Σαμίρ Μάνε: Ο Αλβανός κροίσος που πλούτισε πουλώντας βιντεοκασέτες από την καρότσα ενός φορτηγού

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σαμίρ Μάνε: Ο Αλβανός κροίσος που πλούτισε πουλώντας βιντεοκασέτες από την καρότσα ενός φορτηγού
Σε μια ηλιόλουστη ημέρα του Οκτωβρίου στα Τίρανα, ο Σαμίρ Μάνε περπατά χαμογελαστός στο Tirana East Gate Mall, ένα εμπορικό κέντρο 110.000 τ.μ. που φιλοξενεί διεθνή brands όπως Adidas, Swarovski, Burger King και KFC. Είναι το μεγαλύτερο mall της Αλβανίας και δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά που θα συναντήσει κανείς σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Eίναι η σημαία μας. Είναι μισθωμένο 100%», λέει με περηφάνια, απαριθμώντας ενοικιαστές όπως H&M, Zara, το πρώτο σούσι της χώρας και φυσικά δικές του επιχειρήσεις, όπως κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, παιχνιδιών και ρούχων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Samir Mane (@samirmane_official)
Ο Μάνε, ντυμένος απλά, θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη καταναλωτής. Στην πραγματικότητα, είναι ο πρώτος και μοναδικός δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας, με περιουσία που εκτιμάται από το Forbes στα 1,4 δισ. δολάρια χάρη σε επενδύσεις σε λιανεμπόριο, ακίνητα και τραπεζικές υπηρεσίες. Το 2024, ο όμιλός του, BALFIN Group, σημείωσε 880 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις με 120 εκατ. δολάρια καθαρά κέρδη. Το 62% των εσόδων προέρχεται από το λιανεμπόριο, το 20% από την αγορά ακινήτων, το 9% από τις τραπεζικές δραστηριότητες και το υπόλοιπο από logistics και asset management.
Η παρουσία του είναι έντονη σε κάθε γωνιά των Τιράνων. Είναι ιδιοκτήτης της Tirana Bank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της αλυσίδας Neptun – η μεγαλύτερη στα ηλεκτρονικά είδη – και μέχρι πρόσφατα κατείχε την κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το 2008 αγόρασε γη στην περιοχή Rolling Hills, όπου σήμερα δεσπόζει η βίλα των 3.000 τ.μ. στην οποία διαμένει, ενώ έχει αναπτύξει και τις κατοικίες Collina Verde, καθώς και ένα ακόμη project ύψους 240 εκατ. δολαρίων κοντά σε τεχνητή λίμνη, που θα ολοκληρωθεί το 2028.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Samir Mane (@samirmane_official)
Ο Μάνε δραστηριοποιείται επίσης στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Skopje East Gate. Επιπλέον, έχει επενδύσεις σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα στην Αυστρία, στον Καναδά, στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο ίδιος παραδέχεται πως έχει αντλήσει έμπνευση από βιβλία του Τζεκ Γουέλτς και του Σαμ Γαουόλτον: «Ο Γουέλτς έλεγε πως πρέπει να είσαι διαφοροποιημένος. Η Αλβανία είναι μικρή, οπότε σκεφτήκαμε: γιατί να μη δραστηριοποιηθούμε και σε άλλες χώρες και κλάδους;»
Γεννημένος στην Κορυτσά το 1967, ο Μάνε μεγάλωσε υπό το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες και η επιλογή πανεπιστημιακής κατεύθυνσης δεν ήταν θέμα προσωπικής επιλογής. Φοιτητής στη γεωλογία στα Τίρανα, άρχισε να πουλά κεφτέδες για χαρτζιλίκι, ώσπου τον σταμάτησαν οι αρχές. Το 1991 εγκατέλειψε τη χώρα με πλαστή βίζα και έφτασε στη Βιέννη, όπου έμεινε για έξι μήνες σε προσφυγικό καμπ. Εκεί έμαθε μόνος του γερμανικά και συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Βιέννης.
Όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς, άρχισαν να φτάνουν Αλβανοί στη Βιέννη για να αγοράσουν ηλεκτρονικά είδη. Ο Μάνε διέκοψε τις σπουδές του και ίδρυσε την Alba-Trade. Αγόραζε βιντεοκασέτες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, τα φόρτωνε ο ίδιος στο φορτηγό του και διένυε την απόσταση ως τα Τίρανα, κοιμόταν στο όχημα για να προστατεύσει τα εμπορεύματα και τα πουλούσε επιτόπου μέσα σε λίγες ώρες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Samir Mane (@samirmane_official)
Το 1996 εγκαινιάζει το πρώτο κατάστημα Neptun στα Τίρανα και επεκτείνεται ταχύτατα στη Βόρεια Μακεδονία, στο Κόσοβο και στη Σερβία. Το 2005, μεταφέρει την οικογένειά του στην Αλβανία για να δημιουργήσει το πρώτο mall της χώρας. Μη βρίσκοντας κάποιον διεθνή λιανέμπορο να ανοίξει σούπερ μάρκετ, ιδρύει τη Euromax και προσλαμβάνει Γάλλο μάνατζερ από την Carrefour.
Παρότι πολλοί ήταν επιφυλακτικοί, ανάμεσά τους και η AADF που τελικά επένδυσε σε επόμενο στάδιο, ο Μάνε απέδειξε ότι το όραμά του ήταν βιώσιμο. Το Tirana East Gate υπήρξε η απόλυτη επιβεβαίωση, ενώ σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο και του τουριστικού τομέα με το Green Coast Resort, παραθαλάσσιο project 900 εκατ. δολαρίων με ξενοδοχειακά brands όπως τα Hyatt και Grand Melia, που ήδη έχει αποφέρει κέρδη 150 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων.
Παρά τις αναφορές ότι συνδέθηκε με πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο Μάνε δηλώνει πως ουδέποτε είχε προσωπική σχέση με εκείνον και πως δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ. «Δεν συμμετείχε ποτέ σε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είμαι ολιγάρχης. Την περιουσία μου τη δημιούργησα στην Αυστρία και μετά επέστρεψα στην Αλβανία», τονίζει.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολική Ευρώπη, σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Μολδαβία και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη δανέζικη αλυσίδα Flying Tiger Copenhagen για τη δημιουργία 50 καταστημάτων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, η τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας προσελκύει διεθνείς παίκτες όπως ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ από το Ντουμπάι και ο Τζάρεντ Κούσνερ – ο γαμπρός του Ντόναλτ Τραμπ – που επενδύουν δισ. σε παραθαλάσσια projects.
Ο Μάνε βλέπει τη μεγάλη εικόνα: «Μου αρέσουν αυτά τα projects. Αν τα υλοποιήσουν, θα είναι καταπληκτικό για την Αλβανία. Περισσότεροι τουρίστες σημαίνει περισσότεροι πελάτες στα καταστήματα και περισσότεροι αγοραστές για τις βίλες μας. Το μέλλον είναι το λιανεμπόριο, τα ακίνητα και ο τουρισμός».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Samir Mane (@samirmane_official)
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας