Γεωπολιτικά

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Προσφυγή εναντίον του Ισραήλ για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Προσφυγή εναντίον του Ισραήλ για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Mourners react as they attend the funeral of Al Jazeera cameraman Samer Abu Daqqa, who according to the Arabic broadcaster was killed by an Israeli drone strike on Friday while reporting on the earlier bombing of a school sheltering displaced people but Israel's military did not respond to a request for comment, in Khan Younis in the southern Gaza Strip December 16, 2023. REUTERS/Bassam Masoud/File Photo

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επανέρχονται για τρίτη φορά ζητώντας από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να ερευνήσει - Περισσότεροι από 100 οι νεκροί δημοσιογράφοι

Νέα προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων» κατέθεσαν σήμερα οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητά από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 ως τις 20 Μαΐου 2024». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό».

Σε ανακοίνωσή τους οι RSF διευκρινίζουν ότι πρόκειται για την τρίτη προσφυγή τους στο ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη για τον θάνατο δημοσιογράφων, μετά την πρώτη που κατατέθηκε στις 31 Οκτωβρίου και τη δεύτερη στις 22 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή προσφυγή αναφέρεται «σε οκτώ επιπλέον περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων (που σκοτώθηκαν) και ενός ρεπόρτερ που τραυματίστηκε» «κατά την άσκηση του έργου τους».

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι «διαθέτει λογικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων εκτελέσεων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».

Στις αρχές Ιανουαρίου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει ότι στην έρευνά του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων.

«Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασία σε περιόδους συγκρούσεων», σχολίασε ο Αντουάν Μπερνάρ δικηγόρος των RSF.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα.

Η προσφυγή των RSF αφορά μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφους του al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πλήγματος στον νότιο Λίβανο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός στρατός είχε απαντήσει ότι οι δύο δημοσιογράφοι «πετούσαν drones τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα» και τους έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικούς πράκτορες», κατηγορίες που έχουν απορρίψει οι οικογένειες και ο εργοδότης τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments