Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια

Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια

Επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στον Άγιο Αντώνιο, στα Άνω Πατήσια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο του παλιού εργοστασίου.

Για το σπίτι

  • Θυμηθείτε! Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κ.λ.π. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Μην καρφώνετε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Όταν αποσυνδέετε κάποια συσκευή από το ρεύμα προσέξτε! Μην αγγίζετε τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
  • Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κ.λ.π. Προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
  • Μην τοποθετείτε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο.
  • Όταν χρησιμοποιείτε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα , συσκευές , πρέπει να ξέρετε ότι είναι εύφλεκτα. Μην ανάβετε λοιπόν σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.
  • Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με σπίρτα ή αναπτήρες, καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.
  • Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες οικοσυσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.
  • Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δε σας υποχρεώνει να εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί, όμως, να σας προσφέρει πολλά σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεχτικά και τηρήστε τις οδηγίες, που αναγράφονται σε αυτόν. Αν δε γνωρίζετε τον τρόπο χειρισμού του, ζητείστε πληροφορίες από την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όποτε χρειαστείτε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, καλέστε την στον αριθμό 199

Για κατοικίες μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις

1. Επιλογή “σωστής” τοποθεσίας από άποψη πυρασφάλειας

  • Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.
  • Ελέγξτε αν στην περιοχή σας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν τη κατοικία σας.
  • Έχετε υπόψη σας ότι, οι κατοικίες που οι εξωτερικοί τους χώροι δεν έχουν καθαριστεί από δέντρα, χόρτα και θάμνους, είναι καταδικασμένες εκ των προτέρων και οι πυροσβέστες δύσκολα θα καταφέρουν να τις προστατεύσουν.
  • Εξετάστε το οικόπεδό σας από άποψη πυρασφάλειας. Το σπίτι σας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο τμήμα του. Ο λόγος είναι, ότι μια επίπεδη τοποθεσία είναι πάντοτε πιο ασφαλής από μια επικλινή.

2. Σχεδιασμός και κατασκευή πυρασφαλών οικοδομημάτων

  • Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταστραφούν σε μια δασική πυρκαγιά, επειδή είναι ευκολότερο να πάρουν φωτιά. Φροντίστε, λοιπόν, η στέγη του σπιτιού σας να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά.
  • Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι σπίθες από κάποια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, οι σπίθες από το εσωτερικό να μην μπορούν να μεταπηδήσουν στο δάσος.
  • Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και μπάζα μακριά από τους τοίχους.
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα.
  • Μπορείτε, επίσης, να προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια και μπαλκόνια από μη εύφλεκτα υλικά, ενώ οι κουρτίνες από πυράντοχα υλικά θα ενισχύσουν την προστασία τους εσωτερικά.

3. Διαμόρφωση και διατήρηση των εξωτερικών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθούν οι ποσότητες καυσίμων που το περιβάλλουν άμεσα. Αυτό δε σημαίνει ότι το τοπίο γύρω σας θα πρέπει να είναι γυμνό. Είναι γνωστό, ότι ορισμένα φυτά είναι περισσότερο ανθεκτικά στη φωτιά σε σχέση με άλλα.
  • Εάν γύρω από το σπίτι σας υπάρχει γρασίδι, θα πρέπει να το διατηρείτε σε χαμηλό ύψος, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε και παρτέρια με διάφορα λουλούδια και λαχανικά.
  • Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
  • Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι, τα εξωτερικά κτίσματα, αλλά και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο. Οι σπινθήρες από κάποια δασική πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σπίτι να τυλιχτεί στις φλόγες.
  • Αποφύγετε το κάψιμο σκουπιδιών μέσα σε κλίβανους αποτέφρωσης ή βαρέλια στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες, που μεταφέρονται με τον αέρα και προκαλούν δασικές πυρκαγιές.
  • Το σπίτι σας πρέπει να διαθέτει ανιχνευτές καπνού, καθώς και πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

01.08.2025 | 00:44

Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθη στο Κιάτο με βαρύ οπλισμό στο σπίτι του

01.08.2025 | 00:30

Οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» παραδέχονται πως η ΑΙ οδηγεί σε μαζικές απολύσεις

01.08.2025 | 00:12

Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ: Διαμαρτυρία ή υπονόμευση στρατηγικών σχέσεων;

01.08.2025 | 00:10

Μαρινάκης: Παραμένει στόχος μας τα 950 ευρώ κατώτατος μισθός και 1.500 μέσος μισθός

01.08.2025 | 00:01

ΑΕΚ: Προκρίθηκε κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά και παίζει με Άρη Λεμεσού [0-0]

31.07.2025 | 23:40

«Κακλαμάνης απαντά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ: Η Ολομέλεια αποφάσισε εγκύρως – Παρέλκει η Διάσκεψη των Προέδρων»

31.07.2025 | 23:27

Σταθερότητα ή αναλογικότητα; Το θεσμικό δίλημμα της επόμενης κάλπης

31.07.2025 | 23:16

«Σφοδρή επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Λαζαρίδη: «Γυμνοσάλιαγκας, υποκείμενο» – Στο πλευρό του Καραναστάση»

31.07.2025 | 19:30

Έρωτας με την πρώτη ματιά – Παντρεύονται Άννα Μπουσδούκου και Ανδρέας Δρακόπουλος

31.07.2025 | 18:13

Κωνσταντίνος Αργυρός: Δυσάρεστα νέα για τον δημοφιλή τραγουδιστή - Έπεσε θύμα απάτης

31.07.2025 | 11:08

Κοστίζει όσο ένα διαμέρισμα: Το υπερπολυτελές αυτοκίνητο Ζυγούλη Ρουβά θα σας αφήσει άφωνους!

31.07.2025 | 01:28

"Βόμβα" για Τούνη: Αυτός είναι ο γοητευτικός επιχειρηματίας που της "χρεώνουν" για σύντροφο [pics]

30.07.2025 | 21:08

Φωτιά το Instagram: Η Φελίσια Τσαλαπάτη «έσπασε» τα θερμόμετρα με λευκό μπικίνι! [pics]

30.07.2025 | 20:47

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου για τον καρκίνο: «Δεν φοβόμουν για μένα, αλλά για τον μπαμπά μου»

30.07.2025 | 19:49

Σπαλιάρας: «Θα προτιμούσα ο γιος μου να γίνει γιατρός και όχι… Σπαλιάρας»

30.07.2025 | 12:03

Σιωπηλή αγωνία για τη βασίλισσα Σοφία – Όσα τη βαραίνουν μακριά από τα φώτα

31.07.2025 | 14:08

Στρατηγική ανασυγκρότηση: Η Ταϊβάν ετοιμάζεται για Κίνα με drones

31.07.2025 | 13:45

Από τους Πάγους της Αρκτικής έως τις Σκιές της Ανταρκτικής: Η Ρωσία Κλιμακώνει τη Γεωπολιτική Αντεπίθεση

31.07.2025 | 13:27

Ελληνική Ναυτική Αναβάθμιση: Οι Φρεγάτες FDI Αποκτούν Στρατηγικά «Δόντια»

31.07.2025 | 03:33

Ρωσία: Αυξάνει διαρκώς και περισσότερο την "πυρηνική διείσδυση" στην Αφρική

30.07.2025 | 17:25

Ε.Ε.: Νέο σύστημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της από τον Οκτώβριο

30.07.2025 | 17:11

Κίνα: Προβαίνει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία

30.07.2025 | 13:38

Αμερικανοί και Ισραηλινοί συνεργάστηκαν με τον Σαράα για την καταστολή των Δρούζων

30.07.2025 | 12:07

Ευρώπη: Θέλει παλαιστινιακό κράτος ή παράδοση των Παλαιστινίων;

Λευκάδα: Αγωνία για δύο αγνοούμενους με SUP – Σαρώνουν τη θάλασσα οι Αρχές

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και τη συνδρομή τριών πλωτών του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ιδιωτικών σκαφών

Λευκάδα: Αγωνία για δύο αγνοούμενους με SUP – Σαρώνουν τη θάλασσα οι Αρχές

Στον αστερισμό του ΤΖΟΚΕΡ όλη η Ελλάδα: Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για τα 18.000.000 ευρώ

Κατάθεση δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ και στο Opaponline.gr

Στον αστερισμό του ΤΖΟΚΕΡ όλη η Ελλάδα: Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για τα 18.000.000 ευρώ

«Η Αλεξανδρούπολη προσεύχεται για βροχή: Λιτανεία εν μέσω ανομβρίας»

Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, που τελείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποκτά φέτος ιδιαίτερο νόημα, καθώς ο Έβρος δοκιμάζεται από έντονη και παρατεταμένη ξηρασία

«Η Αλεξανδρούπολη προσεύχεται για βροχή: Λιτανεία εν μέσω ανομβρίας»

Κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα: Ισχυρές βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στην Αττική

Κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα: Ισχυρές βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύγκρουση στην Ι. Μονή Σινά: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός καταγγέλλει απόπειρα απομάκρυνσής του

Δαμιανός καταγγέλλει εσωτερική απόπειρα καθαίρεσής του στη Μονή Σινά – Πρωτοφανής κρίση μέσα σε ιστορική συναίνεση

Σύγκρουση στην Ι. Μονή Σινά: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός καταγγέλλει απόπειρα απομάκρυνσής του

Έκτακτο δελτίο καιρού: Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ για τη ραγδαία αλλαγή

Όπως αναφέρει, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα προβλέπεται σήμερα Πέμπτη (31-07-25), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρούς ανέμους.

Έκτακτο δελτίο καιρού τώρα: Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ για τη ραγδαία αλλαγή

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι – Καπάκι φρεατίου πετάχτηκε από την πίεση του νερού

Θεσσαλονίκη: Καταιγίδα μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια – Προβλήματα σε Λαγκαδά και Γιαννιτσών

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι – Καπάκι φρεατίου πετάχτηκε από την πίεση του νερού

Ταχύτερα οι μετεγγραφές φοιτητών με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας

Στις αρχές Οκτωβρίου θα μάθουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους οι φοιτητές που επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή από το ΑΕΙ στο οποίο εισήχθησαν

Ταχύτερα οι μετεγγραφές φοιτητών με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας