Η νέα σταυροφορία του Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στους ευρωπαϊκούς πράσινους κανόνες προκαλεί οργή, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του.
Στελέχη από το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου μιλούν ενάντια στην ώθηση του Παρισιού να αποδυναμώσει τους επερχόμενους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν από τις εταιρείες να αναφέρουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Διαμαρτύρονται ότι η Γαλλία έχει προδώσει τη φήμη της ως ένας από τους πιο δυνατούς πράσινους πρωταθλητές της Ευρώπης και προειδοποιούν ότι η υποχώρηση στις αντιπράσινες πιέσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και από χώρες εκτός ΕΕ —κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών— δεν θα εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Γαλλίας ή της ΕΕ.
«Στοχεύουμε σε λάθος στόχο», δήλωσε στο POLITICO η Μακρονίστρια βουλευτής και πρώην υπουργός Olivia Grégoire υπερασπιζόμενος την Οδηγία για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία , η οποία απαιτεί από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την έκθεσή τους στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Η Γαλλία υποστήριζε σθεναρά την οδηγία μέχρι πρόσφατα.
«Ο φόβος μου είναι η απόρριψη, ο φόβος μου είναι ότι είμαστε αρκετά αφελείς για να σκεφτούμε για ένα λεπτό ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα αμερικανική οικονομία με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ίδια», είπε ο Grégoire, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το κείμενο της CSRD στις Βρυξέλλες ως υπουργός.
Σε εμπιστευτικό σημείωμα που αποκάλυψε τον περασμένο μήνα το POLITICO , η Γαλλία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθυστερήσει επ’ αόριστον μια νέα οδηγία της ΕΕ για την εταιρική δέουσα επιμέλεια ( CSDDD ) και να καθυστερήσει την CSRD κατά δύο χρόνια — διευρύνοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της Επιτροπής για την απλοποίηση αυτών των δύο νόμων, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου.
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα ότι η Ευρώπη πυροβολεί τον εαυτό της στα πόδια ζητώντας από τις εταιρείες να συμμορφωθούν με πιο φιλόδοξους πράσινους κανόνες.
Αυτή η ώθηση έφτασε στην ακμή της με την έκκληση του Μακρόν τον Ιανουάριο για «μαζική ρυθμιστική διακοπή», περιγράφοντας τους επερχόμενους κανόνες ως απειλή για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Ευρώπης.
“Εμείς οι ίδιοι έχουμε υποστηρίξει ορισμένους κανονισμούς με πολύ καλές προθέσεις και συμμερίζομαι τη φιλοσοφία τους. Αλλά αυτή τη στιγμή που ζούμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους αναστείλουμε μέχρι να ανακτήσουμε την ικανότητά μας να ανταγωνιστούμε”, είπε ο Μακρόν στους Γάλλους πρεσβευτές.
Η στροφή του Μακρόν αντικατοπτρίζεται στη νέα πορεία που χάραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία από τις περσινές ευρωεκλογές έχει στρέψει την προσοχή της από τη χάραξη πράσινων πολιτικών στη βιομηχανική πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γραφειοκρατικών μέτρων όπως το πακέτο γενικής χρήσης. Αυτή η στροφή θεωρείται από πολλούς ως συνθηκολόγηση με τις δεξιές δυνάμεις, οι οποίες αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και προκαλεί αναταραχή στους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν.
«Ας μην υποχωρήσουμε στον λαϊκισμό που συνίσταται στο να πιστεύουμε, όπως η ακροδεξιά, ότι κάθε φορά που υπάρχει κανόνας, πυροβολείτε εναντίον του», είπε ο Γκρεγκουάρ, προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρώπη δεν τηρήσει τα πρότυπα πράσινων εκθέσεων, θα καταλήξει να υπακούει σε αυτά που επιβάλλουν άλλες δυνάμεις όπως η Ουάσιγκτον. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε συνολικά τα περιβαλλοντικά προγράμματα του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για αναβολή», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφίν από την ομάδα Renew Europe του Μακρόν, προσθέτοντας ότι η θέση του Renew είναι «ναι στην απλοποίηση, αλλά όχι στην καθυστέρηση».
Τραμπισμός-φως
Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που υιοθέτησε νόμο δέουσας επιμέλειας σε εθνικό επίπεδο το 2017. Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε περήφανα την οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια — η οποία απαιτεί από τις εταιρείες να ελέγχουν εάν οι προμηθευτές τους συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τους κανόνες καταναγκαστικής εργασίας — ως μια πανευρωπαϊκή εκδοχή αυτού που έκανε ήδη η Γαλλία στο εσωτερικό.
Όταν η Γαλλία ανέλαβε το τιμόνι της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, οι Γάλλοι υπουργοί, ακόμη και ο Μακρόν, έθεσαν την οδηγία δέουσας επιμέλειας και την CSRD ψηλά στην οικονομική τους ατζέντα. Ακόμη και τότε, ωστόσο, ορισμένοι κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι δεν υποστήριξε το κείμενο όσο ισχυρίστηκε δημόσια. (Το Παρίσι και άλλες χώρες, για παράδειγμα, κατάφεραν να εξαιρέσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα από τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.)
Όμως, καθώς οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι διαμαρτύρονται ότι η υπερβολική γραφειοκρατία θα τους τιμωρήσει έναντι των ανταγωνιστών τους, ειδικά στις ΗΠΑ και την Κίνα, η γαλλική κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί με τα επιχειρήματά τους.
Ένας λόμπι της γαλλικής βιομηχανίας με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, στον οποίο παραχωρήθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, είπε ότι είχαν εκπλαγεί θετικά από την εξέλιξη της γαλλικής θέσης και ότι το γραφείο του Μακρόν έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Για τους συμμάχους του Μακρόν, ωστόσο, η έκπληξη ήταν λιγότερο ευπρόσδεκτη.
«Η Γαλλία ήταν αυτή που υπερασπίστηκε και πέτυχε αυτά τα επιτεύγματα σε [ευρωπαϊκό] επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αποδεκτό να ξεκινήσει ένα κίνημα στο οποίο θα αναιρούσαμε κανονισμούς και πρότυπα», είπε στους συναδέλφους του τον Ιανουάριο ο βουλευτής Pieyre-Alexandre Anglade, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και είναι μέλος του κόμματος του Μακρόν .
Ο Clément Beaune, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρώπης του Μακρόν κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, επέκρινε επίσης την κίνηση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της Ευρώπης και της Γαλλίας να φλερτάρουν με τον «ελαφρύ Τραμπισμό».
Η μετατόπιση της Γαλλίας ήταν σταδιακή και ακολούθησε την άνοδο των λαϊκιστικών αντιπράσινων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Όταν ο Μακρόν ζήτησε «ρυθμιστικό διάλειμμα» το 2023, τα λόγια του θεωρήθηκαν ως κλείσιμο του ματιού στα συντηρητικά κόμματα και ψηφοφόρους μήνες πριν από τις εκλογές στην ΕΕ, στις οποίες τα δεξιά κόμματα κέρδισαν έδαφος.
Αυτά τα σχόλια ανάγκασαν τα Ηλύσια να διευκρινίσει ότι ο Μακρόν δεν αμφισβήτησε τα κείμενα που είχαν ήδη συμφωνηθεί ή ήταν υπό διαπραγμάτευση, όπως η CSRD και η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια.
Όμως τον περασμένο μήνα, όταν ο Μακρόν διπλασίασε και ζήτησε «μαζική ρυθμιστική διακοπή», δεν χρειαζόταν να εξηγήσει τη σκέψη του, καθώς ήταν σαφές ότι η Γαλλία αμφισβητούσε ήδη ορισμένα βασικά κομμάτια της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Οι αυξανόμενες καταγγελίες από ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι, καθώς και η άνοδος των δεξιών πολιτικών δυνάμεων που επικρίνουν τους πράσινους κανόνες της ΕΕ, συνέβαλαν στην αλλαγή της θέσης της Γαλλίας, δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen, επικεφαλής του Κέντρου Ενέργειας Jacques Delors στο Παρίσι.
Γάλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, τονίζουν ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς και Ασιάτες αντιπάλους τους, είναι ο κύριος μοχλός αυτής της αλλαγής.
«Υπήρξαν πολλές αλλαγές στο πλαίσιο, αλλά υπήρξε επίσης μια αντικειμενική παρατήρηση, που έγινε στις εκθέσεις Letta και Draghi , ότι η όρεξη της Ευρώπης για ρύθμιση έχει γίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης, αναφερόμενος σε εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την ενιαία αγορά, που κατέθεσαν πέρυσι οι πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί Mario Draghi και Enrico Letta αντίστοιχα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η νέα θέση της Γαλλίας δείχνει απλώς ότι ο Μακρόν δεν ήταν ποτέ πλήρως αφοσιωμένος στη μάχη για υψηλότερα πράσινα πρότυπα.
“Όταν ήταν απολύτως συναινετικό να χτιστεί πολιτική ορμή, ενήργησε ως κινητήριος δύναμη για την προώθηση υψηλότερων πράσινων προτύπων. [Όμως] όταν άλλαξε το πολιτικό πλαίσιο, η θέση του Μακρόν άλλαξε, ακόμη κι αν έρχεται σε άμεση αντίθεση με την προηγούμενη στάση του”, είπε ο Nguyen.
«Πήγε εκεί που φυσάει ο άνεμος».
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική συνάντηση για την άμυνα και την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου
-
➤ Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς; Γνωρίστε τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης καθώς οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη τους
-
➤ Ο Μερτς κέρδισε τις γερμανικές εκλογές-Να τι σημαίνει για την Ευρώπη
-
➤ Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2030, λέει η Φον ντερ Λάιεν
-
➤ Η Κάλας προειδοποιεί: Τα μηνύματα των ΗΠΑ υιοθετούν το ρωσικό αφήγημα
-
➤ Ο Τραμπ επικρίνει αβάσιμα τους Στάρμερ και Μακρόν επειδή απέτυχαν να βοηθήσουν την Ουκρανία