Το Ισραήλ φοβάται ότι θα βρεθεί προ εκπλήξεως από μια συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Al Arabiya, The next war: Israel vs. Iran
Επισήμως, το Ισραήλ έχει τηρήσει πλήρη σιωπή σχετικά με την αδιευκρίνιστη έκρηξη που σκότωσε τουλάχιστον 46 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 1200 στο λιμάνι Shahid Rajaee, τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλιακή εγκατάσταση του Ιράν.
Μιλώντας ανεπίσημα, όπως αναφέρει το al monitor, αξιωματούχοι του Ισραήλ αρνήθηκαν κατηγορηματικά την εμπλοκή του Ισραήλ στην έκρηξη.
«Για πρώτη φορά, η σιωπή και η άρνηση των Ισραηλινών δεν οφείλονται στο φόβο για το Ιράν, το οποίο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αποτρεπτικής του δύναμης έναντι του Ισραήλ, αλλά κυρίως έναντι των Αμερικανών», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός διπλωματικός κύκλος στον Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν πρέπει να φανεί ότι προσπαθούμε να υπονομεύσουμε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Τραμπ με τους Ιρανούς. Θα μπορούσε να στραφεί εναντίον μας και να προκαλέσει τεράστια ζημιά, ειδικά δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή την έκρηξη».
Ο πειρασμός να κατηγορηθεί το Ισραήλ για την έκρηξη στο στρατηγικό λιμάνι του εχθρού του είναι μεγάλος, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Αν και ο Ιρανός βουλευτής Μοχάμεντ Σεράζ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης την απέδωσαν σε ελλείψεις ασφαλείας.
Επίσης, οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν υποδείξει τη Μοσάντ. Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Ισραήλ θα προσπαθούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί του παρόντος μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον Νετανιάχου από το να χαρακτηριστεί από τον Τραμπ ως ο σπασίκλας που του στέρησε το Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε στο Al-Monitor δυτική διπλωματική πηγή στη Μέση Ανατολή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πολλαπλά σενάρια
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνήθως αρέσκεται να διεξάγει παιχνίδια προσομοίωσης με τους συνεργάτες του, προσπαθώντας να προβλέψει διάφορα σενάρια και αποτελέσματα στρατηγικά σημαντικών ζητημάτων.
«Με αυτόν τον πρόεδρο, όλα είναι πιθανά», δήλωσε στο Al-Monitor πηγή κοντά στον Νετανιάχου, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχουν πολλά σενάρια, από μια ισχυρή αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν έως μια κακή συμφωνία που θα ξυπνήσει νοσταλγία για τη συμφωνία της εποχής Ομπάμα. Η αβεβαιότητα με τον Τραμπ δημιουργεί ελπίδες από τη μία πλευρά, επειδή, σε αντίθεση με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, το σενάριο μιας αμερικανικής επίθεσης είναι πιο ρεαλιστικό. Από την άλλη πλευρά, αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά δεδομένης της δυναμικής των τριών γύρων διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής», πρόσθεσε η πηγή.
Για τον Νετανιάχου, μια συμφωνία με το Ιράν που θα ενορχηστρωθεί από τον Τραμπ και θα είναι παρόμοια με εκείνη που ο ίδιος καταπάτησε με περιφρόνηση το 2018, θα αποτελούσε μια κολοσσιαία αποτυχία της αποστολής του να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι ο Τραμπ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με βάση το «ένστικτό» του και όχι με βάση την εξοικείωσή του με όλες τις στρατηγικές επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας, την οποία ο Νετανιάχου θεωρεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.
«Αν και ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, συνεχίζει να δηλώνει σχεδόν καθημερινά ότι θέλει μια συμφωνία, και οι Ιρανοί εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός», δήλωσε η πηγή κοντά στον Νετανιάχου. «Η μέθοδος του Ιράν είναι η εξάντληση. Το Ιράν βλέπει τις διαπραγματεύσεις ως μέσο για μια ειρηνική νίκη. Οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπειρία με αυτό το είδος ιρανικού παζαριού».
Κανείς στο Ισραήλ δεν έχει αυταπάτες για μια επικείμενη επίθεση κατά του Ιράν, ούτε από το ίδιο το Ισραήλ ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ ανησυχεί όμως πολύ ότι ο πρόεδρος κινητοποιείται από την επιθυμία να προωθήσει την αμερικανική βιομηχανία όπλων με σημαντικές συμβάσεις κατά την επίσκεψή του τον επόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία και, ως εκ τούτου, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Το Ισραήλ παρακολουθεί επίσης με μεγάλη ανησυχία την πτώση του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.
«Ο πρόεδρος δεν τα πάει καλά σε κανένα μέτωπο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ. «Δεν κατάφερε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ζήτημα των δασμών προκαλεί μεγάλη ζημιά. Ο πόλεμος στη Γάζα επίσης δεν δείχνει σημάδια τερματισμού. Προς το παρόν, η καλύτερη επιλογή του για το Νόμπελ Ειρήνης είναι το ιρανικό ζήτημα, και αυτό είναι εμφανές στις δηλώσεις του. Φοβόμαστε ότι σε κάποιο σημείο θα χάσει την υπομονή του και θα δώσει εντολή στον αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να υπογράψει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος».
Το Ισραήλ εκτός παιχνιδιού
Η διαβεβαίωση του Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παρασυρθεί από το Ισραήλ σε πόλεμο με το Ιράν και η υπόσχεσή του ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με την Τεχεράνη αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία του και εντείνουν τις ανησυχίες του Ισραήλ.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», δήλωσε μια ισραηλινή πολιτική πηγή, «είναι ότι είμαστε εκτός των εξελίξεων. Δεν έχουμε καμία πραγματική επιρροή αυτή τη στιγμή σε ό,τι συμβαίνει εκεί». Η πηγή πρόσθεσε ότι η συνεχής πίεση του απεσταλμένου του Νετανιάχου, υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, προς Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τους κινδύνους μιας συμφωνίας με την Τεχεράνη τον έχουν μετατρέψει σε “μπελά” και θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πρόεδρο να κάνει το αντίθετο.
Οι εκτιμήσεις για την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας ποικίλλουν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Ιράν απέχει περίπου 7 μήνες, ενώ το Ισραήλ πιστεύει ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί σε 18 μήνες. Ταυτόχρονα, η επικρατούσα εκτίμηση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ισραήλ είναι ότι το Ιράν δεν συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες μετατροπής του εμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι η απειλή δεν είναι άμεση», δήλωσε η ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ. «Υπάρχει ένα σύντομο, αλλά σαφές παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία, και ο Τραμπ προσπαθεί να το αξιοποιήσει στο έπακρο».
Όσον αφορά τον Νετανιάχου, η ιδανική κατάσταση θα ήταν η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η οποία θα απογοήτευε τον Τραμπ σε σημείο να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ορισμένοι στο Ισραήλ πιστεύουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι πιθανό.
«Υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφορές μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου στο ιρανικό έδαφος όσο και στο θέμα του μέλλοντος του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος», δήλωσε η ισραηλινή διπλωματική πηγή.
Ο Νετανιάχου, ωστόσο, φαίνεται ρεαλιστικός όσον αφορά τις προοπτικές μιας πυρηνικής συμφωνίας, δεδομένης της δημόσιας στάσης του Τραμπ.
«Ο Τραμπ έχει απόλυτη ανάγκη από μια επιτυχία αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Al-Monitor πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το τελευταίο που χρειάζεται είναι πόλεμος».
Ο Νετανιάχου πρέπει να γνωρίζει ότι οι επιλογές του για να αντιταχθεί σε μια αναδυόμενη συμφωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το 2015, ο Νετανιάχου προσπάθησε να υπονομεύσει την πρόθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να υπογράψει συμφωνία με το Ιράν, ενεργώντας πίσω από την πλάτη του και προτρέποντας το Κογκρέσο να αντιταχθεί. Η προσπάθειά του απέτυχε τότε, αλλά πέτυχε τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Τραμπ άκουσε τη συμβουλή του και ακύρωσε την υπογραφή των ΗΠΑ στη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων. Ο Νετανιάχου σαφώς δεν έχει καμία πρόθεση να υπονομεύσει τον Τραμπ σε αυτό το θέμα.
«Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Νετανιάχου», παραδέχτηκε ένας από τους συνεργάτες του σε συνομιλία με το Al-Monitor, «είναι να παραμείνει σιωπηλός ή να σφίξει τα δόντια και να συμμετάσχει στους επαίνους προς τον πρόεδρο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας