Ελλάδα

Πράσινο φως στην Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Πράσινο φως στην Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: Maritime Injury Lawyers, The 5 Different Types of Oil Rigs

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Την αποδοχή από την κυβέρνηση του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει η Chevron για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ» ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Chevron, η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης και βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ. Η ηγεσία του Υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα -και επανεπιβεβαίωσε σήμερα- η εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, το οποίο και είχε γίνει αποδεκτό από τον τ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα. Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Καθοριστική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αριστοφάνη Στεφάτου.

Επισημαίνεται ότι η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έχουμε μια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ. Η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην Πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή.»

Με τη σημερινή εξέλιξη, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει την διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το γεγονός αυτό θα φέρει την Chevron στη πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι (α) μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για την χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη, και ότι (β) η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που χαίρει τις εμπιστοσύνης ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κόσμο.

Πηγή: Pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

07.09.2026 | 10:10

Τανάγρα: Τα 4 σενάρια για τη συντριβή του Phantom – Τι αποκαλύπτουν τα συντρίμμια για τον θάνατο των χειριστών

07.09.2026 | 10:02

Πυροβολισμοί στα Πατήσια: 55χρονος τραυματίστηκε έξω από το σπίτι του [vid]

07.09.2026 | 10:00

Το 30% της ΝΔ και η καραμπόλα της Δεξιάς: Σαμαράς, Δένδιας και η μεταβλητή Κασιδιάρη

07.09.2026 | 09:51

Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο και τα 300 ευρώ

07.09.2026 | 09:46

Λόβρο Μάγερ: Η «ληστεία» των 6 εκατ. που αλλάζει επίπεδο την ΑΕΚ

07.09.2026 | 09:44

Vardinogiannis Builds a Tech Powerhouse: AI, Nova ICT — and Defense on the Horizon

07.09.2026 | 09:38

Βαρδινογιάννης: Χτίζει «τεχνολογικό βραχίονα» – AI, Nova ICT και στο βάθος Άμυνα

07.09.2026 | 09:23

Άδωνις: «Παραδώσαμε 93 νοσοκομεία αντί για 80 και 170 Κέντρα Υγείας αντί για 157»

06.09.2026 | 22:14

Αντώνης Ρέμος: «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου» – Η αποκάλυψη που δεν περίμενε κανείς

06.09.2026 | 21:11

Βικτώρια Δέλλα: Η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα μοιράστηκε καλοκαιρινά στιγμιότυπα [pics]

06.09.2026 | 20:32

Baby boom στην ελληνική showbiz: Έγκυος γνωστή καλλονή – Η αποκάλυψη για το φύλο του μωρού

06.09.2026 | 13:14

Οικονομάκου: Άνοιξε το γαμήλιο άλμπουμ και έγινε "χαμός" – Οι φωτογραφίες με νυφικό που δεν είχαμε ξαναδεί

06.09.2026 | 11:05

Η Ζέτα Μακρυπούλια «έριξε» το Instagram: Οι φωτογραφίες από την πισίνα που προκάλεσαν πανικό [pics]

05.09.2026 | 18:24

Κατερίνα Στικούδη: «Παρακαλούσα να έρθει κάποιος να με βοηθήσει» – Η δύσκολη αρχή με το πρώτο της παιδί

05.09.2026 | 15:41

Κλέλια Ανδριολάτου: Ανέβασε τόπλες φωτογραφία και… «έβαλε φωτιά» στο Instagram! [pics]

05.09.2026 | 15:24

Λένα Δροσάκη: Η τόπλες εμφάνιση στην Κύθνο που έκανε… θραύση! [pics]

06.09.2026 | 21:29

Αιγαίο στο «κόκκινο»: Η Άγκυρα τεστάρει Αθήνα με καλώδιο, drones και «Ασπίδα του Αχιλλέα»

06.09.2026 | 18:48

Ιαπωνία: Σκληρή γραμμή για Ταϊβάν, ανοιχτή πόρτα στο Πεκίνο – Το νέο μοντέλο απέναντι στην Κίνα

06.09.2026 | 18:21

Η Σαουδική Αραβία «χωρίζει» ΗΠΑ από Ισραήλ: Πυρηνικό deal με Τραμπ χωρίς εξομάλυνση με Νετανιάχου

06.09.2026 | 17:54

Ιράν προς ΗΠΑ: «Τέλος οι αναλογικές απαντήσεις» – Το Ορμούζ μπαίνει σε νέα, επικίνδυνη φάση

06.09.2026 | 16:30

F-35, Belharra και «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η αποτροπή που θέλει η Ελλάδα του 2030

06.09.2026 | 16:02

Τραμπ ξανανοίγει το «παζάρι» για Ουκρανία: Γουίτκοφ και Κούσνερ 3 ώρες με Πούτιν στο Κρεμλίνο

06.09.2026 | 12:23

ΕΛΒΟ: €40 εκατ. για drones και anti-drone – Η Σίνδος θέλει να γίνει αμυντικός κόμβος της Νότιας Ευρώπης

05.09.2026 | 23:25

Η Ουάσιγκτον χτυπά το «πετρέλαιο» του Ιράν: 3 τάνκερ για 2 αμερικανικά πλοία – Το Χαργκ στο στόχαστρο

Πώς η αναζήτηση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της 90χρονης αποκάλυψε την υπόθεση στον Μαραθώνα

Από το 2017 η σορός της 90χρονης ήταν στο υπόγειο του σπιτιού

Πώς η αναζήτηση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της 90χρονης αποκάλυψε την υπόθεση στον Μαραθώνα

Ανεξέλεγκτη για έβδομη ημέρα η φωτιά στην Κόνιτσα: Νέο μήνυμα του 112 – Επιχειρούν συνολικά 170 πυροσβέστες

Ισχυρότατες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν και σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου

Ανεξέλεγκτη για έβδομη ημέρα η φωτιά στην Κόνιτσα: Νέο μήνυμα του 112 – Επιχειρούν συνολικά 170 πυροσβέστες

Λιμενικό: Διάσωση 44 αλλοδαπών ανοικτά των Καλών Λιμένων

Σε επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν περίπου 44 αλλοδαποί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην ξηρά και αναμένεται να προωθηθούν σε δομή.

Λιμενικό: Διάσωση 44 αλλοδαπών ανοικτά των Καλών Λιμένων

Θανατηφόρα σύγκρουση λέμβου με θαλαμηγό στους Αγίους Θεοδώρους

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση λέμβου με θαλαμηγό στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Ίσθμια του Κόλπου Κεγχρεών. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ ο κυβερνήτης της θαλαμηγού αναμένεται να συλληφθεί.

Θανατηφόρα σύγκρουση λέμβου με θαλαμηγό στους Αγίους Θεοδώρους

Συντριβή Phantom στην Τανάγρα: Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες με τον Πύργο Ελέγχου – Το κρίσιμο ερώτημα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τη συντριβή του Phantom στην Τανάγρα, με τα βίντεο και τις συνομιλίες με τον Πύργο Ελέγχου να εξετάζονται καρέ καρέ. Οι εμπειρογνώμονες επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη μοιραία πτήση και να αποτυπώσουν τι συνέβη στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Συντριβή Phantom στην Τανάγρα: Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες με τον Πύργο Ελέγχου – Το κρίσιμο ερώτημα

Γλυκά Νερά: Τροχαίο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι – Σε σοβαρή κατάσταση 16χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ

Ο ανήλικος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ κινούνταν με ηλεκτρικό πατίνι στην οδό Βυτίνας. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται.

Γλυκά Νερά: Τροχαίο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι – Σε σοβαρή κατάσταση 16χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ

Σπέτσες: Άρπαξαν 40.000€ και το «έσκασαν» με θαλάσσιο ταξί – Συνελήφθησαν 3 γυναίκες και 3 άνδρες

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από τις Σπέτσες έως το Λυγουριό οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων. Οι αρχές εξετάζουν τη διαδρομή που ακολούθησαν μετά την κλοπή χρημάτων και ρολογιού από σπίτι.

Σπέτσες: Άρπαξαν 40.000€ και το «έσκασαν» με θαλάσσιο ταξί – Συνελήφθησαν 3 γυναίκες και 3 άνδρες

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση - Τι αλλάζει με το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 5.259 μόνιμους διορισμούς, χιλιάδες αναπληρωτές, ανακαινισμένα σχολεία και νέες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποδομές, το Διεθνές Απολυτήριο, το Ψηφιακό Φροντιστήριο και το νέο πλαίσιο για τις εκδρομές.

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει με το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς