Ελλάδα

Συνεδρίαση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Τι αναφέρει το πρακτικό για την πυρόσφαιρα-Τι ζητούν από τον Δημόκριτο

Συνεδρίαση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Τι αναφέρει το πρακτικό για την πυρόσφαιρα-Τι ζητούν από τον Δημόκριτο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Συνεδρίαση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Τι αναφέρει το πρακτικό για την πυρόσφαιρα-Τι ζητούν από τον Δημόκριτο

Διερεύνηση από τον Δημόκριτο, προκειμένου να έχει την εγκυρότητα που απαιτείται, ζητεί για την εκδήλωση της πυρόσφαιρας κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, η ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης που έλαβε χώρα.

Επισημαίνεται, δε, ότι «Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυροσφαιρα»

Διαρεύνηση από τον Δημόκριτο, προκειμένου να έχει την εγκυρότητα που απαιτείται, ζητεί για την εκδήλωση της πυρόσφαιρας κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, η ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης που έλαβε χώρα.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρεται και στην επιστολή του κυρίου Λακαφώση, την οποία δεν έλαβε ποτέ ο αναπληρωτής πρόεδρος.

Επισημαίνεται, δε, ότι «Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυροσφαιρα».

Αναλυτικά το περιεχόμενο του πρακτικού της σημερινής συνεδρίασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ:

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 27/2025

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Τ0Υ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.).

Η 27η/2025 συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ) που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ.275597/18 – 9 – 2023 (τ. ΥΟΔΔ 988 / 23) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την 8/4/2025 ημέρα Τρίτη, και ώρα 09:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. στα γραφεία του Οργανισμού (Βυτίνης 14-18, Νέα Φιλαδέλφεια) μετά από πρόσκληση του Αν. Προέδρου της και Προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών

Παρόντες κατά την συνεδρίαση ήταν οι κάτωθι:

Πρόεδρος & Πρόεδρος Αεροπορικού Τομέα: Γεώργιος Δριτσάκος

Αναπληρωτής Πρόεδρος & Πρόεδρος Σιδ/κού Τομέα: Παπαδημητρίου Χρήστος

Μέλη: Φλέσσας Γρηγόριος

Βάλαρης Χρήστος

Ευγενικός Πέτρος

Οι θεματικές ενότητες, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις με την παραπάνω σύνθεση έχουν, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών

Το συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς από τον αναπληρωτή πρόεδρο και πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά ζητήματα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε κατεπειγόντως καταρχήν με τον Δημόκριτο και στη συνέχεια με άλλα η ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοικτού σημείου του πορισματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυροσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και αν είναι δυνατόν μη αμφισβητήσιμη.

Επίσης ενημερώθηκε ότι ο αναπληρωτής προεδρος έλαβε επιστολή του κυρίου Λακαφώση με την οποια ισχυρίζεται οτι ο αναπληρωτής πρόεδρος είχε ενημερωθεί από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο δεν ήταν αποδέκτης αλλά κοινοποίηση και από τα σχετικά του για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα της Γανδης στα τέλη Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος δήλωσε ότι είχε ζητήσει εδώ και μια εβδομάδα να του δοθεί το σχετικό μήνυμα εφόσον υπάρχει και ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας του και της μη ανάμειξής του με τη διερεύνηση, δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα.

Επισης θεωρεί πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα σε κάθε περίπτωση αλλανθασμένα και σε κάθε περίπτωση αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα χωρις να δίνει λαβες περί αντικειμενικότητας. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει πως το απαιτούμενο κυρος για κάτι τέτοιο έχει μόνο ο Δημοκριτος ή ανώτατο ίδρυμα.

Επίσης ενημερώθηκε ότι ο κος Παπαδημητρίου προσπάθησε με τρία ηλεκτρονικά μηνύματα να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος αλλά αυτή δεν επετεύχθη οπότε η εν λόγω κίνηση ήταν απαραίτητη νομικά.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυροσφαιρα.

Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει.

Τέλος δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα αλλά όπως και η ίδια η επιτροπή είχε ζητήσει θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και όταν γίνει αυτό το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα το συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, και δη τον Δημόκριτο και άλλο τουλάχιστον άλλο ένα ίδρυμα που θα επιλέξει εκείνο με ερώτημα ποια είναι η αιτία της πυροσφαιρας στα Τέμπη εφόσον δεν είναι τα έλαια σιλικόνης.

Επί των ανωτέρω σημείων, ο κ. Πέτρος Ευγενικός, μέλος του Δ.Σ., δήλωσε ότι καταρχάς θα πρέπει να είναι σαφές και συμφωνηθεί με σχετική απόφαση του Δ.Σ. το ακριβές αντικείμενο που θα ανατεθεί στον Δημόκριτο ή σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επιλογής οποιουδήποτε ιδρύματος αναλάβει να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια της πυρόσφαιρας και των λοιπών εστιών φωτιάς. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί με ποιον τρόπο (αλληλογραφία, επιστολή, άλλο τρόπο) έγινε η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης των ερωτημάτων που απάντησαν οι ερευνητές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου με τις από 28/1/2025 αναφορές τους. Τέλος, ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τα τρία ηλεκτρονικά μηνύματα που αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού ότι απέστειλε προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος, καθώς και τους λόγους που αυτή δεν επετεύχθη.

Το συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου του σιδηροδρομικού Τομέα.

Λοιπά θέματα. Μη υπάρχοντος άλλου θέματος η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

15.06.2025 | 23:13

Σδούκου: Μεγάλη ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

15.06.2025 | 22:43

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα μαθήματα ελληνικών στη γυναίκα του και η ετοιμασία του για το 5ο παιδί

15.06.2025 | 22:07

Μπισμπίκης: Το ζεϊμπέκικο και η αλήθεια για τη κρίση στη σχέση του με τη Βανδή - "Παραμένω το ίδιο καψούρης"

15.06.2025 | 22:00

Το Ιράν σε σταυροδρόμι: Πόλεμος μέχρις εσχάτων ή συμφωνία με τις ΗΠΑ;

15.06.2025 | 21:22

Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν με αεροπορικές επιθέσεις – Ανοικτός Τραμπ σε μεσολάβηση Πούτιν για ειρήνη

15.06.2025 | 21:07

Air India: Το κάθισμα του κυβερνήτη ευθύνεται για τη συντριβή του αεροσκάφους

15.06.2025 | 20:54

Παναθηναϊκός: Κι άλλη ομάδα στο κόλπο για Ουναχί

15.06.2025 | 20:22

Τραγωδία στη Ρόδο: Κοριτσάκι τριών ετών πνίγηκε σε πισίνα

15.06.2025 | 22:43

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα μαθήματα ελληνικών στη γυναίκα του και η ετοιμασία του για το 5ο παιδί

15.06.2025 | 22:07

Μπισμπίκης: Το ζεϊμπέκικο και η αλήθεια για τη κρίση στη σχέση του με τη Βανδή - "Παραμένω το ίδιο καψούρης"

15.06.2025 | 18:25

Έτρεχε να σωθεί πασίγνωστος τραγουδιστής την ώρα των βομβαρδισμών στο Ισραήλ-Η περιγραφή του

15.06.2025 | 02:52

Νταλάρας: Τίποτα δεν είναι ασφαλές στην Ελλάδα, ούτε η ελευθερία μας ούτε η δημοκρατία μας

14.06.2025 | 20:56

Γιώργος Κιμούλης: «Δεν εμπιστεύομαι τη συγγνώμη – Συγχωρώ μόνο επειδή ξεχνώ»

14.06.2025 | 18:52

O Βασίλης Μπισμπίκης ποζάρει με κόκκινες γόβες και δικτυωτές κάλτσες

14.06.2025 | 12:54

Κατερίνα Γιουλάκη: Έγινε η κηδεία και δεν το μάθαμε, η κόρη της την προστάτευσε λέει ο Δελαπόρτας

14.06.2025 | 03:17

Κοψιάλης: «Ήμουν λάθος, το παραδέχομαι» -Τι δήλωσε ο γνωστός influencer

15.06.2025 | 16:29

Ιράν σε Μακρόν: Καμιά διαπραγμάτευση όσο το Ισραήλ επιτίθεται

15.06.2025 | 16:17

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;

15.06.2025 | 16:05

Ενθουσιαμός Τραμπ για την παρέλαση στην Ουάσινγκτον, διαδηλώσεις εναντίον σ΄ όλη τη χώρα

14.06.2025 | 20:04

Το Ισραήλ «διαφημίζει» την επίθεση στο Ιράν, Ρωσία, Κίνα ανησυχούν και η Γερμανία χειροκροτεί

14.06.2025 | 17:13

Με πράσινο φως από τον Τραμπ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

14.06.2025 | 17:03

Ελεγχόμενη κλιμάκωση το πιθανότερο σενάριο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - Οι ευκαιρίες του Πούτιν

14.06.2025 | 16:29

Πετρέλαιο: Ολα τα βλέμματα στα Στενά του Ορμούζ μετά την επίθεση του Ισραήλ

14.06.2025 | 16:18

Κατζ (Ισραήλ): «Η Τεχεράνη θα καεί» αν οι πύραυλοι δε σταματήσουν

MUST READ

Ελλάδα

Βουλιαγμένη: Έπεσε ελικόπτερο εντός της Μαρίνας - Σώοι όλοι οι επιβαίνοντες

Το ελικόπτερο έχει βυθιστεί, ενώ οι 4 επιβαίνοντες και ο πιλότος είναι καλά στην υγεία τους και έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Οι τέσσερις φέρουν κάποια μικροτραύματα και μώλωπες και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Ασκληπιείο Βούλας.

15.06.2025 | 14:03

Ελλάδα

Συγκλονιστική μαρτυρία για την προσπάθεια διάσωσης των παιδιών στον Άραχθο – Προχωρά η δωρεά των οργάνων

«Πήγα κατευθείαν να πάρω μια βάρκα, όποια βρω μπροστά μου. Πήγα στο σημείο»

15.06.2025 | 13:34

Ελλάδα

Σκηνές φαρ ουέστ σε Περιστέρι και Χαϊδάρι: Αναβάτης μηχανής πυροβόλησε οδηγό Ι.Χ. – Ακολούθησε καταδίωξη

Ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη από το Περιστέρι στο Χαϊδάρι, με τους εμπλεκόμενους να αποχωρούν από το σημείο

15.06.2025 | 11:44

Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Από αύριο 139.000 ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι του

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και πρόσβασης σε όλες τις φάσεις που βρίσκεται η συνταγή του και θα του έρχεται μήνυμα

15.06.2025 | 11:42

Ελλάδα

Πανελλήνιες 2025: Στις 26 ή 27 Ιουνίου οι βαθμολογίες – Τέλη Ιουλίου οι βάσεις, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Αναφέρθηκε επίσης σε μαθήματα που παρουσίασαν μεγαλύτερη δυσκολία, όπως η Βιολογία και η Φυσική, ενώ σημείωσε ότι οι θεματικές στη Νεοελληνική Γλώσσα χαρακτηρίστηκαν από ενδιαφέρον.

15.06.2025 | 09:10

Ελικόπτερο Βουλιαγμένη: Η στιγμή που πέφτει στο νερό-Το λάθος του πιλότου [vid]

Οι έρευνες για το συμβάν βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία ανέλκυσης του αεροσκάφους.

Ελικόπτερο Βουλιαγμένη: Η στιγμή που πέφτει στο νερό-Το λάθος του πιλότου [vid]

Ράγισαν καρδιές στην Πάτρα: Οι γιατροί απέτισαν φόρο τιμής στον 14χρονο Σπύρο πριν αρχίσει η αφαίρεση των οργάνων

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στάθηκαν σιωπηλοί και ακίνητοι γύρω από το χειρουργικό τραπέζι

Ράγισαν καρδιές στην Πάτρα: Οι γιατροί απέτισαν φόρο τιμής στον 14χρονο Σπύρο πριν αρχίσει η αφαίρεση οργάνων

Πετρολούκας Χαλκιάς: "Εφυγε" ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου

«Kαλό ταξίδι γέροντά μου! Στο καλό ψυχούλα μου»

Πετρολούκας Χαλκιάς: “Εφυγε” ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου

Βουλιαγμένη: Έπεσε ελικόπτερο εντός της Μαρίνας - Σώοι όλοι οι επιβαίνοντες

Το ελικόπτερο έχει βυθιστεί, ενώ οι 4 επιβαίνοντες και ο πιλότος είναι καλά στην υγεία τους και έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Οι τέσσερις φέρουν κάποια μικροτραύματα και μώλωπες και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Ασκληπιείο Βούλας.

Βουλιαγμένη: Έπεσε ελικόπτερο εντός της Μαρίνας – Σώοι όλοι οι επιβαίνοντες

Άδωνις Γεωργιάδης: Άκρως επιλεκτική η «ευαισθησία» της Αριστεράς στη Μέση Ανατολή

«Η αφέλεια και η ανοησία των αριστερών της Δύσης ξεπερνά κάθε φαντασία»

Άδωνις Γεωργιάδης: Άκρως επιλεκτική η «ευαισθησία» της Αριστεράς στη Μέση Ανατολή

Αποκλιμάκωση ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Νετανιάχου

Αναγνώρισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η λύση βρίσκεται στη διπλωματία κι ότι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι νέα μέτωπα ανάφλεξης

Αποκλιμάκωση ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Νετανιάχου

Στέλιος Πέτσας: Ψεύτικό το αντιπολιτευτικό αφήγημα περί δήθεν απομόνωσης Ελλάδας [vid,pics]

Προσδοκώ σε μεγαλύτερη παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Στέλιος Πέτσας: Ψεύτικό το αντιπολιτευτικό αφήγημα περί δήθεν απομόνωσης Ελλάδας [vid,pics]

Ταραγμένα νερά στο Αιγαίο με φόντο την κρίση στη Μ. Ανατολή

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Τουρκικά δημοσιεύματα προειδοποιούν για ένα «θερμό» καλοκαίρι. Η συνεργασία με το Ισραήλ και η ευρωπαϊκή άμυνα

Δύσκολο καλοκαίρι στο Αιγαίο με φόντο την κρίση στη Μ. Ανατολή