Πολιτική

Η άτυπη “τηλεμαχία” των πολιτικών αρχηγών

Η άτυπη “τηλεμαχία” των πολιτικών αρχηγών

Πηγή Φωτογραφίας: [368752] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Άτυπο debate εντός και εκτός Βουλής.

Η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε ένα κομβικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας -που θεσπίζεται 110 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα του Ελευθέριου Βενιζέλου να ενοποιήσει Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία- μετατράπηκε, όμως, σε ένα παράλληλο και άτυπο «ντιμπέιτ» μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Κοινή συνέπεια των πολιτικών συζητήσεων που εκτυλίσσονται εντός και εκτός Κοινοβουλίου, από τις κρίσεις για το δικαστικό σύστημα και τον Μάτι μέχρι τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι το διακύβευμα της ψηφοφορίας της 9ης Ιουνίου, την οποία οι πολιτικές δυνάμεις αφήνουν στους πολίτες να κρίνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει με σαφήνεια το δίλημμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Το έχει ήδη εξηγήσει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα το εξηγήσουν περαιτέρω σε συνάντηση με όλο το επιτελείο που έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι μετατρέπει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και ότι θα “δοκιμαστεί” το πραγματικό δίλημμα, το οποίο περιέγραψε ως “επιστροφή στην καθήλωση ή παραμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων”.

Στο “στόχαστρο” βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι “περίμενα περισσότερα από εσάς και το κόμμα σας”, ενώ αναφέρθηκε σταθερά στους εμπόρους του πατριωτισμού και της χριστιανικής πίστης χωρίς να τους κατονομάσει, επισημαίνοντας την απάντηση της Εκκλησίας ως την πλέον ενδεδειγμένη που τους δόθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να μπει φρένο στην τοξικότητα, χρησιμοποιώντας τη φράση “το κοινοβουλευτικό σκηνικό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας”, τονίζοντας ότι η αποχή είναι ήττα για όλους και ότι η στροφή στα άκρα είναι κερκόπορτα για νέες περιπέτειες.

Απέναντι στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, το «πυρ ομαδόν» της αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ο Έλληνας έχει βαρεθεί τα τζάκια των πολιτικών», διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προδώσει τη χώρα και καλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να βγουν από τον «γυάλινο πύργο τους».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της διμέτωπης επίθεσης στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να νιώσει πραγματική απειλή για να σταματήσει την παρέλαση αλαζονείας, αλλά και για το ριάλιτι σόου της αντιπολίτευσης, καταλήγοντας ότι “χρειαζόμαστε σοβαρή αντιπολίτευση”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που “παίρνουν τις πολιτικές της ΕΕ ως Ευαγγέλιο”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα στις κάλπες, ο Αλέξης Χαρίτσης επιτίθεται στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τους πολίτες να μην εξαπατηθούν και ο Δημήτρης Νατσιός δηλώνει ότι μια σειρά από πάθη είναι αντάξια ενός πρωθυπουργού.

Εκτός από αυτή τη ρητορική, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη των ευρωεκλογών. Από το κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν προσδοκίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία του σε όλες τις σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την κινητοποίηση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Η κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκή και εθνική και είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την ημέρα των εκλογών θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις του, τόσο ως προς την ατζέντα της κυβέρνησης όσο και ως προς τη μορφή της κυβέρνησης που θα κληθεί να “τρέξει” τα μεγάλα ζητήματα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments