Πολιτική

Τα “γυρίζει” ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες

Τα “γυρίζει” ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ONE//Κληθείς να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν τα αντίπαλα κόμματα περί «τραμπισμού» και «life style πολιτικής», ο Στέφανος Κασσελάκης, τα χαρακτήρισε «πολύ αδύναμα επιχειρήματα» και τόνισε ότι «εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα».

Τι είπε για Βόρεια Μακεδονία, ευρωεκλογές

Κληθείς να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν τα αντίπαλα κόμματα περί «τραμπισμού» και «life style πολιτικής», ο Στέφανος Κασσελάκης, τα χαρακτήρισε «πολύ αδύναμα επιχειρήματα» και τόνισε ότι «εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα».

«Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στη χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στο ΟΝΕ και στην εκπομπή «ONE TALK».

Τι είπε για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας και να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος ενώ κληθείς να απαντήσει στα σχόλια που έγιναν μετά τις δηλώσεις του για τη Χαμάς, εξέφρασε την άποψη ότι το «ανθρωπιστικό έργο» που κάνει η Χαμάς, «θα μπορούσε να το κάνει η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε μια αναγνώριση στις σχέσεις με το Ισραήλ, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του περί «ιεράς συμμαχίας» σχετικά με το ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ότι έκανε λόγο για «ιερή αμυντική συμμαχία». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ» και ότι  «το μεγαλύτερο είναι ότι και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ», αλλά, όπως είπε, «συγχρόνως, οι δυτικές δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πρέπει να έχουν μια συλλογικότητα και μια προστασία σε αυτό το κομμάτι». Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής και αμυντικής δυνατότητας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κύρωσης των μνημονίων, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το κάνει εδώ και πέντε χρόνια, γιατί «δεν θέλανε να πιστώσουν κάτι θετικό στο ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι και ο πατέρας του συμφωνούσε με τη μικτή ονομασία. Ο γιος του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος συμφωνούσε με μια τέτοια ονομασία, εργαλειοποίησε αυτό το θέμα, δίχασε τον κόσμο το 2019 για να εκλεγεί πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δήλωσή του για τη γενοκτονία των Ποντίων, ξεκαθάρισε ότι δεν είπε πως «δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε με τους Τούρκους από τη στιγμή που δεν την αποδέχονται», αλλά ότι «η βαθιά και ουσιαστική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας πρέπει να έχει και αυτό στο επίκεντρο». «Από την πλευρά μου ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα διεκδικώ την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε όλες μου τις επαφές και με το Κογκρέσο στην Αμερική, όπως επίσης θα διεκδικώ αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα ολοκαυτώματα και τα αντίποινα τα οποία έκανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τα ονόματα των κομμάτων. «Αυτή η δημοκρατία είναι όντως νέα και πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία», είπε, ασκώντας κριτική ότι «υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς». Για το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι είναι «υπό αμφισβήτηση» το αν είναι σοσιαλιστικό κίνημα «διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά».

«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, είπε πως το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο με στόχο να γίνουν αλλαγές στη δομή του κόμματος, στη βάση δύο προτεραιοτήτων: την ενίσχυση της αμεσοδημοκρατίας και την πιο αποδοτική παραγωγή πολιτικής «από τη βάση και από πάνω, συγχρόνως». «Τα όργανα αυτά να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Εισαγγελική έρευνα

Αυτά ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό το καθεστώς εισαγγελικής έρευνας. Η έρευνα διατάχθηκε από την αρμόδια εισαγγελική αρχή μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του News 24/7 σύμφωνα με το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν ιδιοκτήτης της αλλοδαπής εταιρίας «Osios LLD» με έδρα το Μαϊαμι και υποκείμενη στην φορολογική νομοθεσία της πολιτείας Delaware. Η ιδιότητα του αρχηγού κόμματος με αυτή του  ιδιοκτήτη αλλοδαπής εταιρίας είναι ασύμβατες με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο ζήτημα παραδεχόμενος σε μετέπειτα δηλώσεις του όχι μόνον ότι είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, αλλά πως είναι ιδιοκτήτης και άλλων εταιριών στο εξωτερικό. Δηλώνοντας επίσης πως πρόκειται να τις μεταβιβάσει, δίχως να περεταίρω εξηγήσεις.

Για το ποιες εταιρίες είναι αυτές αρνήθηκε επανειλλημένα να απαντήσει. Λέγοντας μάλιστα σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο όταν ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα πως «δεν είσαι ο λογιστής μου». Επίσης – όπως προαναφέραμε- στην ίδια συνέντευξη όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το αν θα καταθέσει το Πόθεν Έσχες του πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου απάντησε καταφατικά.

Τα γύρισε

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού χθες ο Στέφανος Κασσελάκης αναίρεσε την δημόσια δέσμευση που είχε πολλάκις αναλάβει. Αφορμή υπήρξαν οι ερωτήσεις που δέχθηκε στην εκπομπή One Talk από τον Τάκη Χατζή, κατά την διάρκεια των οποίων κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει το ζήτημα. Στην συνέχεια όταν από το δημοσιογράφο τέθηκε το θέμα της εμφάνισης του «Πόθεν Έσχες» πριν τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως η διορία που έχει είναι έως και τις 30 Ιουνίου. Ο χαρακτηριστικός διάλογος που έγινε έχει ως εξης:

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μεταξύ μας τώρα, εσείς γιατί δεν δίνετε το πόθεν έσχες να τελειώνουμε μ’ αυτή τη συζήτηση και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να πάμε παρακάτω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα το δώσω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε πριν από τις εκλογές και του συζύγου σας, να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία, να τελειώνουμε δηλαδή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι παραφιλολογία αυτή, που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, για ποιο λόγο: Επειδή δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος Έλληνας μπορεί να διαπρέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στη χώρα του να συνεισφέρει. Η δική μου πορεία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια πάρα πολύ καλή πορεία. Είμαστε σε μια χώρα εδώ πέρα που όντως έχει μια μεγάλη βάση στη ναυτιλία. Και πρέπει να την προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού τη ναυτιλία.Αντί να βγάζουν λάσπες τα media που είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, γιατί δεν ρωτάει τον κόσμο της ναυτιλίας να δει εάν το δείγμα γραφής που έχω είναι θετικό; Είναι απ’ τα καλύτερα που υπάρχουν στη ναυτιλία η επένδυση την οποία έκανα, πώς τη διαχειρίστηκα…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μα δεν σας είπα κάτι τέτοιο…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία ήθελε να δημιουργήσει το θέμα. Διότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικό εγώ να είμαι απατεώνας σαν όλους τους άλλους.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, μη μου τα λέτε εδώ αυτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν τα λέω σ’ εσάς, σας λέω ποια η στρατηγική τους. Η στρατηγική τους είναι να φανεί ότι υγιής επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει, ότι όλοι το ίδιο είναι, άρα δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Όχι. Υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και δεν τους δίνετε το πόθεν έσχες. Να τελειώσει μ’ αυτούς, σας είπα ο έρμος, δε σας είπα κάτι άλλο. Λέω: γιατί δεν το δίνετε να ησυχάσουμε απ’ αυτή τη συζήτηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να το δώσω, αλλά με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, εσείς ξέρετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω, 30 Ιουνίου. Και η ίδια η Νέα Δημοκρατία το έκανε θέμα αυτό προεκλογικό. Τηρώ τον νόμο. Η ίδια το έκανε προεκλογικό ζήτημα. Γιατί; Για να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει.

Τι περιέχει ένα Πόθεν Έσχες

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που καταθέτουν κάθε έτος τα πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: Το ετήσιο εισόδημα τους, τις μετοχές που διαθέτουν, τις τραπεζικές καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα ακίνητα που διαθέτουν (κατοικίες, οικόπεδα κ.λ.π) καθώς και τα οχήματα. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους συζύγους των πολιτικών προσώπων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όφειλε να καταθέσει Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης εντός 3μήνου μετά την ανάληψη της ιδιότητας που τον καθιστά υπόχρεο, δηλαδή αυτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η προθεσμία αυτή έλαβε παράταση έως και τις 30 Ιουνίου για όλους τους υπόχρεους προκειμένου – όπως δηλώθηκε- να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας του «Ποθεν Έσχες». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να καταθέσει την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης με βάση την οποία συγκρίνονται οι υπόλοιπες δηλώσεις που θα καταθέσει στο μέλλον. Αυτή η δήλωση, η αρχική, δεν δημοσιοποιείται όπως γίνεται με τα ετήσια Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων. Έτσι λοιπόν αυτόματη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη προβλέπεται να υπάρξει – με βάση τις διετείς καθυστερήσεις που υπάρχουν- το 2025 ή το 2026. Εκτός φυσικά και αν δημοσιοποίηση του«Πόθεν Έσχες» γίνει από τον ίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments