Τεχνολογία

Το 7% των γονιών που δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους, προσεγγίζεται για υλικό κακοποίησης

Το 7% των γονιών που δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους, προσεγγίζεται για υλικό κακοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Ανησυχητικά ευτήματα από έρευνα στην Αυστραλία

Τους κινδύνους του sharenting, δηλαδή της πρακτικής των γονέων να ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες των παιδιών τους, επισημαίνει έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 7% των γονέων που μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους στο διαδίκτυο, προσεγγίζεται προκειμένου να παράσχει σε κακοποιητές υλικό των παιδιών του. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προειδοποίησε τους γονείς κατά του μοιράσματος υλικού ανηλίκων, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης. Ο όρος sharenting προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων share (μοίρασμα) και parenting (γονεϊκότητα). Το 7% των ανθρώπων που δημοσιεύουν φωτογραφίες λαμβάνει αιτήματα για υλικό κακοποίησης παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε πως οι γονείς που μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να δεχθούν προσφορές σε μετρητά για να παραχωρήσουν σεξουαλικές εικόνες των παιδιών τους. Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας (AIC) δήλωσε την Πέμπτη ότι η «κοινή χρήση» – η δημοσίευση πληροφοριών ή φωτογραφιών παιδιών στο Διαδίκτυο – «μπορεί να θέσει ορισμένα παιδιά σε κίνδυνο εκμετάλλευσης».

Μια νέα αναφορά της AIC περιγράφει πώς χρησιμοποιούνται οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές γνωριμιών για να εντοπιστούν άτομα με πρόσβαση σε νέους, συμπεριλαμβανομένων γονέων ή ατόμων που γνωρίζουν παιδιά. Σχεδόν το 7% των ανθρώπων που δημοσίευσαν φωτογραφίες παιδιών στο Διαδίκτυο δήλωσαν σε μια έρευνα ότι είχαν λάβει αιτήματα για υλικό κακοποίησης παιδιών. «Η κοινή χρήση φωτογραφίας ή πληροφοριών σχετικά με παιδιά στο Διαδίκτυο συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να γίνουν ερωτήσεις σεξουαλικής φύσης για παιδιά, καθώς και με την υποβολή, την πίεση ή την προσφορά πληρωμής για σεξουαλικές εικόνες παιδιών», αναφέρεται σχετικά.

Η έρευνα διεξήχθη στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 και προειδοποιεί ότι τα αιτήματα για εκμετάλλευση παιδιών «γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες». Οι ίδιες οι πλατφόρμες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη δημοσίευση υπερβολικών πληροφοριών για παιδιά στο διαδίκτυο, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Δεδομένου ότι έχει γίνει κοινή πρακτική για τους γονείς να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, απαιτούνται συντονισμένες εκπαιδευτικές προσπάθειες για να προειδοποιηθούν όχι μόνο οι γονείς και οι κηδεμόνες, αλλά όλοι όσοι αλληλεπιδρούν με παιδιά για τις πιθανές βλάβες που συνδέονται με τη δημόσια κοινή χρήση φωτογραφιών ή πληροφοριών σχετικά με παιδιά στο διαδίκτυο», ανέφερε η AIC.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments