε ως απογευματινά χειρουργεία, ως τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο αν το επιθυμούν εκτός ωραρίου. Ως τη δυνατότητα των γιατρών των ιδιωτών εάν το επιθυμούν να παρέχουν έργο μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο.  

Προσπαθούμε αυτά τα δύο παράλληλα συστήματα που ουδέποτε συναντιούνται να τα κάνουμε να συνεργαστούν. Να συνεργαστούν επ΄ ωφελεία των συμπολιτών μας για να λειτουργεί το εθνικό σύστημα καλύτερα, για να παράγουμε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας μέσα από αυτή την συνεργασία.

Πράγματι λοιπόν, η πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν μπορούν να υποκρίνονται ότι δεν βλέπουμε αυτό το πρόβλημα. Έχει έρθει η ώρα για ένα ΕΣΥ με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ναι, αποτελούσε πάγια θέση των γιατρών των ιδιωτών.  Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να μην παραφράσω την τελευταία του δήλωση είπε όχι, ότι δεν το θέλει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιθέτως έβγαλε ανακοίνωση ότι το θέλει.  Και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι. Αυτό ας τα βρουν οι γιατροί μεταξύ τους.

Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να πράττω ως Υπουργός το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου.  Και το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην βρεθεί ποτέ κανένας ασθενής στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να βρει τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται.

Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείουμε όλο τον ιδιωτικό τομέα εφόσον το επιθυμεί από το να προσφέρει στο εθνικό σύστημα υγείας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θα σέβονται για πάντα το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την προτεραιότητά του στον ασθενή και στο συμπολίτη μας.

Αυτό κάνουμε σήμερα, είμαστε περήφανοι για αυτό», συμπέρανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments