Αλβανία

Αλβανία
Η Αλβανία είναι βαλκανική χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κοσσυφοπέδιο, ανατολικά με τη Βόρεια Μακεδονία και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ. από την Ιταλία μέσω του Πορθμού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έκανε επίσημη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 28 Απριλίου 2009 και έλαβε καθεστώς επίσημης υποψήφιας στις 24 Ιουνίου 2014.

Η σημερινή επικράτεια της Αλβανίας ήταν σε πολλές φάσεις της ιστορίας μέρος των Ρωμαϊκών επαρχιών της Δαλματίας (νότιο Ιλλυρικό), της Μακεδονίας (συγκεκριμένα της Νέας Ηπείρου) και της Μοισίας. Το σημερινό κράτος έγινε ανεξάρτητο μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912 (αναγνωρίστηκε το 1913) και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλι (Ismail Qemali). Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα (PPSH).

 • Εθνικός ήρωας της Αλβανίας είναι ο Σκεντέρμπεης (Skendërbej), γνωστός και ως Γεώργιος Καστριώτης (Gjergj Kastrioti).
 • Η Αλβανία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με Μεταβατική Οικονομία.
 • Οι μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς έχουν ανοίξει τη χώρα σε διεθνείς επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών μεταφοράς.

Αλβανία σχετικές ειδήσεις:

 • Δίκη βιασμός Ρόδος: Τεταμένο το κλίμα στο δικαστήριο

  Ένταση στη δίκη για τον βιασμό της 19χρονης ΑμεΑ στη Ρόδο

  Δίκη βιασμός Ρόδος: Επεισοδιακή ήταν η δίκη για τον βιασμό 19χρονης κοπέλας με αναπηρία στη Ρόδο που συνεχίστηκε σήμερα. Κατηγορούμενοι είναι ο 21χρονος, αλβανικής καταγωγής, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη και ένας 24χρονος Ρομά.

  Δίκη βιασμός Ρόδος: Τεταμένο το κλίμα στο δικαστήριο
 • Τουρισμός άρση μέτρων: Παρατείνεται η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα

  Παρατείνεται η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα

  Τουρισμός άρση μέτρων: Παράταση παίρνει η προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα μας. Συγχρόνως, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των μη Ευρωπαίων Πολιτών.

  Τουρισμός άρση μέτρων: Παρατείνεται η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα
 • Τουρισμός Ελλάδα: Διεθνείς πτήσεις και από τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου

  Διεθνείς πτήσεις και από τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου

  Τουρισμός Ελλάδα: Και από το αεροδρόμιο Μακεδονία θα πραγματοποιούνται διεθνείς πτήσεις από τις 15 Ιουνίουλ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ΝΟΤΑΜ.

  Τουρισμός Ελλάδα: Διεθνείς πτήσεις και από τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου
 • Περικύκλωση – Με την κακή έννοια

  Περικύκλωση – Με την κακή έννοια

  Με τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη ασχολείται στο blog του στο pagenews.gr ο Λάμπρος Καλαρρύτης. Αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα ο Χάφταρ χάνει διαρκώς εδάφη, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τη στρατηγική της περικύκλωσης της Ελλάδας.

  Λάμπρος Kαλαρρύτης
 • Λάμπρος Kαλαρρύτης
 • Περικύκλωση – Με την κακή έννοια
 • Τουρισμός Ελλάδα: Ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από 29 χώρες

  «Ξεμπλοκάρει» ο τουρισμός - Ανοίγουν τα σύνορα της χώρας για τουρίστες από 29 χώρες

  Τουρισμός Ελλάδα: Η χώρα με σταθερά βήματα επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα, με τη κυβέρνηση να φιλοδοξεί με στοχευμένες κινήσεις να σώσει τον τουρισμό διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία τόσο των Ελλήνων όσο και των επισκεπτών.

  Τουρισμός Ελλάδα: Ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από 29 χώρες
 • Πτήσεις Ελλάδα: Aυξάνονται από σήμερα τα δρομολόγια εσωτερικού – Αναλυτικά τι ισχύει

  Αυξάνονται από σήμερα οι πτήσεις εσωτερικού - Αναλυτικά τι ισχύει

  Πτήσεις Ελλάδα: Στροφή στην κανονικότητα για τις πτήσεις του εσωτερικού, οι οποίες αυξάνονται από σήμερα, ενώ αναμένεται περισσότερη αύξηση των πτήσεων από την 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και από τις 15 Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

  Πτήσεις Ελλάδα: Aυξάνονται από σήμερα τα δρομολόγια εσωτερικού – Αναλυτικά τι ισχύει
 • Πτήσεις εσωτερικού: Διευρύνονται από τη Δευτέρα – Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

  Διευρύνονται από τη Δευτέρα οι πτήσεις εσωτερικού - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

  Πτήσεις εσωτερικού: Αυστηρά μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας μας για την αποφυγή διασποράς του Covid 19 ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από αύριο Δευτέρα 25 Μαΐου.

  Πτήσεις εσωτερικού: Διευρύνονται από τη Δευτέρα – Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι