Προστασία των ανηλίκων και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Επόμενο θέμα, η νέα πρωτοβουλία μας για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, δύο πεδία που απαιτούν εξειδικευμένη διαχείριση, συνεχή προσαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών και των εργαλείων μας. Φέρνουμε στη Βουλή διάταξη -σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- για την οπλοφορία και συγκεκριμένα απαγορεύσεις και αυστηρές προϋποθέσεις για διάφορες κατηγορίες μαχαιριών που έχουν χρησιμοποιηθεί από ανηλίκους, ως όπλα. Το 2024 καταγράφηκαν 10.968 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, με 14.956 ανήλικους δράστες, αριθμοί αυξημένοι κατά 40,81% και 43,80% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2023. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η βία αυξήθηκε, αλλά αποτυπώνει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ και των φορέων του κράτους. Υπενθυμίζω ότι ήδη εφαρμόζουμε στοχευμένες δράσεις, όπως οι περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης από νέους αστυνομικούς σε περιοχές όπου συχνάζουν παιδιά και έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας ή παραβατικότητας. Παράλληλα, δίνουμε στους πολίτες, στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά δύο νέα εργαλεία για άμεση επικοινωνία και αναφορά περιστατικών: την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 και την εφαρμογή SAFE.YOUth. Κάθε καταγγελία διαχειρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, ενώ η εφαρμογή παρέχει και τη δυνατότητα χρήσης emergency button για άμεση παρέμβαση.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης

Περνώ στην υπογραφή της σύμβασης για τη μίσθωση κτηριακών εγκαταστάσεων 9.000 τ.μ. στον Λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου θα μεταστεγαστεί το Εφετείο Θεσσαλονίκης, αφού γίνουν οι αναγκαίες εργασίες προσαρμογής των χώρων. Η ανακατασκευή του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ύψους 79 εκ. ευρώ, αποτελεί τμήμα του σχεδίου μας για τα δικαστικά μέγαρα της Κεντρικής Μακεδονίας που επίσης περιλαμβάνει τα νέα Δικαστικά Μέγαρα Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ. Και δεν είναι τα μόνα. Προ ημερών επισκέφτηκα το υπό κατασκευή δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά, το οποίο θα αποτελεί το πιο σύγχρονο δικαστικό μέγαρο της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο της πόλης του Πειραιά, αλλά και όλων των Δήμων του παραλιακού μετώπου, η δικαστική αρμοδιότητα των οποίων -όπως προβλέπει ο νέος δικαστικός χάρτης- περνά πλέον στον Πειραιά.

Πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης εξελίσσεται ευρύ κτηριακό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται υπό συνθήκες αξιοπρεπείς, που προσδίδουν κύρος και σεβασμό στη λειτουργία της. Εκτός από τις παρεμβάσεις στις υποδομές, υλοποιούμε και έργα προϋπολογισμού 220 εκ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης (ψηφιοποίηση των αρχείων, δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης, ηλεκτρονικός φάκελος δικογραφίας κα). Εξίσου υψηλής σημασίας και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός με τις τροποποιήσεις στους Κώδικες, η αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου, οι αλλαγές στη Διοικητική Δικονομία και πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Το Flyover και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Για να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη, είχα την ευκαιρία την περασμένη Τετάρτη να δω από κοντά την πρόοδο των εργασιών σε δύο μεγάλα έργα, στον Flyover -το 20% έχει ήδη υλοποιηθεί- και στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία που κατασκευάζονται στην επικράτεια με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Χρόνος παράδοσης το 2027 (Μάιος και Ιανουάριος αντίστοιχα). Οι πολίτες θα δουν στην πράξη τα αποτελέσματα του έργου μας, γιατί κάθε δέσμευση που αναλαμβάνουμε, τη φέρνουμε εις πέρας. Συνεχίζουμε δυναμικά και θα κριθούμε γι’ αυτό το 2027, όπως πρέπει: από τους ίδιους τους πολίτες.

Άλλη μία δέσμευσή μας αφορούσε τη μοναδική Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην πατρίδα μας, που βρίσκεται στον Πάνορμο της Τήνου. Είχαμε δεσμευτεί, λοιπόν, να την προστατέψουμε και να την αναβαθμίσουμε και αυτό κάνουμε. Θεσπίσαμε τη μετατροπή της σε Ανώτερη Σχολή από αδιαβάθμητη που ήταν, και οι απόφοιτοί της αποκτούν για πρώτη φορά επαγγελματικά δικαιώματα. Η μισθοδοσία του προσωπικού και το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της Σχολής καλύπτεται πλέον από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού της, με 13.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, προετοιμάζουμε τη νέα γενιά των μαρμαρογλυπτών, προκειμένου να συνεχιστεί η μεγάλη παράδοση της Ελλάδας και της Τήνου στην τέχνη του μαρμάρου που κρατάει από την αρχαιότητα.

Προστασία από τη διαδικτυακή πειρατεία στην τέχνη

Μιλώντας για τον χώρο της τέχνης, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, ένα φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί και στερεί εισοδήματα από τους καλλιτεχνικούς δημιουργικούς και τη δημιουργική βιομηχανία της οπτικοακουστικής παραγωγής. Έτσι λοιπόν, επικαιροποιείται και ενδυναμώνεται το σύστημα του dynamic live blocking ως προς το εύρος και τη διαδικασία εφαρμογής του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφές πειρατείας, που προσβάλλουν ιδίως οπτικοακουστικά έργα, ενώ αυστηροποιείται και το πλαίσιο αντίδρασης των αρμοδίων φορέων όπως η ΕΕΤΤ και οι ενδιάμεσοι πάροχοι που θα ελέγχονται σε πιο στενά χρονικά περιθώρια από τα σημερινά. Το κόστος της μη συμμόρφωσης θα είναι πλέον δυσανάλογο σε σχέση με τα πολύ ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών που υπάρχουν στην αγορά για τη νόμιμη χρήση τέτοιου περιεχομένου και πιστεύω πως και σε αυτόν τον τομέα θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την τήρηση της νομιμότητας που θα βοηθήσει σημαντικά την εγχώρια δημιουργική και οπτικοακουστική βιομηχανία. Τα διοικητικά πρόστιμα -ανάλογα την περίπτωση- θα είναι από 750 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ενώ αν υπάρξει υποτροπή, τα ποσά θα διπλασιάζονται. Επιπλέον θα γίνεται διακοπή της πρόσβασης σε προστατευόμενο περιεχόμενο μέσα σε 30 λεπτά. Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, προστατεύουμε τους ανθρώπους πίσω από τα έργα. Τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες που αφιερώνουν χρόνο, ταλέντο και πάθος. Η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι απλώς νομικό ζήτημα. Είναι ο κόπος και η έμπνευση χιλιάδων ανθρώπων που αξίζουν να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους.

Η «Οδύσσεια» του Νόλαν

Κλείνω με την «Οδύσσεια», τη νέα ταινία του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Νόλαν με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον και ένα καστ με πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ. Σκηνές της ταινίας θα γυριστούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που ήδη έχουν επιλεγεί. Πρόκειται για άλλη μια διεθνή κινηματογραφική παραγωγή που θα ενισχύσει τη θέση της χώρα μας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού για τέτοιες παραγωγές. Από το 2019, αρχικά με το ΕΚΟΜΕ και στη συνέχεια με τον νέο φορέα Hellenic Film and Audiovisual Center – Creative Greece, έχουμε επενδύσει περίπου 140 εκ. ευρώ για 211 έργα (κινηματογράφο, τηλεόραση, animation, ντοκιμαντέρ). Τα μισά κατευθύνθηκαν σε διεθνείς παραγωγές, και τα υπόλοιπα στήριξαν την εγχώρια καλλιτεχνική, κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή. Και μαζί και με την πανεπιστημιακή Σχολή Παραστατικών Τεχνών που δρομολογούμε προς ψήφιση, θεωρώ ότι μάλλον δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση που να έχει στηρίξει θεσμικά και οικονομικά με τόσο ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο του πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ και σήμερα για τον χρόνο που αφιερώσατε σε αυτήν την ανασκόπηση. Καλή Κυριακή!

Πηγή: pagenews.gr