“Μασάζ” στους βουλευτές και διά βοής εκλογή Βεσυρόπουλου

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Λίγες μέρες μετά την έντονη ανταλλαγή δηλώσεων από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης σχετικά με τις αυξήσεις στους ένστολους, συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα εντός του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι καθόλου ιδανικό. Οι φωνές διαφοροποίησης και κριτικής προς τις κυβερνητικές επιλογές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό να αποτελεί κομβικό σημείο, και μάλιστα όχι τυχαία.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα ενότητας και οργανωμένης πορείας, με στόχο την διεκδίκηση μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα τονιστεί η σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα μας, καθώς και η επαναβεβαίωση του ορόσημου του 2027 για τις επόμενες εκλογές. Επιπλέον, αναμένεται να γίνει αναφορά στο κλείσιμο ενός κύκλου, σχετικού με τα γεγονότα που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως γύρω από την υπόθεση των Τεμπών. Θα γίνει σαφής διάκριση μεταξύ του ρόλου των κυβερνητικών στελεχών, που δεσμεύονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και του ρόλου των βουλευτών, των οποίων η έκφραση διαφορετικής άποψης μπορεί να είναι χρήσιμη για την κυβέρνηση. Επίσης, θα συζητηθούν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των βουλευτών στη διαμόρφωση κυβερνητικών πρωτοβουλιών και κινήσεων, όπως οργανωμένες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με κυβερνητικά στελέχη, για καλύτερο προγραμματισμό και αμφίδρομη ενημέρωση.
Η πικρία και η δυσαρέσκεια που προκλήθηκαν από τον ανασχηματισμό φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει πολλές από τις πρόσφατες δημόσιες αντιδράσεις. Ακόμη και οι επιλογές που έγιναν για τη σύνθεση της κυβέρνησης, όπως η περίπτωση του Νίκου Τσάφου, δέχθηκαν κριτική από βουλευτές. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε με την επανεμφάνιση ομαδικών ερωτήσεων στη Βουλή προς υπουργούς, σχετικά με τις επιθετικές αγορές ακινήτων από ξένα κεφάλαια στη Θράκη και σε νησιά. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις των βουλευτών αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα να γίνουν δημόσιες δηλώσεις για την ανάγκη οι αυξήσεις να επεκταθούν και στα Σώματα Ασφαλείας.
Η «χαρτογράφηση» της βουλευτικής κινητικότητας έχει αποκαλύψει δύο βασικά σημεία. Το πρώτο σχετίζεται με την προσωπική απογοήτευση ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει την είσοδό τους στην κυβέρνηση πριν από τον ανασχηματισμό, αλλά είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. Το δεύτερο αφορά βουλευτές που εντάσσονται σε εσωκομματικές ομάδες που αντιτίθενται στην κομματική και κυβερνητική ηγεσία. Με τη δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος να δημιουργεί σενάρια για αλλαγή ηγεσίας, η κινητικότητα σε αυτό το επίπεδο έχει αυξηθεί.
Η κυβερνητική ηγεσία επιδιώκει να αποτρέψει την εικόνα ότι, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, οι δυσκολίες και τα προβλήματα προέρχονται από εσωτερικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πιο ενεργό πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών, ώστε οι τελευταίοι να μην νιώθουν αποκομμένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και να μην θεωρούνται χρήσιμοι μόνο για την ψήφο τους στη Βουλή. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποδυναμώσει τη δραματικότητα γύρω από την υποβολή ερωτήσεων από βουλευτές προς υπουργούς. Αυτές οι ερωτήσεις δεν θεωρούνται αμφισβήτηση, αλλά μια χρήσιμη διαδικασία που επιτρέπει στους βουλευτές να μεταφέρουν τις απόψεις και τις ανησυχίες της εκλογικής τους βάσης στην κυβέρνηση.
Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης, που αφορά την εκλογή νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος (φωτ.). Το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους και με ποιο ύφος θα μιλήσουν. Πρόσφατα, έχουν αυξηθεί οι αναφορές σχετικά με την ανάγκη του κόμματος να επιστρέψει στις ιδεολογικές του ρίζες, από τις οποίες αρκετοί βουλευτές πιστεύουν ότι έχει απομακρυνθεί, συνδέοντας αυτή την απομάκρυνση με την πτώση στις δημοσκοπήσεις. Θα φανεί αν τέτοιες πτυχές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
Αναφορικά με τη διαδικασία, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου γραμματέα, Σταύρου Καλαφάτη, ακολουθούμενη από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η εκλογή του νέου γραμματέα και θα ακολουθήσει η ομιλία του. Εφόσον ζητηθεί, θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας