COP29: Οι ανησυχίες και ο παράγοντας Τραμπ [Reuters]
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters//COP29: Οι ανησυχίες και ο παράγοντας Τραμπ [Reuters]
Η ετήσια σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP29, ξεκίνησε σήμερα (11/11, )με τις χώρες να ετοιμάζονται για μια σειρά συζητήσεων τόσο σχετικά με τις οικονομίες όσο και για τις αγορές. Μετά από έναν χρόνο με μεγάλες καιρικές καταστροφές, οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται να έχουν περισσότερο θάρρος να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το κλίμα.
Στόχοι της συνόδου
Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών συγκεντρώνονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με κύριο θέμα της συνόδου την προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντικαθιστώντας τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μπλοκ που θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε θέματα όπως στις οικονομικές ανησυχίες, τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αρνητή της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόταση της Κίνας και οι φόβοι από την εκλογή Τραμπ
Πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια μίνιμουμ ατζέντα, αφού η Κίνα έφερε στο τραπέζι τις εμπορικές διενέξεις. Η πρόταση αυτή, προέρχεται από την ομάδα χωρών “BASIC”, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, ζήτησε από τη σύνοδο κορυφής να αντιμετωπίσει “περιοριστικά εμπορικά μέτρα”, όπως οι δασμοί άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ το 2026.
Τις ανησυχίες αυτές, εντείνει και η εκλογή Τραμπ, που δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς 20% σε όλα τα ξένα προϊόντα και 60% σε κινεζικά προϊόντα. Ο Λι Σούο, διευθυντής του China Climate Hub στο Asia Society Policy Institute δήλωσε ότι αυτές οι αιτιάσεις της Κίνας μπορεί να σηματοδοτήσουν πιθανή αποδέσμευση των ΗΠΑ σε σχέση με το κλίμα. Ο νέος πρόεδρος, έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την χώρα του από το σύμφωνο του Παρισιού για την παγκόσμια μείωση των εκπομπών ρύπων και την υπερθέρμανση. Από την άλλη πλευρά, ΕΕ και ΗΠΑ (επί Μπάιντεν) πίεζαν την Κίνα και τα αλλά πετρελαϊκά κράτη να ενταχθούν στις διαδικασίες για το κλίμα.
Οι περισσότερες χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσματων, δήλωσε ο Kaveh Guilanpour, αντιπρόεδρος διεθνών στρατηγικών του Centre for Climate and Energy Solutions. Η κοινωνία μπορεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτικές σχετικά με το κλίμα και οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ δυσκολεύουν την κατάσταση.
Το Αζερμπαϊτζάν
Ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, τόνισε την ανάγκη να τεθούν πραγματικοί στόχοι για την διάσωση του κλίματος και το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να θέσει αυτές τις βάσεις, με την ταυτόχρονη αρωγή του υπόλοιπου κόσμου. Οι πιέσεις που του ασκούνται προκειμένου να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της COP28 για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πολλές. Άλλωστε, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν αντιπροσώπευαν το 35% της οικονομίας του το 2023, από 50% δύο χρόνια νωρίτερα. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτά τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω, στο 22% έως το 2028.
Το Αζερμπαϊτζάν ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις για να επιταχύνουν την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενώ διαφημίζει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Δράσης Χρηματοδότησης για το Κλίμα για να εισπράξει εθελοντικά έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια από εξορυκτικές εταιρείες σε 10 χώρες. Μόνο φέτος οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μετά τα 11,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Το Μπακού στοχεύει να έχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα τροφοδοτούν το 35% της χωρητικότητας του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2030. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 20%. Όλα αυτά ενώ πυροδοτείτε μια νέα διένεξη με την Αρμενία, παρά τις όλες ειρηνευτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας