Γιατί Ρωσία και Β. Κορέα αποκάλυψαν ότι συμπολεμούν

Πηγή Φωτογραφίας: NK News, Kim Jong Un, Vladimir Putin meet in Vladivostok for first summit
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το “coming out” της χρονιάς. Η Πιονγκγιάγκ επιβεβαίωσε την εμπλοκή των στρατευμάτων της στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ αμέσως μετά η ρωσική πλευρά όχι μόνο αναγνώρισε τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στην ανάκτηση εδαφών της επαρχίας Κουρκ, αλλά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της γι’ αυτήν. Έτσι, τερματίζεται μια μακρά περίοδος αμφισημίας και ασάφειας από τους εμπλεκόμενους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρχικά η Μόσχα είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί αποστολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων, χαρακτηρίζοντάς τες ως fake news. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να δώσει μια αινιγματική απάντηση όταν ρωτήθηκε για δορυφορικές φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει. “Αν υπάρχουν εικόνες, κάτι αποτυπώνουν,” δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας: “Ξέρουμε ποιος είναι παρών εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και σε ποια αποστολή.” Με άλλα λόγια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου υπαινίχθηκε ότι η βορειοκορεατική συνδρομή ήταν απάντηση στις στρατιωτικές ενισχύσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη. Δύο μήνες αργότερα, η ρωσική εισβολή στην επαρχία του Κουρσκ προσέφερε την ευκαιρία για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στα πεδία των μαχών.
“Όλοι όσοι πολέμησαν για τη δικαιοσύνη είναι ήρωες και εκπρόσωποι της τιμής της πατρίδας”, δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA τη Δευτέρα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των “ανδραγαθημάτων τους στη μάχη” στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
Οι Κορεάτες φίλοι ενήργησαν με βάση τα αισθήματα αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και γνήσιας φιλίας. “Το εκτιμούμε πολύ και είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες προσωπικά στον σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ουν και στον βορειοκορεατικό λαό”, δήλωσε ο Πούτιν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγο αργότερα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα, το Σάββατο, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την παρουσία δυνάμεων του βορειοκορεατικού στρατού στη Ρωσία, επαινώντας τον “ηρωισμό” τους.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Λι Σονγκ-κουάν, μέλος της επιτροπής πληροφοριών της νοτιοκορεάτικης Βουλής, “η Βόρεια Κορέα υποστήριξε την ανακατάληψη του Κουρσκ από τη Ρωσία, στέλνοντας 18.000 στρατιώτες σε δύο φάσεις. Από τον Μάρτιο, όταν ουσιαστικά ανακαταλήφθηκε η περιοχή, “ο αριθμός των συγκρούσεων” στις οποίες συμμετείχαν οι Βορειοκορεάτες “μειώθηκε”, εξήγησε ο Λι. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι “η πιθανότητα τρίτης φάσης δεν μπορεί να αποκλειστεί”.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αναμφίβολα ο κύριος ωφελημένος από αυτή τη συνεργασία, καθώς τα στρατεύματά του αποκτούν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, ενώ η χώρα του εξασφαλίζει ένα διπλωματικό στήριγμα που της είχε λείψει. Αυτά τα δύο στοιχεία θα πρέπει να αξιολογηθούν στη Σεούλ, η οποία εξετάζει την πιθανότητα ενεργού στήριξης του Κιέβου, αλλά και στην Ουάσιγκτον, καθώς μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης Τραμπ με το βορειοκορεατικό καθεστώς θα μπορούσε να βρει το τελευταίο λιγότερο απομονωμένο.
Από την άλλη, η Ρωσία υπενθυμίζει ότι είναι και μια χώρα της Άπω Ανατολής, ικανή να δραστηριοποιείται σε περισσότερα από ένα γεωπολιτικά “ταμπλώ”. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται φυσικά στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία, με την οποία δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα δεν περιορίζεται σε ρόλο “ελάσσονος εταίρου” και δεν επιθυμεί να εξαρτάται αποκλειστικά από το Πεκίνο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας