Policy Briefs

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Πηγή Φωτογραφίας: Taggeschau

Εδώ και μήνες η Εναλλακτική για τη Γερμανία ζητά εκλογές, προσβλέποντας σε ενίσχυση ποσοστών. Μέχρι σήμερα όμως όλα τα κόμματα απορρίπτουν μια συνεργασία

Mετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο η Εναλλακτική για τη Γερμανία θέλει όλα να γίνουν γρήγορα. Το ακροδεξιό κόμμα απαιτεί από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Η συμπρόεδρος του AfD Αλίς Βάιντελ δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα της είναι «προετοιμασμένο για το σενάριο των πρόωρων εκλογών».

Από τότε που η τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ανέλαβε καθήκοντα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η Εναλλακτική για τη Γερμανία της προσάπτει αποτυχία σε όλους τους τομείς. Όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπτάσσεται κατά της παράνομης μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο ο συμπρόεδρος του AfD Τίνο Κρουπάλα δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε τα κίνητρα μετανάστευσης στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα, να χορηγούμε στους μετανάστες παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα, να επιστρέφουμε εγκληματίες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, να κλείσουμε τα σύνορα και να αποχωρήσουμε από το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κατά το πρότυπο χωρών όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και Ουγγαρία».

17% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο AfD

Το πιθανότερο είναι ότι στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα αυξήσει την επιρροή της στην ομοσπονδιακή πολιτική. Στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2021, το AfD έλαβε ποσοστό 10%. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστό γύρω στο 17%.

Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του, το AfD τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας συνεργασίας με τους γερμανούς συντηρητικούς, αλλά και τους Φιλελευθέρους. Τα εν λόγω κόμματα αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η συμπρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ δηλώνει σχετικά: «Καλούμε Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστέςκαι Φιλελευθέρους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας. Έχουμε την στήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων αλλά είμαστε αποκλεισμένοι. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πρεσβεύουμε μια αστικοφιλελεύθερη πολιτική».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν τα πολυάριθμα σκάνδαλα του AfD επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πριν λίγες μέρες, στις 5 Νοεμβρίου, τρία μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία συνελήφθησαν επειδή φέρονται να υποστήριζαν ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα. Το AfD εξετάζει τον αποκλεισμό τους από το κόμμα. Την ίδια στιγμή έρευνες διεξάγονται εις βάρος ενός βουλευτού του βαυαρικού κοινοβουλίου για ρητορική μίσους, ενώ βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου βρίσκεται υπό κράτηση για φερόμενη συμμετοχή στον σχεδιασμό πραξικοπήματος.

Πηγή:dw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

29.10.2025 | 09:07

Βαθμολογία Euroleague: Πως διαμορφώθηκε την 7η αγωνιστική - Τα σημερινά ματς

29.10.2025 | 07:00

Ο Μητσοτάκης συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο: Στο τραπέζι η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

29.10.2025 | 06:39

Κλάμα Porsche: 611 Εκατ. Ζημιές και Κρίση EV – Ο Λάιτερς Κληρονομεί Χάος

29.10.2025 | 06:08

AI Επανάσταση: Nvidia και Telekom «Χτίζουν» €1 Δισ. Data Center στο Μόναχο

29.10.2025 | 05:39

Φρένο ΣτΕ: ΑΑΔΕ «Παγώνει» Χωρίς ΑΦΜ – Ανατροπή στο Κυνήγι Φοροδιαφυγής

29.10.2025 | 05:02

Wall Street σε Peak: Η UBS «Ποντάρει» σε Ασία, Χρυσό και Ομόλογα – «Μην Εγκλωβιστείτε στις ΗΠΑ!»

29.10.2025 | 04:39

Νίκη κατά Φοροδιαφυγής: 2,2 Δισ. Έσοδα το 2025 – Ψηφιακός Πόλεμος και Νέα Εργαλεία

29.10.2025 | 04:04

Αγώνας Διαφυγής: «Επιχείρηση Καμπούλ» Σοκάρει – Βασισμένο σε Αληθινή Κόλαση Ταλιμπάν

28.10.2025 | 22:00

Μαριάννα Κουράκου: «Το χειρότερο που έχω ακούσει ήταν ότι ήμουν λεσβία, επειδή δεν εμφάνιζα κάποια σχέση μου»

28.10.2025 | 21:07

Νάργες για Χρήστο Σαντοκάι: «Ερχόμενος από την Αλβανία βίωσε ρατσισμό,«σήκω και φύγε» του έλεγαν με κλωτσιές»

28.10.2025 | 20:55

Χριστίνα Λαμπίρη: Δεν μένω ποτέ στο σπίτι της κόρης μου – Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ζει η πεθερά μαζί!

28.10.2025 | 16:19

Η Μίνα Καραμήτρου στον μελισσοκόμο Αλέξανδρο Γιαννακόπουλο μετά το viral βίντεο: «Έχετε τον σεβασμό μου»

28.10.2025 | 15:39

Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Δίνω καθημερινά μάχη με το άγχος μου – Έχω ένα αυτοάνοσο που με ταλαιπωρεί»

28.10.2025 | 14:53

Ελένη Ράντου: Ρώτησε το ChatGPT για τον εαυτό της και εντυπωσιάστηκε με την απάντηση που έλαβε

27.10.2025 | 21:57

«Λιώσαμε»: Η αγκαλιά του Light με τον ενός μήνα γιο του που έριξε το instagram [pic]

27.10.2025 | 21:36

Ζενεβιέβ Μαζαρί: «Ζηλεύω πάρα πολύ και κάνω όλες τις “κατινιές”, δεν μασάω» [vid]

28.10.2025 | 13:02

Τουρκία σε κίνηση: Eurofighter και Middle Corridor σφραγίζουν τη νέα γεωπολιτική ισχύ

28.10.2025 | 12:01

Τουρκία και Eurofighter: Η «έκδοση-κλειδί» που θα κρίνει την αεροπορική ισορροπία με Ελλάδα

28.10.2025 | 03:38

Φιλοδοξία της Γερμανίας: 377 Δισ. Ευρώ για την Ισχυρότερη Μπούντεσβερ στην Ευρώπη

27.10.2025 | 09:25

Κύπρος-Λίβανος: Η μέση γραμμή που ανατρέπει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

27.10.2025 | 01:05

Τουρκία: Πιθανός Αποκλεισμός από Δύναμη Σταθεροποίησης Γάζας λόγω Βέτο Ισραήλ

27.10.2025 | 00:17

Πίσω από τις κυρώσεις: Πούτιν και Τραμπ κρατούν ανοιχτό δίαυλο για επενδύσεις και πετρέλαιο

26.10.2025 | 15:44

Η Συμμετοχή της Τουρκίας στη Γάζα στον «Αέρα»: Βέτο Ισραήλ και Αντιδράσεις

26.10.2025 | 12:43

Πακιστάν – Αφγανιστάν: Απειλή «Ανοικτού Πολέμου» Αν Αποτύχουν οι Συνομιλίες

Η Φον ντερ Λάιεν διαφημίζει νέο σχέδιο για την αποδέσμευση από τα κρίσιμα ορυκτά της Κίνας

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί για «σαφή επιτάχυνση και κλιμάκωση στον τρόπο με τον οποίο οι αλληλεξαρτήσεις αξιοποιούνται και οπλίζονται».

Η Φον ντερ Λάιεν διαφημίζει νέο σχέδιο για την αποδέσμευση από τα κρίσιμα ορυκτά της Κίνας

Ο Ντράγκι προειδοποιεί: Η Ευρώπη δέχεται επίθεση – Ρεαλιστικός φεντεραλισμός η μόνη λύση

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ ζητά “συνασπισμούς των προθύμων” και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ΕΕ.

Ο Ντράγκι προειδοποιεί: Η Ευρώπη δέχεται επίθεση – Ρεαλιστικός φεντεραλισμός η μόνη λύση

Μάριο Ντράγκι: «Μόνο ένας πραγματιστικός φεντεραλισμός μπορεί να σώσει την Ευρώπη»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προειδοποιεί ότι η ΕΕ δεν είναι εξοπλισμένη για τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και ζητά μεταρρύθμιση των Συνθηκών και το τέλος των εθνικών βέτο.

Μάριο Ντράγκι: «Μόνο ένας πραγματιστικός φεντεραλισμός μπορεί να σώσει την Ευρώπη»

Γεωπολιτικό πόκερ στο Λονδίνο – Η Δύση ενισχύει το Κίεβο πριν τις διαπραγματεύσεις

Κυρώσεις, όπλα και ενεργειακό μπλόκο: Η Δύση ρίχνει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι πριν το ψυχρό μέτωπο του χειμώνα.

Γεωπολιτικό πόκερ στο Λονδίνο – Η Δύση ενισχύει το Κίεβο πριν τις διαπραγματεύσεις

«Αδιέξοδο» στο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη, προειδοποιεί η Χατζά Λαμπίμπ

Νομικές προκλήσεις και επιφυλάξεις των κρατών-μελών

«Αδιέξοδο» στο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη, προειδοποιεί η Χατζά Λαμπίμπ

Η Βρετανία επιστρέφει στο βαλκανικό τραπέζι – Η Ευρώπη δοκιμάζει τα όριά της

Από τη μετανάστευση έως τη ρωσική επιρροή: Η γεωπολιτική ένταση φέρνει το Λονδίνο ξανά στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Η Βρετανία επιστρέφει στο βαλκανικό τραπέζι – Η Ευρώπη δοκιμάζει τα όριά της

Το Βέλγιο μπλόκαρε δάνειο 140 δισ. ευρώ για την Ουκρανία λόγω φόβου αντιποίνων από τη Ρωσία

Η αντίθεση του Βελγίου στην πρόταση της ΕΕ να χρησιμοποιηθούν «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση ενός δανείου 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία εκτροχίασε τις διαπραγματεύσεις και αναβάλει τη λήψη αποφάσεων μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Το Βέλγιο μπλόκαρε δάνειο 140 δισ. ευρώ για την Ουκρανία λόγω φόβου αντιποίνων από τη Ρωσία

Το Βέλγιο «φρενάρει» την ΕΕ: Αναβλήθηκε το δάνειο €140 δισ. στην Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά

Η αντίσταση του Βελγίου μπλοκάρει προσωρινά την προσπάθεια της ΕΕ να δανείσει την Ουκρανία από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, με νομικές και πολιτικές ανησυχίες να κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Βέλγιο «φρενάρει» την ΕΕ: Αναβλήθηκε το δάνειο €140 δισ. στην Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά