Οδηγός

Πότε θα κόβονται στο μισό οι συντάξεις χηρείας

Πότε θα κόβονται στο μισό οι συντάξεις χηρείας

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις χηρείας

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου, καθώς ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και απομένει η εφαρμογή του.

Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος.

Πότε θα κόβονται στο μισό οι συντάξεις χηρείας

Γρίφος ωστόσο παραμένει η περικοπή των εν λόγω συντάξεων καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα την εφαρμόσει.

Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία – σύμφωνα με τον νόμο – θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Η εν λόγω περικοπή στος συντάξεις χηρείας εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει.

Κίνδυνος για αναδρομικά από το… πουθενά

Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.

Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχοε εργάζεται ή συνταξιοδοτείται και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα, διευκρινίζοντας πως με βάση σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος.

Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας (ο. ο. θανάτου) στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα (τέως ΙΚΑ). Η εφαρμογή της έχει παγώσει από το 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments