Γιατί ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκοπεύει να κάνει πόλεμο στην Τουρκία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Πριν από δύο μήνες, ο παγκόσμιος σχολιασμός είχε προκαλέσει αναστάτωση όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ για να επέμβουν υπέρ των Παλαιστινίων. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε κάνει ακριβώς αυτό σε μέρη όπως η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διαστρεβλώνοντας τα αποτελέσματα υπέρ των Λίβυων και Αζέρων συμμάχων της, ο Ερντογάν είπε: «Όπως μπήκαμε στο Κ
αραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, θα κάνουμε κάτι παρόμοιο και σε αυτούς».
Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε τίποτα τέτοιο, και τώρα ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ είναι αυτό που μπορεί κάλλιστα να επιτεθεί στην Τουρκία. Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Η ισραηλινή ηγεσία, κυριευμένη από το παραλήρημα της γης της επαγγελίας και καθοδηγούμενη από θρησκευτικό φανατισμό, θα στραφεί στην πατρίδα μας μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο».
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει τέτοια πρόθεση, αν και ο πρωθυπουργός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και αρκετά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ιδίως ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, περιφρονούν τον Ερντογάν και έχουν δημοσιοποιήσει αυτά τα αισθήματά τους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του Ερντογάν είναι παράλογοι.
«Ο ισχυρισμός του Ερντογάν, που έχει επαναληφθεί τώρα αρκετές φορές, είναι τόσο παράλογος που μόλις και μετά βίας αξίζει να σχολιαστεί. Τα χέρια του Ισραήλ είναι γεμάτα σε πολλαπλά μέτωπα. Γιατί θα ήθελε να επιτεθεί, χωρίς προφανή λόγο, στον ισχυρότερο στρατό της περιοχής, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μέλος του ΝΑΤΟ; Γελοίος ισχυρισμός», δήλωσε στο Al-Monitor ο Άλαν Μακόφσκι, πρώην ανώτερος υπάλληλος που είχε την ευθύνη για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανώτερος συνεργάτης του Center for American Progress.
«Το να κατηγορούμε το Ισραήλ ότι έχει επεκτατικές πολιτικές που αποτελούν άμεση απειλή για την Τουρκία είναι πλήρης ανοησία. Ακόμη και από πρακτική άποψη, το Ισραήλ έχει πολύ πιο πιεστικές ανάγκες ασφάλειας», δήλωσε στο Al-Monitor η Γκάλλια Λίντενστραους, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
Η Λίντενστραους συνέχισε: «Το Ισραήλ μπορεί να κατάφερε να νικήσει στρατιωτικά τη Χαμάς και να καταφέρει εντυπωσιακά πλήγματα στη δομή διοίκησης και το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, αλλά απέχει πολύ από το να εξουδετερώσει την απειλή στο νότιο Λίβανο. Η αντίληψη στο Ισραήλ είναι ότι θα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην άμυνα των άμεσων συνόρων του τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο κάθε τυχοδιωκτισμό σε μακρινές αρένες».
Τι αναγκάζει, λοιπόν, τον Ερντογάν να καταφεύγει σε τόσο ακραίους ισχυρισμούς; Μπορεί να πιστεύει ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι πλέον πολύ επιρρεπής σε κινδύνους και δύσκολο να σταματήσει», υποστήριξε η Λίντενστραους, αλλά αυτή η αντίληψη παίζει ελάχιστο ρόλο στους υπολογισμούς του, οι οποίοι αποσκοπούν κυρίως στο να κατευνάσει την ισλαμιστική του βάση και να αποσπάσει την προσοχή του ευρύτερου κοινού από τα οικονομικά του δεινά.
«Κανένας Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν ποτέ τόσο ανήμπορος ώστε να δημιουργήσει πανικό ισχυριζόμενος ότι η χώρα του απειλείται. Αν η Τουρκία έχει πέσει σε αδυναμία αποτροπής του Ισραήλ ή άλλου κράτους, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο», δήλωσε στο Χ ο Ναμίκ Ταν, μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. “Αυτός ο λόγος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανίκανη μυθοπλασία που αποσκοπεί στο να κρατήσει τον τουρκικό λαό μακριά από τα προβλήματα που υποφέρει καθημερινά και να διαστρεβλώσει την πραγματική ατζέντα”, πρόσθεσε ο Ταν.
Απαγόρευση ή προσποίηση;
Χωρίς αμφιβολία, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Τουρκίας είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς επικριτές του Ισραήλ στον μουσουλμανικό κόσμο, παρομοιάζοντας τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ, ενώ χαιρετίζει τη Χαμάς, τη μαχητική ομάδα που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως «απελευθερωτές».
Καθώς οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδοκίμαζαν τις φρικαλεότητες της Χαμάς στην πρώτη επέτειο της καταστροφικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Ερντογάν μοιράστηκε ένα βίντεο στο X, το οποίο προβάλλει ένα μέλλον που τα παιδιά από το Βερολίνο έως τη Σεούλ θα βρίζουν τους μεγαλύτερους τους επειδή παρέμειναν σιωπηλοί μπροστά στη σφαγή των Παλαιστινίων από τα ισραηλινά στρατεύματα. «Τι έκανες κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, παππού;», ρωτά ένα χλωμό γερμανικό αγόρι.
Τουλάχιστον 41.870 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο στη Γάζα σε αντίποινα για το θάνατο σχεδόν 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς μέσα σε μία μόνο ημέρα. Η σύγκρουση έχει έκτοτε επεκταθεί στον Λίβανο και τώρα αυξάνονται οι φόβοι ότι το Ιράν θα εμπλακεί μετά την πυραυλική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, η προσεκτική αντίδραση της Τουρκίας τις πρώτες ημέρες του πολέμου εξόργισε τη βάση του Ερντογάν, ορισμένοι από τους οποίους αυτομόλησαν σε ένα μικρότερο ισλαμιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Το CHP κατάφερε έτσι να νικήσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002. Τρομοκρατημένη από το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Ερντογάν επέβαλε γρήγορα απαγόρευση των κρίσιμων εξαγωγών προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, την οποία ακολούθησε γενική απαγόρευση τον Μάιο. Αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σαν απάτη.
Ακόμα και όταν ο Ερντογάν και οι άλλοι ηγέτες του ΑΚΡ συνεχίζουν να επιτίθενται στο Ισραήλ, τα τουρκικά προϊόντα συνεχίζουν να κατευθύνονται στο Ισραήλ. Ο Μετίν Τσιχάν, ένας Τούρκος πληροφοριοδότης, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλαπλές νομικές υποθέσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όλες με στόχο να τον φιμώσει, εξόρυξε επίσημα στοιχεία για να δείξει ότι οι Τούρκοι έμποροι και τα φορτηγά πλοία – ορισμένα από τα οποία φέρεται να ανήκουν στον μεγαλύτερο γιο του Ερντογάν, τον Μπουράκ, και τον γιο ενός πρώην πρωθυπουργού του ΑΚΡ – συνεχίζουν να μεταφέρουν χάλυβα και άλλα αγαθά στο Ισραήλ. Οι επίσημες τουρκικές στατιστικές περιγράφουν ότι τα αγαθά πηγαίνουν στην «Παλαιστίνη», με τις εξαγωγές προς τα παλαιστινιακά εδάφη να έχουν εκτοξευθεί από τα πενιχρά 156.000 δολάρια το 2023 στα 68 εκατομμύρια δολάρια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT «ξεδιάντροπα» καυχιόταν για «τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις χάλυβα προς την Παλαιστίνη», σημείωσε ο Τσιχάν. «Οι Παλαιστίνιοι που παλεύουν με την πείνα, που παλεύουν να παραμείνουν ζωντανοί κάτω από τους βομβαρδισμούς, υποτίθεται ότι αγόρασαν χάλυβα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από εμάς».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσαν ότι τα τουρκικά προϊόντα συνεχίζουν να περνούν στο Ισραήλ, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες.
Το TRT προφανώς βασίζεται επίσης σε μια πλατφόρμα ανάλυσης και απόδοσης του μάρκετινγκ κινητών τηλεφώνων, την AppsFlyer, η οποία ιδρύθηκε στο Ισραήλ για την επεξεργασία δεδομένων από τους χρήστες της εφαρμογής της για κινητά τηλέφωνα.
Όλα στην οικογένεια
Σε μια ακόμη ανατροπή, προέκυψε ότι η Baykar, ο αμυντικός “γίγαντας” που παράγει τα πολυδιαφημισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης του νεότερου γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ήταν συν-χορηγός μαζί με την Israel Aerospace Limited σε μια διεθνή αμυντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τον περασμένο μήνα. Ο αδελφός του Σελτσούκ, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, απέρριψε τις κατηγορίες για συνενοχή με το Ισραήλ ως «προσπάθεια δυσφήμισης» της εταιρείας τους και επέμεινε ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις ενέργειές της. Το Ισραήλ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών όπλων του Αζερμπαϊτζάν. Τον Φεβρουάριο, το Αζερμπαϊτζάν αποκάλυψε ότι είχε αποκτήσει άλλο ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akinci της Baykar.
Εν τω μεταξύ, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, κυρίως Τούρκοι νέοι που οργανώνονται με διάφορα ονόματα, συνεχίζουν να διοργανώνουν διαδηλώσεις ζητώντας το μοναδικό μέτρο που θα πλήξει περισσότερο το Ισραήλ, να σταματήσει η ροή του αζέρικου πετρελαίου προς το Ισραήλ μέσω ενός αγωγού που εφάπτεται με τερματικούς σταθμούς φόρτωσης στη νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Το Αζερμπαϊτζάν καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών του Ισραήλ σε πετρέλαιο. Οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι τροφοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ και ότι η Τουρκία πρέπει να το σταματήσει.
Οι αρχές σταματούν αντ’ αυτού τους διαδηλωτές. Στις 7 Οκτωβρίου, η αστυνομία διέλυσε με τη βία μια ακόμη διαμαρτυρία που διοργάνωσε η ομάδα «Χιλιάδες νέοι για την Παλαιστίνη» έξω από τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, στην Κωνσταντινούπολη. «Τι είναι αυτό που καθιστά τη SOCAR, η οποία παρέχει πετρέλαιο στο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της γενοκτονίας, ανέγγιχτη, απαιτούμε να μάθουμε», ανέφερε η ομάδα σε μια ανάρτηση στο Χ.
Αν και φαίνεται ότι η εχθρότητα του Ερντογάν προς το Ισραήλ παραμένει περιορισμένη στα λόγια και όχι στις πράξεις, τα δυτικά κράτη θα πρέπει ωστόσο «να καλέσουν τον Ερντογάν για τις διάφορες δηλώσεις μίσους και τις πολεμοχαρείς αντι-ισραηλινές δηλώσεις του», υποστήριξε ο Μακόφσκι. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία σκοπεύει να εξοπλίσει τη Χαμάς, πόσο μάλλον να επέμβει η ίδια εναντίον του Ισραήλ, αλλά ο Ερντογάν μιλάει σαν να θέτει τα θεμέλια για τέτοιες ενέργειες».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη δεν σχολιάζουν δημοσίως τέτοιες δηλώσεις επειδή ορθώς δεν τις παίρνουν στα σοβαρά, αλλά το να τις αγνοούν σημαίνει επίσης ότι ενθαρρύνουν περαιτέρω τέτοιες υποκινήσεις, υποδαυλίζοντας το μίσος στην Τουρκία και την περιοχή», κατέληξε ο Μακόφσκι.
Πηγή: Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας