Πολιτική

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα στην αιχμή της προσπάθειας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα στην αιχμή της προσπάθειας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Πηγή Φωτογραφίας: Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, Δευτέρα 20 Μαΐου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η συνάντηση διεξήχθη στο μοναστήρι του Göttweig, στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας

Στην Αυστρία βρέθηκε ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στο περιθώριο της συνάντηση έκανε δήλωση στην ΕΡΤ όπου τόνισε ότι «Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε»

«Είκοσι ένα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην αιχμή και την πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε δε, ότι «αυτός ο δρόμος θα πρέπει να βασίζεται στην πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, βεβαίως στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Η Ελλάδα στον πυρήνα για μία μεγάλη Ευρώπη

Ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε, όπως είπε, τα παραπάνω ζητήματα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» και των υπουργών Εξωτερικών των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, που διεξήχθη στο μοναστήρι του Göttweig, στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς είκοσι ένα χρόνια μετά την 21η Ιουνίου 2003 που η ΕΕ, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωνε την απερίφραστη υποστήριξή της προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα των κρατών, των φίλων των Δυτικών Βαλκανίων για να προωθήσουμε μία Ευρώπη, η οποία θα είναι μεγάλη, θα είναι ισχυρή και θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς μας για την πρόοδο, για την ειρήνη, για την ευημερία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments