Οικονομία

Καταθέσεις εξωτερικού δήλωσαν στην εφορία πάνω από 80.000 Έλληνες

Καταθέσεις εξωτερικού δήλωσαν στην εφορία πάνω από 80.000 Έλληνες

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Στα 4.902 ευρώ το μέσο ποσό τόκων από τις καταθέσεις στο εξωτερικό που δηλώθηκαν στην Εφορία, ενώ το αντίστοιχο μέσο ποσό από καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν μόλις 208 ευρώ.

Σε τράπεζες του εξωτερικού εξακολουθούν και βρίσκονται οι μεγάλες καταθέσεις των Ελλήνων, όπως αποκαλύπτεται από τα μεγάλα ποσά των τόκων που δηλώνουν στην εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 80.000 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες.

Φυσικά, πρόκειται για τα επίσημα περιουσιακά στοιχεία, εκείνα που δηλώνονται στην εφορία από φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους ή εμφανίζονται ως δικαιούχοι τρίτα πρόσωπα ή για καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό Έλληνες οι οποίοι, όμως, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ότι, το 2023 δήλωσαν πως έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, 82.726 Έλληνες, οι οποίοι κλίκαραν τον κωδικό (029-030) του εντύπου Ε1. Ωστόσο από αυτούς, ένα μικρό μέρος δήλωσαν τόκους προερχόμενους από καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τόκους καταθέσεων από το εξωτερικό (κωδικοί 669 και 670 στο έντυπο Ε1 δήλωσαν 13.404 υπόχρεοι, ενώ το συνολικό ποσό που ανέγραψαν ανήλθε σε 65,71 εκατ. ευρώ. Επίσης δήλωσαν τόκους από το εξωτερικό και 4.879 σύζυγοι των υπόχρεων, με το ποσό να ανέρχεται σε 13,46 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό τις οποίες υποχρεούνται να δηλώσουν στην Ελλάδα και να φορολογηθούν γι΄ αυτούς ανέγραψαν στο Ε1 18.283 Έλληνες, με το συνολικό ποσό των τόκων να ανέρχεται σε 79,17 εκατ. ευρώ.

Υψηλές καταθέσεις στο εξωτερικό

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές καταθέσεις, καθώς αποδίδουν σημαντικά ποσά τόκων. Ειδικότερα, το μέσο ποσό τόκων που δήλωσαν στην Εφορία οι υπόχρεοι ανήλθε σε 4.902,62 ευρώ, ενώ 2.757,87 ευρώ είναι ο μέσος όρος των τόκων που δήλωσαν οι σύζυγοι. Συνολικά ο μέσος όρος των δηλωθέντων τόκων ανά υπόχρεο ανήλθε σε 4.330,27 ευρώ.

Το αρκετά υψηλό ποσό των τόκων υποδηλώνει μεγάλα ποσά καταθέσεων, αλλά και, ενδεχομένως, υψηλά επιτόκια. Όμως επειδή το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων είναι γενικά συμπιεσμένο παντού, το βασικό συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για μεγάλα ποσά καταθέσεων. Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά διαδικασίες για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, όταν πρόκειται για μικροποσά.

Αντίθετα, τα ποσά των τόκων που αποκόμισαν οι Έλληνες από τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα είναι πενιχρά. Το 2023 δήλωσαν τόκους καταθέσεων 3.426.293 υπόχρεοι, με το συνολικό ποσό των τόκων να ανέρχεται σε 208,85 εκατ. ευρώ. Επίσης δήλωσαν ποσό τόκων ύψους 48,72 εκατ. ευρώ και 1.056.212 σύζυγοι.

Συνολικά, τόκους καταθέσεων δήλωσαν 4.492.505 φορολογούμενοι και το το ποσό ανήλθε σε 257,56 εκατ. ευρώ και ο μέσος των τόκων ανά φορολογούμενο στην Ελλάδα ήταν μόλις 57,33 ευρώ , όταν το μέσο ποσό τόκων από τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ήταν 4.330,27 ευρώ. Ο μέσος όρος των τόκων για τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης ήταν 60,78 ευρώ και για τις συζύγους σε 46,12 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως η ΑΑΔΕ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες άλλωστε δεν αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις, παρά μόνο τους τόκους.

Πώς δηλώνονται οι καταθέσεις εξωτερικού

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει σχετικά με τον κωδικό (029-030) του εντύπου Ε1, όπου δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ότι πρέπει να επιλέξουν «X» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» «στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας/ΜΣΣ αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρείτε χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή». Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

εισόδημα στην αλλοδαπή περιουσία στην αλλοδαπή. Ως περιουσία νοείται και επιλέγεται διακριτά:

ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα).

Διευκρινίζει δε, ότι ως χρηματοοικονομικός λογαριασμός νοείται κάθε λογαριασμός που τηρείται σε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα και στον όρο αυτόν, περιλαμβάνονται οι Καταθετικοί Λογαριασμοί, οι Λογαριασμοί Θεματοφυλακής και:

σε περίπτωση Επενδυτικής Οντότητας, κάθε συμμετοχικό ή συνδεόμενο με οφειλή δικαίωμα επί του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, κάθε συμμετοχικό ή συνδεόμενο με οφειλή δικαίωμα επί του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος και κάθε Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο με Αξία Εξαγοράς ή Συμβόλαιο Προσόδων που προσφέρεται από Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ή τηρείται σε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, πλην των μη συνδεόμενων με επενδύσεις και μη μεταβιβάσιμων συμβολαίων προσόδων άμεσης καταβολής που προσφέρονται σε φυσικά πρόσωπα και καλύπτουν παροχές σύνταξης ή αναπηρίας. Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι η συμπλήρωση των κωδικών 029-030 αφορά όλους τους φορολογούμενους που υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Προσθέτει δε, ότι τα στοιχεία είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

ΠΗΓΗ/businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments