Οικονομία

“Σαφάρι” της εφορίας στα ακίνητα της χώρας – Τι αλλαγές φέρνει το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

“Σαφάρι” της εφορίας στα ακίνητα της χώρας – Τι αλλαγές φέρνει το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, "Σαφάρι" της εφορίας στα ακίνητα της χώρας – Τι αλλαγές φέρνει το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Πρόκειται για το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) από την ΑΑΔΕ, το οποίο προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και παλαιότερα ο προκάτοχός του και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της εφορίας θα βρεθούν από το καλοκαίρι όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα της χώρας, ανεξάρτητα με το εάν είναι ιδιόκτητα, ενοικιαζόμενα ή κενά.

Πρόκειται για το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) από την ΑΑΔΕ, το οποίο προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και παλαιότερα ο προκάτοχός του και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συγκεκριμένη βάση, θα κληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων και τη χρήση τους, ήτοι εάν κατοικούν σε αυτά, εάν τα εκμισθώνουν ή εάν είναι κενά. Από την πλευρά τους, και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν.

Έτσι, η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει για κάθε ακίνητο έναν ατομικό φάκελο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: Την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, εάν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, νοικιασμένο, ή δωρεάν παραχωρημένο. Επίσης, τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και κυρίως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9, οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης- αποχέτευσης, στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν σε ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα, οι αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων των κτισμάτων, καθώς και στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ειδικότερα, για το ΜΙΔΑ, η δημιουργία του οποίου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, η όλη διαδικασία θα έχει τα εξής τέσσερα βήματα:

-Η ΑΑΔΕ θα μεταφέρει στο μητρώο τα πλήρη στοιχεία για τις ιδιοκτησίες των ακινήτων που διαθέτει στην πλατφόρμα του περιουσιολογίου στο Taxisnet, από τις δηλώσεις των Ε2 και Ε9 των φορολογουμένων- με βάση τα οποία υπολογίζεται και ο ΕΝΦΙΑ- και θα αντιστοιχιστούν με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών.

-Επίσης, θα μεταφερθούν όλα τα δεδομένα των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ότι είναι μισθωμένα.

-Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ, θα καλέσει τους φορολογούμενους, είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα, να μπουν στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, προκειμένου να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν μεταφερθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή. Εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, θα υποχρεούνται να τα διορθώσουν και να αποκαταστήσουν τη σωστή εικόνα των δικαιωμάτων τους. Την ευθύνη για την ορθότητα των περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στο ΜΙΔΑ, θα έχει ο φορολογούμενος.

-Την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων, θα υποχρεωθούν να κάνουν και οι εκμισθωτές και οι ενοικιαστές ακινήτων, ώστε να ταυτιστούν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου (αγορές, μεταβιβάσεις, κ.λπ.) από την εφαρμογή myPROPERTY, το αρχείο με την εκμίσθωση ακινήτων κ.λπ. Ταυτόχρονα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των φορολογικών δηλώσεών τους. Ενώ οι δαπάνες των ενοικιαστών για τις πληρωμές των μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1.

Με την ολοκλήρωση του νέου Μητρώου, θα ακολουθήσει η σύνδεσή του με το Κτηματολόγιο και η διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο πλατφόρμες. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση αποκλίσεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί σε αυτές τις πλατφόρμες.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν είναι δηλωμένα στην εφορία ή τα εμβαδά των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο, θα «παρεμβαίνει» η ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες θα καλούνται από την εφορία για εξηγήσεις και εάν διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet είναι ελλιπή, τότε θα καταλογιστούν αναδρομικά οι αναλογούντες φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ) και τα τέλη, ή ακόμη και πρόστιμα. Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Πιερρακάκης, «πλέον θα έχουμε ένα ψηφιακό “μάτι” για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σαρώνοντας τα στοιχεία 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

03.11.2025 | 13:15

Tourism 2025: Record Arrivals and Revenues, but Infrastructure Under Pressure

03.11.2025 | 13:11

Τουρισμός 2025: Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, αλλά υποδομές «στα όριά τους» και κίνδυνος κόπωσης

03.11.2025 | 12:51

Εκεχειρία Τραμπ-Σι: Ευκαιρία ή παγίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

03.11.2025 | 12:49

Η LG ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2025

03.11.2025 | 12:43

Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα των πρασίνων που κοστίζει στο γήπεδο

03.11.2025 | 12:31

Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: «Όσοι λένε να μην γίνει τίποτε, ουσιαστικά προτείνουν το κλείσιμό τους»

03.11.2025 | 12:26

Ζύμη, στρατηγική και delivery: Η πίτσα που έγινε big business στην Ελλάδα

03.11.2025 | 12:16

Ελαιόλαδο σε κρίση: Η Ισπανία ρυθμίζει τις τιμές – οι Έλληνες παραγωγοί στο όριο αντοχής

03.11.2025 | 10:00

Πένθος για τον Νότη Σφακιανάκη - "Εφυγε" η σύζυγός του Κίλι

02.11.2025 | 22:26

Νικολούλη: Το σπαρακτικό μήνυμα για τον θάνατο της μητέρας της – «Κουράστηκες γλυκιά μου να παλεύεις μια ζωή»

02.11.2025 | 16:17

The Voice: Επέστρεψε μετά από 5 χρόνια και με 50 κιλά μείον: «Έφτιαξα τα δόντια μου και έβαλα μαλλιά»

02.11.2025 | 14:36

The Voice: Εξερράγη η Παπαρίζου: «Ζητώ συγνώμη εκ μέρους αυτού του ηλίθιου ανθρώπου» [vid]

02.11.2025 | 13:29

Ιωάννα Τούνη: Το σέξι χορευτικό με τη νύφη σε γάμο φίλης και η παρ’ ολίγον τούμπα [vid]

02.11.2025 | 11:34

Ελένη Φουρέιρα: Ο γιος μου για καιρό έλεγε μόνο «μπαμπά» σκεφτόμουν ότι κάτι έχω κάνει λάθος

01.11.2025 | 22:51

Μαρίνα Καλογήρου: «Η ζωή μου είναι μοναχική, στα μοναστήρια βρίσκω τον εαυτό μου»

01.11.2025 | 16:11

Μαρία Κορινθίου: «Οι άνθρωποι έχουμε τρελαθεί, υπάρχει πολλή ζήλεια και φθόνος»

02.11.2025 | 15:13

Σουδάν: Ο ρόλος Αιγύπτου, ΗΑΕ, Ιράν και Τουρκίας στον πόλεμο – Υπάρχει διέξοδος;

02.11.2025 | 13:51

Ιράν: Αποφασισμένο να ξαναχτίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παρά τις απειλές Τραμπ

01.11.2025 | 04:39

Τουρκία: «Στρατηγικός» αλλά «Δύσκολος» Εταίρος για το Βερολίνο

31.10.2025 | 21:33

ΗΠΑ – Ουκρανία: Το Πεντάγωνο εισηγείται Tomahawk στην Ουκρανία, ο Τραμπ αποφασίζει

31.10.2025 | 12:01

Ζαχάροβα: Ο Burevestnik είναι η απάντηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

30.10.2025 | 13:54

Τουρκία: Επιδιώκει Ενίσχυση Θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο στις Συνομιλίες με Λιβύη

30.10.2025 | 05:08

Πυρηνική Απειλή: Πούτιν Δοκίμασε Poseidon – «Αντιποίνων» Τορπίλη που «Καθαρίζει» Πόλεις με Τσουνάμι

29.10.2025 | 14:23

Απόσυρση ΗΠΑ: 10.000 Στρατιώτες Φεύγουν από Ανατολική Ευρώπη – Ρουμανία και ΝΑΤΟ «Σοκαρισμένοι»

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα υποβληθούν αιτήσεις

Η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης ξεκινά μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, με τις αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά έως τις 10 Νοεμβρίου. Το ποσό της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του θερμαντικού μέσου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα υποβληθούν αιτήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

«Ένεση» 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία – Οι 7 άξονες του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Με προϋπολογισμό 16,2 δισ. ευρώ, το ΕΠΑ 2026–2030 στοχεύει στην κοινωνική συνοχή, την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

«Ένεση» 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία – Οι 7 άξονες του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες τον Νοέμβριο – Επιστροφή ενοικίου και ενίσχυση 250€

Αρχίζουν οι πληρωμές των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Ποιοι δικαιούνται τις ενισχύσεις και πότε θα καταβληθούν.

600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες τον Νοέμβριο – Επιστροφή ενοικίου και ενίσχυση 250€

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επέκταση σε νέους κλάδους από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται σε νέους κλάδους της ελληνικής αγοράς εργασίας, ενισχύοντας τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επέκταση σε νέους κλάδους από τη Δευτέρα

Αυξήσεις και αναδρομικά για 150.000 ένστολους μέσα στις γιορτές – Πόσα θα δουν στους λογαριασμούς τους

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα δουν αυξημένους μισθούς και αναδρομικά ποσά τριών μηνών στους λογαριασμούς τους.

Αυξήσεις και αναδρομικά για 150.000 ένστολους μέσα στις γιορτές – Πόσα θα δουν στους λογαριασμούς τους

Νοέμβριος με ενισχύσεις: 600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες για ενοίκιο και συντάξεις

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ

Νοέμβριος με ενισχύσεις: 600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες για ενοίκιο και συντάξεις

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 69,3 Εκατ. Ευρώ σε 81.228 Δικαιούχους έως 7 Νοεμβρίου

Πληρωμές επιδομάτων, παροχών μητρότητας, ανεργίας και «Σπίτι μου» ενισχύουν κοινωνική προστασία – Αναλυτικός «χάρτης» από Υπουργείο Εργασίας

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 69,3 Εκατ. Ευρώ σε 81.228 Δικαιούχους έως 7 Νοεμβρίου