Θεόδωρος Σκυλακάκης

Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Έλληνας πολιτικός και υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εγγονός του στρατιωτικού Θεόδωρου Σκυλακάκη. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά». Από το 1983 έως το 1985 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει 3 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995) και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Μαριάννα και την Ειρήνη.

Ως πρόεδρος της «Δράσης» που συνεργάζεται από το 2017 με την ΝΔ έχει ταχθεί πολλές φορές κατά των υψηλών φόρων που πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι και άνθρωπος της αγοράς, εκτός από πολιτικός: έχει συστήσει 2 εταιρίες επικοινωνίας και διαφήμισης αλλά και μια επιχείρηση για αγροτικά προϊόντα.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 έφερε την θέση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζαννή Τζανετάκη (Ιούλιος – Οκτώβριος 1989) και στη συνέχεια σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του και προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού (1990-1993).

Υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας (1997-1998) και μετά την δημιουργία του κόμματος “Οι Φιλελεύθεροι” από τον Στέφανο Μάνο ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του κόμματος (1999). Μετά την εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια της Β Αθηνών κατά τις εκλογές του 2000.

Με την νίκη της Ντόρα Μπακογιάννη και την ανάληψη της θέσης της Δημάρχου Αθηναίων, ορίστηκε μεταξύ άλλων ως

  • Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων
  • Αντιδήμαρχος Οικονομικών
  • Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας
  • Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής
  • Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για το πρόγραμμα “ΠΡΟΣΟΨΗ” του Δήμου Αθηναίων.

Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής μέσα από τη λίστα της Νέας Δημοκρατίας. Διαγράφηκε από τη ΝΔ και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας το 2010, ενώ το 2012 προσχώρησε στην Δράση. Κατά το διάστημα 2010-2014 εντάχθηκε στην ευρωομάδα της “Συμμαχίας φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη” (ALDE).

Στις αρχές Ιουνίου του 2013 εκλέχθηκε πρόεδρος της Δράσης και επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2014 και τον Μάιο του 2016. Ως πρόεδρος του εγχώριου φιλελεύθερου κόμματος συνεργάστηκε κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με “Το Ποτάμι”, χωρίς ωστόσο να καταφέρει την εκλογή στελεχών.

Η συνεργασία συνεχίστηκε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και διακόπηκε έπειτα από το έκτο συνέδριο του κόμματος (Μάιος 2016), οπότε ξεκίνησε η σύγκλιση με την ΝΔ όταν αρχηγός είχε γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τις 9 Ιουλίου 2019 είναι υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Θεόδωρος Σκυλακάκης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 10