Policy Briefs

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Πηγή Φωτογραφίας: Taggeschau

Εδώ και μήνες η Εναλλακτική για τη Γερμανία ζητά εκλογές, προσβλέποντας σε ενίσχυση ποσοστών. Μέχρι σήμερα όμως όλα τα κόμματα απορρίπτουν μια συνεργασία

Mετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο η Εναλλακτική για τη Γερμανία θέλει όλα να γίνουν γρήγορα. Το ακροδεξιό κόμμα απαιτεί από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Η συμπρόεδρος του AfD Αλίς Βάιντελ δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα της είναι «προετοιμασμένο για το σενάριο των πρόωρων εκλογών».

Από τότε που η τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ανέλαβε καθήκοντα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η Εναλλακτική για τη Γερμανία της προσάπτει αποτυχία σε όλους τους τομείς. Όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπτάσσεται κατά της παράνομης μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο ο συμπρόεδρος του AfD Τίνο Κρουπάλα δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε τα κίνητρα μετανάστευσης στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα, να χορηγούμε στους μετανάστες παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα, να επιστρέφουμε εγκληματίες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, να κλείσουμε τα σύνορα και να αποχωρήσουμε από το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κατά το πρότυπο χωρών όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και Ουγγαρία».

17% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο AfD

Το πιθανότερο είναι ότι στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα αυξήσει την επιρροή της στην ομοσπονδιακή πολιτική. Στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2021, το AfD έλαβε ποσοστό 10%. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστό γύρω στο 17%.

Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του, το AfD τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας συνεργασίας με τους γερμανούς συντηρητικούς, αλλά και τους Φιλελευθέρους. Τα εν λόγω κόμματα αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η συμπρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ δηλώνει σχετικά: «Καλούμε Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστέςκαι Φιλελευθέρους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας. Έχουμε την στήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων αλλά είμαστε αποκλεισμένοι. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πρεσβεύουμε μια αστικοφιλελεύθερη πολιτική».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν τα πολυάριθμα σκάνδαλα του AfD επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πριν λίγες μέρες, στις 5 Νοεμβρίου, τρία μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία συνελήφθησαν επειδή φέρονται να υποστήριζαν ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα. Το AfD εξετάζει τον αποκλεισμό τους από το κόμμα. Την ίδια στιγμή έρευνες διεξάγονται εις βάρος ενός βουλευτού του βαυαρικού κοινοβουλίου για ρητορική μίσους, ενώ βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου βρίσκεται υπό κράτηση για φερόμενη συμμετοχή στον σχεδιασμό πραξικοπήματος.

Πηγή:dw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

24.11.2025 | 03:35

Πίνακας Klimt πουλήθηκε για 236 εκατ. – Η Elisabeth Lederer έγινε η ακριβότερη γυναίκα της τέχνης ever!

24.11.2025 | 03:08

ΣΟΚ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ: Ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας – Παλιά τάνκερ-φαντάσματα που κρύβουν πετρέλαιο!

24.11.2025 | 02:39

Η Olivia Dean είναι η νέα βασίλισσα της pop – Το 2025 θα ανήκει μόνο σ’ αυτήν!

24.11.2025 | 02:06

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φούσκα της AI έρχεται σαν των dot-com «Θα γίνει φθηνότερα», προειδοποιεί θρύλος της Wall Street

24.11.2025 | 01:34

Η ΔΕΗ από -1,7 δισ. ζημιές το 2019 σε +900 εκατ. κέρδη το 2028!

24.11.2025 | 01:05

Η Μεσόγειος «βράζει» στους 30°C – Οι ωκεανοί πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας!

24.11.2025 | 00:32

Vanity Fair 2026: Let’s Hear It For the Boys!

24.11.2025 | 00:07

Μαρινάκης στο 9ο briefing: Στρατηγικές παρεμβάσεις για Στέγαση και Ασφάλεια – Αυστηροποίηση οπλοκατοχής

23.11.2025 | 21:25

Χρύσα Ρώπα:"Αναζήτησα άλλο γιατρό- Στην αρχή δεν ήθελα να πάρω χάπια" είπε για τη μάχη της με την κατάθλιψη

23.11.2025 | 20:59

Άντα Λιβιτσάνου: «Η εξωσωματική είναι σαν να πιέσω το σώμα μου να κάνει κάτι που δεν κάνει μόνο του»

23.11.2025 | 17:38

Το αποκάλυψε μετά από χρόνια ο Χρήστος Νικολόπουλος: Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν....

23.11.2025 | 14:13

Έκπληξη στο The Voice: Η Έλενα Παπαρίζου φίλησε τον Γιώργο Μαζωνάκη on air

23.11.2025 | 13:01

Άκης Πετρετζίκης: Όταν ξεκίνησα το YouTube, όλοι με κορόιδευαν, αυτή τη στιγμή έχω πάνω από 5000 βίντεο

23.11.2025 | 12:13

Μίνα Αρναούτη για την υπόθεση Παντελίδη: «Οι επιθέσεις και οι απειλές που δέχομαι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μου»

22.11.2025 | 22:01

Αποστολία Ζώη: Έχω φάει πισώπλατες μαχαιριές, αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα ήμουν πιο στριμμένη

22.11.2025 | 19:42

Χρηστίδου κατά Λιάγκα: «Μας λέει όλους εμμονικούς! Δεν γίνεται να είσαι συνέχεια το θύμα που όλοι σου επιτίθενται»

24.11.2025 | 03:08

ΣΟΚ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ: Ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας – Παλιά τάνκερ-φαντάσματα που κρύβουν πετρέλαιο!

23.11.2025 | 13:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προαναγγέλλει επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο και στρατιωτική αυτάρκεια

22.11.2025 | 10:34

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τον Τραμπ: Ρήξη με ΗΠΑ σημαίνει απώλεια ορυκτών και συμφωνιών

21.11.2025 | 17:39

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στο Κίεβο: «Ναι» στο σχέδιο Tραμπ ή διακοπή στρατιωτικής βοήθειας

21.11.2025 | 14:26

Κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Άγκυρα καταγγέλλει τον ελληνικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

21.11.2025 | 09:34

Jets, chips και στρατηγικές συνεργασίες σηματοδοτούν νέο κεφάλαιο στις αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις

21.11.2025 | 09:23

Πεκίνο-Τόκιο: Το «κόκκινο όριο» για την Ταϊβάν και η στρατηγική πίεσης στην Τάκαϊτσι

21.11.2025 | 09:03

Πόλεμος ή παράδοση; Το σχέδιο «28 σημείων» βάζει φωτιά σε Κίεβο, Μόσχα και Δύση

Ανατροπή στο Brexit Reset: ΗΒ και ΕΕ διαφωνούν για τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα άμυνας

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα άμυνας SAFE παραμένουν τεταμένες, με οικονομικές και βιομηχανικές διαφορές να καθυστερούν τη συμφωνία.

Ανατροπή στο Brexit Reset: ΗΒ και ΕΕ διαφωνούν για τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα άμυνας

ΕΕ: Νέες κυρώσεις και σχέδιο δύο σημείων κατά της Ρωσίας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας τονίζει ότι οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνης πρέπει να υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη, ενώ εξετάζεται χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για δάνειο αποζημίωσης

ΕΕ: Νέες κυρώσεις και σχέδιο δύο σημείων κατά της Ρωσίας

Κάλας: «Οποιοδήποτε σχέδιο για την Ουκρανία χρειάζεται Ουκρανούς και Ευρωπαίους»

Η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, έθεσε ξεκάθαρα τα όρια της Ευρώπης εν μέσω της σύνοδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες

Κάλας: «Οποιοδήποτε σχέδιο για την Ουκρανία χρειάζεται Ουκρανούς και Ευρωπαίους»

Η Λευκωσία ελπίζει, η Άγκυρα πιέζει: Τι σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών

Στη σκιά επτά ετών ακινησίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Τουφάν Ερχιουρμάν συναντώνται σε μια συγκυρία όπου το Κυπριακό βρίσκεται ανάμεσα στην ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και την παγιωμένη πολιτική των «δύο κρατών» που προωθεί η Άγκυρα.

Η Λευκωσία ελπίζει, η Άγκυρα πιέζει: Τι σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών

ΕΕ: Επιτάχυνση στρατιωτικής ετοιμότητας έως το 2030 – Σχέδιο – ορόσημο για υποδομές, άμυνα και ανθεκτικότητα

Με ισχυρές προειδοποιήσεις ότι ο χρόνος «τελειώνει» και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας, η Κομισιόν παρουσίασε στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο Στρατιωτικής Κινητικότητας.

ΕΕ: Επιτάχυνση στρατιωτικής ετοιμότητας έως το 2030 – Σχέδιο – ορόσημο για υποδομές, άμυνα και ανθεκτικότητα

Ο Πιερρακάκης στο Eurogroup; Η Ελλάδα διεκδικεί κορυφαία θέση στην Ευρώπη

Μετά την αποχώρηση του Ντόναχιου, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας του Eurogroup

Ο Πιερρακάκης στο Eurogroup; Η Ελλάδα διεκδικεί κορυφαία θέση στην Ευρώπη

ΕΕ: «Στρατιωτικό Σένγκεν» για γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων – Από μήνες σε ώρες

Η Επιτροπή προτείνει 3 ημέρες σε καιρό ειρήνης και 6 ώρες σε κρίση – Κόστος 100 δισ. € για 500 έργα, με Γερμανία στο επίκεντρο – Τζιτζικώστας: «Δεν υπερασπίζεσαι ήπειρο αν δεν κινείσαι ελεύθερα»

ΕΕ: «Στρατιωτικό Σένγκεν» για γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων – Από μήνες σε ώρες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο του

Αν θέλει να παίξει ισότιμο ρόλο στη διαμόρφωση του στρατηγικού μέλλοντος της Ένωσης, το Κοινοβούλιο οφείλει να συνδέσει τη συγκατάθεσή του στον πολυετή προϋπολογισμό με ευρύτερα ζητήματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο του