Κόσμος

Βερολίνο: «Παράνομοι» οι μισοί σκύλοι συντροφιάς

Βερολίνο: «Παράνομοι» οι μισοί σκύλοι συντροφιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Βερολίνο: «Παράνομοι» οι μισοί σκύλοι συντροφιάς

Το 2022, οι Αρχές έκαναν επίσης υποχρεωτική την καταχώρηση του σειριακού αριθμού του μικροτσίπ τους, στο ειδικό μητρώο. Αυτό όμως, προκάλεσε αντιδράσεις για το κόστος και την «ταλαιπωρία» για τους ιδιοκτήτες.

Οι μισοί σκύλοι συντροφιάς στο Βερολίνο θεωρούνται «παράνομοι», καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν συμμορφώνονται με την εντολή των Αρχών να τους καταχωρήσουν στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της πανδημίας, όταν αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ζώων συντροφιάς που διαμένουν στα σπίτια.

Τα σκυλιά φορολογούνται εδώ και καιρό στη γερμανική πρωτεύουσα, κυρίως για τα έξοδα υγιεινής τους. Η εμφύτευση μικροτσίπ σε κάθε σκύλο είναι υποχρεωτική από την ηλικία των τριών μηνών. Το 2022, οι Αρχές έκαναν επίσης υποχρεωτική την καταχώρηση του σειριακού αριθμού του μικροτσίπ τους, στο ειδικό μητρώο. Αυτό όμως, προκάλεσε αντιδράσεις για το κόστος και την «ταλαιπωρία» για τους ιδιοκτήτες.

Τα επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, έδειξαν ότι οι 17 περιφερειακές εφορίες του Βερολίνου είχαν αρχεία για 131.258 σκύλους μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, που αντιστοιχούσαν σε έσοδα ύψους 12,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της απαίτησης, το Βερολίνο έχει μόλις 66.221 σκύλους καταγεγραμμένους στο επίσημο μητρώο σκύλων -περίπου το ήμισυ του αριθμού που υπόκειται σε φόρο. Εκπρόσωπος του Δήμου του Βερολίνου επικαλέστηκε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αποδίδουν το μικρό ποσοστό εγγραφής στην άγνοια του κανονισμού, σε ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων και σε «μια ορισμένη επιφυλακτικότητα σχετικά με το πρόσθετο κόστος». Το μητρώο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στον εντοπισμό των σκύλων που φεύγουν από σπίτια, να διασφαλίσει την ευημερία των ζώων και να εντοπίσει τα σκυλιά που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά. Οι ιδιοκτήτες σκύλων παραπονέθηκαν για το πρόσθετο κόστος της δήλωσης του διψήφιου σειριακού αριθμού στα μικροτσίπ που έχουν εμφυτευτεί στα κατοικίδιά τους, το οποίο ανέρχεται στα 17,5 ευρώ για κάθε σκύλο όταν γίνεται ηλεκτρονικά και στα 26,5 ευρώ τηλεφωνικά.

Τα τέλη εισπράττονται από μια ιδιωτική εταιρεία που έχει επιφορτιστεί από το Βερολίνο με τη διαχείριση του ειδικού μητρώου. «Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πολύ καθαρά ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του αριθμού των σκύλων που φορολογούνται και του αριθμού των σκύλων στο ειδικό μητρώο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χέρμαν, ειδικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σε νομικά θέματα. Ο Χέρμαν δήλωσε ότι, αν και το ειδικό μητρώο παρουσίασε σημαντική αύξηση των εγγραφών κατά το τελευταίο έτος, «είναι θλιβερό το γεγονός ότι περισσότεροι από 65.000 σκύλοι εξακολουθούν να μην είναι καταχωρημένοι». Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ, ενώ τα σκυλιά υπόκεινται σε «επιτόπιους» ελέγχους των μικροτσίπ τους από τη δημοτική αστυνομία σε δρόμους και πάρκα.

Ο Χέρμαν εκτιμά ότι ο αριθμός των παράνομων σκύλων που ζουν στο Βερολίνο κάτω από το ραντάρ των φορολογικών αρχών και του ειδικού μητρώου είναι ακόμη μεγαλύτερος, «επηρεάζοντας την αποτελεσματική παρακολούθηση και την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο». Οπως ανέφερε ο Guardian, πέρυσι, σε 523 περιστατικά, σκύλοι επιτέθηκαν σε ανθρώπους στο Βερολίνο και σε 357 περιστατικά, επιτέθηκαν σε άλλα σκυλιά. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2016, οι ράτσες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, όπως τα πιτ μπουλ και τα Στάφορντσαϊρ μπουλ τεριέ, απαιτούν ξεχωριστή καταγραφή. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments