Κόσμος

Άρπυια: Το νέο ρωσικό drone «καμικάζι» με κινεζική τεχνολογία που δοκιμάζεται στην Ουκρανία

Άρπυια: Το νέο ρωσικό drone «καμικάζι» με κινεζική τεχνολογία που δοκιμάζεται στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Άρπυια: Το νέο ρωσικό drone «καμικάζι» με κινεζική τεχνολογία που δοκιμάζεται στην Ουκρανία

Μοιάζει με το ιρανικό Shahed

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί στην Ουκρανία το νέο drone «καμικάζι» Гарпия-A1 (λέξη που στα ρωσικά σημαίνει «Άρπυια» – έχει δηλαδή το όνομα ενός από τους αρπακτικότερους αετούς) και είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί κινεζική τεχνολογία.

Το πρακτορείο Reuters έγραψε αποκλειστικό δημοσίευμα, εξετάζοντας τρία ρωσικά έγγραφα και συνομιλώντας με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι, μάλιστα, παρείχαν φωτογραφία από μία κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το έργο φαίνεται να έχει ανατεθεί στην IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, η οποία υπέγραψε σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατομμύρια ευρώ) με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η παραγωγή γίνεται σε ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου, που βρίσκεται στο Izhevsk, στη Δημοκρατία Udmurt, στη δυτική Ρωσία, το οποίο ήδη φτιάχνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από το 2023 έως τον Ιούλιο του 2024 φέρεται να παράχθηκαν 2.500 «Άρπυιες» και όλες να έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το νέο ρωσικό drone μοιάζει πολύ με το ιρανικό Shahed, που έχει αγοράσει η Ρωσία και χρησιμοποιεί στον πόλεμο. Ωστόσο, φέρει διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με βίδες και κινητήρες Limbach L-550 E. Επιπλέον, έχει βάρος απογείωσης λιγότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων.

Πηγές από την ΕΕ, δήλωσαν ότι πολλά μέρη του drone είναι κινεζικής τεχνολογίας ή παραγωγής. Παραδείγματος χάριν, ο κινητήρας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, αλλά παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach.

Ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον «Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια», σχολίασε τις αποκαλύψεις αναφέροντας: «Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει σημαντικά την εγχώρια πολεμικής της βιομηχανία, παρά τον οικονομικό πόλεμο. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα, γιατί αυξάνει τις δυνατότητες που έχει».

Ανάρτηση με το δημοσίευμα του Reuters, που περιέχει την αποκλειστική φωτογραφία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

12.03.2026 | 04:06

Forbes 2026: Οι 24 πλουσιότεροι Έλληνες και η κυριαρχία της ναυτιλίας

12.03.2026 | 03:37

ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας: Τα μεγάλα στοιχήματα των επενδυτών για τα επιτόκια

12.03.2026 | 03:02

E-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου 2026

12.03.2026 | 02:36

Τζον Πόλσον και Πειραιώς: Τα σενάρια για το μέλλον μετά τη σταδιακή αποεπένδυση

12.03.2026 | 02:07

Louis Vuitton και Miu Miu έκλεισαν με λάμψη την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

12.03.2026 | 01:33

ΔΟΕ: Ρεκόρ αποδέσμευσης 400 εκατ. βαρελιών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

12.03.2026 | 01:09

Goldman Sachs: Αναβάθμιση της Eurobank και υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

12.03.2026 | 00:55

Η Κατερίνα Διδασκάλου μιλάει για την εξάντληση από την υπερβολική δουλειά το 2023: "Ξυπνούσα με πανικούς"

12.03.2026 | 00:55

Η Κατερίνα Διδασκάλου μιλάει για την εξάντληση από την υπερβολική δουλειά το 2023: "Ξυπνούσα με πανικούς"

12.03.2026 | 00:48

Η Μαρίνα Σπανού αποκαλύπτει: "Βίωσα μπούλιγνκ και άλλαξα σχολείο, οι γονείς μου με έβλεπαν κάθε μέρα να κλαίω"

11.03.2026 | 20:26

Σοκάρει η Χατζίδου: Με έχουν κλειδώσει σε γραφείο επιχειρηματία για να με "στριμώξει" και ούρλιαζα

11.03.2026 | 09:31

Σοκ! Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποκαλύπτει την απιστία που την πλήγωσε – δεν πίστευε ότι θα συμβεί σε εκείνη!

10.03.2026 | 21:30

Σοκ από Καραμίχο: Έφυγα από την Αμερική γιατί ο γιος μου έκανε… άσκηση αντιμετώπισης όπλου στο σχολείο!

10.03.2026 | 21:03

Ιράν: Η Δέσποινα Μοιραράκη αποκαλύπτει σεξουαλική επίθεση – “Έβαλα τις φωνές και μαζεύτηκε όλος ο κόσμος”»

10.03.2026 | 18:12

Ο YouTuber Γιάννης Αεράκης ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο: «Ξεκινάω χημειοθεραπείες, σύντομα θα με δείτε καραφλό»

10.03.2026 | 13:48

Γιολάντα Διαμαντή: Δυσκολεύτηκα να κάνω παιδιά, είχα ενδομητρίωση σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο

11.03.2026 | 17:25

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΟ: Το «Μωσαϊκό Άμυνας» του Ιράν σχεδιάστηκε για να επιβιώσει ακόμη και χωρίς ηγεσία

11.03.2026 | 17:07

ΚΑΪΡΟ ΜΕ ΠΕΚΙΝΟ: Ο Σίσι βλέπει τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν μέσα από το πολυπολικό όραμα του Σι

11.03.2026 | 09:59

Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ: Βίντεο με την εξουδετέρωση ιρανικών πλοίων – «Χτυπήθηκε φορτηγό πλοίο»

10.03.2026 | 22:40

Το Ισραήλ δηλώνει: «Δεν επιδιώκουμε ατελείωτο πόλεμο – Στόχος μας η ασφάλεια»

10.03.2026 | 22:00

Ο πόλεμος «χτυπά» την πόρτα της Τουρκίας – Κίνδυνος για ΝΑΤΟ και Ευρώπη

10.03.2026 | 17:35

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει την πραγματικότητα στο Ιράν – Η ρητορική δεν συμβιβάζεται με τα γεγονότα

10.03.2026 | 17:11

Ο Τραμπ «κλειδώνει» το ουράνιο και κινδυνεύει να ανοίξει μεγαλύτερο πόλεμο

10.03.2026 | 17:06

Ο πόλεμος ΗΠΑ–Ισραήλ κατά Ιράν: Τα «γνωστά άγνωστα» και οι αγορές σε κατάσταση σοκ

Femen: Γυμνόστηθη διαμαρτυρία στο Λούβρο για την ασυλία των ισχυρών στους φακέλους Epstein

Ακτιβίστριες πραγματοποίησαν συμβολική περφόρμανς μπροστά από την πυραμίδα του Λούβρου καταγγέλλοντας την ατιμωρησία της παγκόσμιας ελίτ στην υπόθεση Epstein

Femen: Γυμνόστηθη διαμαρτυρία στο Λούβρο για την ασυλία των ισχυρών στους φακέλους Epstein

Panna Udvardy: Σοκ στο τένις με απειλές θανάτου για την οικογένειά της

Η Ουγγαρέζα τενίστρια αποκάλυψε ότι άγνωστος την εκβίασε να χάσει αγώνα στέλνοντας φωτογραφίες συγγενών της και όπλου στο κινητό της

Panna Udvardy: Σοκ στο τένις με απειλές θανάτου για την οικογένειά της

Ιρανές διεθνείς βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία μετά το Κύπελλο Ασίας

Πέντε ποδοσφαιρίστριες της εθνικής Ιράν έλαβαν ανθρωπιστική βίζα στην Αυστραλία, έπειτα από φόβους για αντίποινα και απειλές μετά τη στάση τους στον εθνικό ύμνο και τη δημόσια έκθεσή τους κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ιρανές διεθνείς βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία μετά το Κύπελλο Ασίας

Από τις σκάλες, κάτω από τη μύτη των φρουρών τους, το 'σκασαν οι Ιρανές ποδοσφαιρίστριες [vid]

Βαθύτατα συγκινημένες οι ποδοσφαιρίστριες του Ιράν - Κινηματογραφική η φυγή των γυναικών που ζήτησαν και πήραν άσυλο από την Αυστραλία

Από τις σκάλες, κάτω από τη μύτη των φρουρών τους,το ‘σκασαν οι Ιρανές ποδοσφαιρίστριες [vid]

Κλείνει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και το τέταρτο στον κόσμο – Χτυπήθηκε από drone

Μπορεί να επεξεργαστεί 922.000 βαρέλια την ημέρα

Κλείνει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου Μέσης Ανατολής και το τέταρτο στον κόσμο – Χτυπήθηκε από drone

Περσικός Πόλεμος: Φλόγες στον Κόλπο, σφυροκόπημα στην Τεχεράνη και φόβος για παγκόσμια κλιμάκωση

Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με πυραυλικές επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, αεροπορικά πλήγματα στην Τεχεράνη και διεθνείς ηγέτες να προειδοποιούν για ευρύτερη ανάφλεξη που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Περσικός Πόλεμος: Φλόγες στον Κόλπο, σφυροκόπημα στην Τεχεράνη και φόβος για παγκόσμια κλιμάκωση

Τραγωδία στο Ιράν: Πάνω από 1.255 νεκροί και 12.000 τραυματίες σε εννέα ημέρες πολέμου

Ανάμεσα στα θύματα βρέφη, παιδιά και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας – Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για 168 μαθητές που σκοτώθηκαν σε σχολείο στο Μινάμπ.

Τραγωδία στο Ιράν: Πάνω από 1.255 νεκροί και 12.000 τραυματίες σε εννέα ημέρες πολέμου

Ιράν: Πέντε διεθνείς ποδοσφαιρίστριες βρήκαν άσυλο στην Αυστραλία

Η υπόθεση των αθλητριών της εθνικής γυναικών του Ιράν παίρνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την αποχώρησή τους από το προπονητικό καμπ και την απόφαση της Αυστραλίας να τους προσφέρει προστασία εν μέσω πολέμου και έντονης ανησυχίας για την ασφάλειά τους.

Ιράν: Πέντε διεθνείς ποδοσφαιρίστριες βρήκαν άσυλο στην Αυστραλία