Ειδήσεις

Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες – Τι ισχυρίστηκαν

Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες – Τι ισχυρίστηκαν

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΑΡΜΑΚΑ (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι τρεις φαρμακοποιοί, ενώ σε ακόμα τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση επιβλήθηκαν κατά περίπτωση εγγυοδοσία 5.000 ευρώ, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κυκλώματος που φέρεται να εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ, μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων.

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν ένας γιατρός, ο λογιστής που του καταλογίζεται βασικός ρόλος για την, κατά την δικογραφία, παράνομη δράση, καθώς και ο αλλοδαπός, με καταγωγή από την Αίγυπτο, που φέρεται να εξασφάλιζε ΑΜΚΑ συμπατριωτών του. Επίσης, απολογήθηκαν τρεις φαρμακοποιοί.

Στους τρεις πρώτους, ανακρίτρια και εισαγγελέας όρισαν την καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, ενώ κατά περίπτωση τους επιβλήθηκαν όροι απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και υποχρέωσης εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα. Για τους φαρμακοποιούς κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί κανένας όρος. Για την υπόθεση αναμένεται να υπάρξουν άμεσα νέες ανακριτικές πράξεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός θα προσωποποιήσει κατηγορίες για άλλους 3 γιατρούς και δεκατέσσερις φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα σε απολογία.

Οι έξι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν σήμερα για κατηγορίες που αφορούν, ανά περίπτωση, δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και έξι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ενώπιον της δικαστικής λειτουργού οι κατηγορούμενοι φαίνεται να αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι από τις 22 συνταγογραφήσεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σε βάρος του, οι 20 είναι επαναλαμβανόμενες άλλων γιατρών και αφορούν χρόνια νοσήματα.

Τόνισε επίσης πως δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν ήταν γνήσια τα έγγραφα ταυτοποίησης που του προσκόμιζαν οι εμφανιζόμενοι ως ασθενείς. Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι Ο αλλοδαπός κατηγορούμενος, που πριν έναν χρόνο είχε απολογηθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος για παρόμοια υπόθεση, φαίνεται να δικαιολόγησε τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, λέγοντας πως ανήκουν σε συμπατριώτες του.

Όπως ισχυρίζεται, τα επίμαχα ποσά αφορούν εξυπηρετήσεις προς άλλους Αιγύπτιους για λογαριασμό των οποίων τα έστελνε στην πατρίδα τους για εξαγορά στρατιωτικής θητείας κ.α. Οι φαρμακοποιοί φαίνεται να επικαλέστηκαν το νόμο που τους υποχρεώνει να εκτελούν άυλες συνταγές, χωρίς την παρουσία ασθενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης , η δράση των προσώπων εκτείνεται σε βάθος πενταετίας. Η δικογραφία δέχεται ότι οι θεωρούμενοι ως βασικοί κατηγορούμενοι, γιατροί κ.α, κατόπιν συνεννόησης με άλλα μέλη της συμμορίας με κεντρικό ρόλο, προχωρούσαν σε συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Οι αλλοδαποί εντοπίζονταν, είτε από κατηγορούμενο στην υπόθεση λογιστή, είτε από αλλοδαπό που έπειθε, με διάφορες προφάσεις, ομοεθνείς του, να του εμπιστευθούν τους ΑΜΚΑ τους. Οι συνταγές εκτελούνταν ,με πλαστές υπογραφές εκτέλεσης, ενώ στον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν ψυχοδραστικές ουσίες.

Πηγή: Pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο