Γεωπολιτικά

Η Τουρκία συνέλαβε τον «ταμία» της Μοσάντ

Η Τουρκία συνέλαβε τον «ταμία» της Μοσάντ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η Τουρκία συνέλαβε

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Τουρκία συνέλαβε ένα άτομο που κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στη Συρία.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν υπήκοο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος φέρεται να διαχειριζόταν ένα δίκτυο χρημάτων στην Τουρκία για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ.

Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως o Liridon Rexhepi, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT. Βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις 25 Αυγούστου, όταν εισήλθε στην Τουρκία.

Ο Rexhepi κατηγορείται ότι εξασφάλιζε και μετέφερε κεφάλαια από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για λογαριασμό της Μοσάντ και τα μετέφερε τόσο σε επιτόπιους πράκτορες στην Τουρκία όσο και στη δομή της οργάνωσης στη Συρία, σύμφωνα με το TRT και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πράκτορες πεδίου στην Τουρκία, στους οποίους ο ύποπτος μετέφερε κεφάλαια, φέρονται να συγκέντρωναν πληροφορίες μέσω παρακολούθησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, να διεξήγαγαν ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστίνιων πολιτικών και να συνέλεγαν πληροφορίες για το συριακό μέτωπο.

Ο Rexhepi χρησιμοποίησε τόσο την Western Union όσο και κρυπτονομίσματα για να μεταφέρει κεφάλαια που προέρχονταν μέσω του Κοσσυφοπεδίου σε άλλους πράκτορες της Μοσάντ, σύμφωνα με το TRT.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία φαίνεται να μεταφέρει τον Rexhepi και έναν άλλο ύποπτο για ιατρική εξέταση. Οι τουρκικές αρχές δεν αποκάλυψαν πόσοι άλλοι συνελήφθησαν μαζί με τον ύποπτο.

Κατά την ανάκριση από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, ο ύποπτος αναγνώρισε ότι έκανε τις μεταφορές χρημάτων, ανέφερε το TRT, αλλά παραμένει ασαφές αν παραδέχθηκε ότι τις έκανε για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Η σύλληψη είναι η τελευταία της Τουρκίας εναντίον της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας από την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ τον Οκτώβριο. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Ιανουάριο 33 άτομα ως ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.