Πολιτική

Πώς αντιμετωπίζει το Μαξίμου την περίπτωση Καραμανλή

Πώς αντιμετωπίζει το Μαξίμου την περίπτωση Καραμανλή

Πηγή Φωτογραφίας: [368317] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση, μετά την αρχική εξέταση της δικογραφίας, διαπιστώνει πλημμελή εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Υποδομών, ωστόσο δεν θεωρεί ότι αυτό συνιστά κακούργημα.

Μετά την εμπειρία από την υπόθεση των Τεμπών, το Μέγαρο Μαξίμου προσεγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα της δικογραφίας του πρώην υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ειδικά σε μια περίοδο που παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης.

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, και ότι το καθήκον του Μαξίμου είναι να μην παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι στην περίπτωση του Καραμανλή δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές ή καθυστερήσεις, αλλά μόνο για προχωρήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και πιθανώς – αν και αυτό θα φανεί αργότερα – η παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο, ακολουθώντας το «μοντέλο Τριαντόπουλου».

Το κύριο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού στο δικαστικό συμβούλιο, αυτή θα αφορά πλημμέλημα ή κακούργημα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εισαγγελέας δεν έχει προσδιορίσει κάποιο αδίκημα ή διώξεις, αλλά απλώς έχει αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή για τη σύνταξη του «κατηγορητηρίου».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, τη μεγάλη δικογραφία που απέστειλε ο ανακριτής Λάρισας στη Βουλή εξέτασε ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είναι και νομικός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά την αρχική εξέταση της δικογραφίας, διαπιστώνει πλημμελή εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κατηγορία κακουργήματος. Εφόσον η εκτενής δικογραφία δεν αποκαλύψει κάποια ανατροπή, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί για πλημμέλημα.

Ο ανακριτής, μεταξύ άλλων, εντόπισε ενημερώσεις που είχαν αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οποίες προειδοποιούσαν για κινδύνους στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Η υπερασπιστική γραμμή υποστηρίζει ότι η ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ανήκει στη ΡΑΣ, και μάλιστα είχε εκδοθεί «πιστοποιητικό ασφαλείας» από την αρμόδια αρχή πριν από την τραγωδία στα Τέμπη.

Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις των υφισταμένων, αυτό λέγεται πως είναι πάγια τακτική σε όλα τα υπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπου έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα.

Μια αρχική εκτίμηση για την οπτική της κυβέρνησης παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η δήλωση ότι ένας υπουργός δεν έλαβε υπόψη του κάποιες παρατηρήσεις ή επισημάνσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικές συνέπειες, είτε σε τροχαία ατυχήματα είτε σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα, και ότι θα πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, νομίζω ότι εισάγει μια λογική που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Θα μπορούσε κάποιος, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, να υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι για το “112”, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν το έργο εγκαίρως, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κακούργημα, συνδέοντας την αμέλεια τους με τους θανάτους στο Μάτι. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην υπουργοί θα έπρεπε να δικαστούν για κακούργημα επειδή δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως ένας δρόμος». Ο κ. Καραμανλής, σε γραπτή δήλωσή του, εξέφρασε την απόλυτη πίστη του στην αθωότητά του και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των Αρχών.

Αναφορικά με τη διαδικασία από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της έχει δηλώσει ότι η περίπτωση του Τριαντόπουλου «λειτουργεί ως οδηγός». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα, καθώς αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή του κ. Τριαντόπουλου και πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο, με την ενδεχόμενη παραπομπή του κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο να τοποθετείται στο τέλος Μαΐου.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει βιαστικά σε αυτό το θέμα, καθώς η πρότασή της θα διατυπωθεί μόνο μετά από λεπτομερή εξέταση της δικογραφίας. Το κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου σε πολιτικό επίπεδο είναι να αποδείξει ότι δεν συγκαλύπτει τίποτα, ακόμη και για πρώην υπουργούς της, όπως οι κ. Καραμανλής και Τριαντόπουλος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments