Οικονομία

Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη

Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% - Τι δείχνει το flash estimate της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,6% τον περασμένο Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο και 2,5% τον Ιούνιο του 2024. Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση.Στο 2% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Eurostat. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά άνοδο από το 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Αναλύοντας τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 3,3% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο. Τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημειώνουν μικρή επιβράδυνση, με αύξηση 0,5% από 0,6%, ενώ η ενέργεια παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ηπιότερη πτώση (-2,7% από -3,6%).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, οι πιέσεις στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα διατηρούν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,6% τον περασμένο Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο και 2,5% τον Ιούνιο του 2024. Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Στο 2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Eurostat. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη -χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα- παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% σε σύγκριση με τον Μάιο και αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Αναλύοντας τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 3,3% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο. Τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημειώνουν μικρή επιβράδυνση, με αύξηση 0,5% από 0,6%, ενώ η ενέργεια παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ηπιότερη πτώση (-2,7% από -3,6%).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, οι πιέσεις στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα διατηρούν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο