Οδηγός

Έρχονται επιπλέον 20.000 προσλήψεις σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Έρχονται επιπλέον 20.000 προσλήψεις σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Ανοίγουν 20.000 θέσεις εργασίας σε παιδικούς σταθμούς

Τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Στη δήλωσή της σε συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, η υπουργός ανέφερε ότι θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά  24 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας σε παιδικούς σταθμούς.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία και αναβάθμιση των ΚΑΠΗ και των Κέντρων Κοινότητας που λειτουργούν οι Δήμοι, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ . Η υπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα Συμβουλευτικής Γονέων τα οποία θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν σε επίπεδο Δήμων, με πόρους που θα διαθέσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η παροχή της κατάλληλης επιστημονικής βοήθειας στην οικογένεια.

Ακόμα, σύμφωνα με την υπουργό, θα δημιουργηθούν 135 κέντρα STEM για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, με προϋπολογισμό 17,3 εκατομμύρια.

Επίσης ενημέρωσε για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με 150 εκατ. ευρώ και Ρομά με περίπου 3 εκατ. ευρώ  που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 2.400 άτομα με αναπηρία και 6.000 ηλικιωμένους.

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί: Άνοιξαν οι εγγραφές

Ανοικτές είναι πλέον οι εγγραφές στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας για την επόμενη σχολική χρονιά, 2024 – 2025. Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες εγγραφών διαφέρουν από δήμο σε δήμο και οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον εκάστοτε Δήμο για να μάθουν τις ακριβείς ημερομηνίες. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν ανακοινώσει πως οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα 13 Μαΐου. 

Να σημειωθεί ότι φέτος δυνατότητα εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς έχουν όλα τα νήπια που έχουν γεννηθεί από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι 31 Μαρτίου 2022 και στα βρεφικά τμήματα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1η Απριλίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023.

Τι ισχύει με τα voucher ΕΣΠΑ

Όπως τονίζεται από πλευράς δήμων οι αιτήσεις για τα voucher των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της ΕΕΤΑΑ για την περίοδο 2024-2025 είναι ανεξάρτητες και θα υπάρξει νέα ενημέρωση. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2024-2025 θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2024, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Προϋπόθεση είναι να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του ατόμου που θα υποβάλλει την αίτηση.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα) και η κατάσταση απασχόλησης. Αν οι ίδιοι ή τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται την ενίσχυση χωρίς οικονομικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος έπρεπε να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών πουν παρακάτω το εξής ετήσιο εισόδημα. Αναλυτικά:

  • μέχρι και 27.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν έως 2 παιδιά
  • μέχρι και 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
  • μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 4 παιδιά,
  • μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α και Β προβλέπεται voucher με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι:

  • μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 2 παιδιά.
  • μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
  • μέχρι και 39.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν 4 παιδιά
  • μέχρι και 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, μπορούν να πάρουν μέρος και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί. Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύνανται να ωφεληθούν της δράσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments