Πολιτική

Ιερή εκεχειρία κυβέρνησης – εκκλησίας

Ιερή εκεχειρία κυβέρνησης – εκκλησίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΩΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μετά την κρίση, την οποία προκάλεσε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια επιχειρείται η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος επαναπροσέγγισης

Με μεθοδικό τρόπο και κυρίως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «χτίζεται» το τελευταίο διάστημα η «ανοικοδόμηση» των σχέσεων Εκκλησίας-κυβέρνησης.

Μετά την κρίση, την οποία προκάλεσε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και η απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος επαναπροσέγγισης.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έπαιξε ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Χάρης Κονιδάρης, ο οποίος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Κονιδάρης, ο οποίος και στο παρελθόν έπαιξε ανάλογο ρόλο, θέλησε να μην αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει, μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας στην νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια και μαζί με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κατάφεραν να φέρουν πιο κοντά τον πρωθυπουργό με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα της επανασύνδεσης στάλθηκε με ηχηρό τρόπο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δήλεσι Βοιωτίας, όπου επισκέφτηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δομές της Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα προγραμματίζεται ο κ. Μητσοτάκης να παρακολουθήσει την Ακολουθία των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στην Μητρόπολη Αθηνών, στην οποία θα χοροστατήσει ο κ. Ιερώνυμος.

Η επίσκεψη στο Δήλεσι, βεβαίως, χαρακτηρίστηκε ίσως περισσότερα από την ευθεία βολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, παρά τις επιφυλάξεις συνεργατών του κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Αρχιεπίσκοπος παρενέβη κατευναστικά, αδειάζοντας όσους αντιδρούν βίαια εντός των ναών, αλλά δεν άφησε παράλληλα κανένα περιθώριο και στην «προτροπή» Βελόπουλου να μην γίνουν δεκτοί υπουργοί και βουλευτές που ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η αρχιεπισκοπική παρέμβαση υπήρξε κρίσιμη, καθώς το Σαββατοκύριακο, αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες, ουδέν παρατράγουδο καταγράφηκε.

Παράλληλα, πρωθυπουργικοί συνεργάτες εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ήταν κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο: να σταματήσουν ορισμένα κόμματα να κάνουν πολιτική στο όνομα της εκκλησίας. Κατά τόπους δίαυλοι, ορατοί ή υπόγειοι είναι προφανές ότι υπάρχουν, ο κ. Ιερώνυμος, όμως, «έκοψε» τον βήχα σε πολλούς, κυρίως πολιτικούς. Βεβαίως, η ενόχληση του κ. Ιερώνυμου με το πολιτικό σύστημα μεταδίδεται πως είναι οριζόντια, ο ίδιος, όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τροφοδοτούνται ακραίοι κύκλοι.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «εμπόρους της πίστης» απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση και τη Νίκη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «χριστιανόμετρα» τα οποία χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν την εκκλησία και την πίστη. Ειδικά μετά την αναφορά του κ. Βελόπουλου από το βήμα της Βουλής που εκλήφθηκε ως προειδοποίηση προς τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να μην επισκεφθούν τις εκκλησίες. Ηχηρή ήταν και η απάντηση του κ. Ιερώνυμου ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι «αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες». «Η Εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον», είχε συμπληρώσει και σε ερώτηση δημοσιογράφων, δε, για το αν υπάρχει «χριστιανόμετρο», ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, «όχι, ποτέ. Μόνο η αγάπη η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία».

Και από το βήμα της Βουλής την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει “νάρκη” στην κοινωνική ομαλότητα» και πρόσθεσε: «όσο τώρα για τους εμπόρους της πίστης, νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο» δείχνοντας εκ νέου προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Δεδομένη είναι, λοιπόν, η βούληση κυβέρνησης και εκκλησίας να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για μία σειρά θεμάτων, που έχουν εν πολλοίς να κάνουν με το κοινωνικό έργο της, αλλά και θέματα που άπτονται των μεταξύ τους σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments