Διεθνή

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα, καθώς από την παραβίαση της εκεχειρίας ως σήμερα, το 70% της περιοχής είναι είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση.

Στις έξι εβδομάδες που έχουν περάσει από την επανέναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αλλάξει δραματικά τον χάρτη της, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να συνωστίζονται σε συνεχώς συρρικνούμενους χώρους.

Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post δημιούργησε χάρτες που αποτυπώνουν την αλλαγή στη Γάζα, κάνοντας προφανές το τι συμβαίνει εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι εντολές εκκένωσης επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις περιοχές πριν ξεκινήσουν οι μάχες και προειδοποιεί ότι όσοι παραμένουν θα μπορούσαν να θεωρηθούν μαχητές. Στην πράξη, σύμφωνα με Παλαιστινίους, οι εντολές εκκένωσης συχνά τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές ενώ δέχονται πυρά. Οι πρόσφατες εντολές εκκένωσης έχουν καλύψει παραμεθόριες περιοχές και κατοικημένα κέντρα, εκτοπίζοντας περισσότερους από 420.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει διευρύνει τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο στρατός δηλώνει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή μιας επίθεσης της Χαμάς παρόμοιας με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις εν λόγω περιοχές. Οι περιοχές όπου έχει αναπτυχθεί ο στρατός θεωρούνται «ζώνες απαγόρευσης», και οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πυροβοληθούν αν πλησιάσουν.

Η μεγαλύτερη τέτοια επέκταση έχει σημειωθεί στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, από την οποία οι Παλαιστίνιοι διατάχθηκαν τον περασμένο μήνα να αποχωρήσουν, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Η Ράφα βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και προηγουμένως, ο ελεγχόμενος από το Ισραήλ Διάδρομος Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων, αποτελούσε μέρος της ζώνης ασφαλείας. Αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η ζώνη ασφαλείας εκτείνεται πλέον βόρεια έως την πόλη Χαν Γιουνίς και τον πρόσφατα ανακηρυχθέντα Διάδρομο Μοράγκ.

Οι ριζικές αυτές αλλαγές στον χάρτη της Γάζας έχουν σημειωθεί μετά τη λήξη της δίμηνης εκεχειρίας με τη Χαμάς, στις 18 Μαρτίου, και την επανέναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας από το Ισραήλ. Παρότι οι ηγέτες του Ισραήλ δηλώνουν ότι οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς ώστε να επιστρέψει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι οι εδαφικές αλλαγές ενδέχεται να προαναγγέλλουν μια παρατεταμένη κατοχή της Γάζας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι εντολές εκκένωσης και η επέκταση των ζωνών ασφαλείας έχουν αποκόψει χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη γη τους και από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία βρίσκεται σε έλλειψη από τότε που το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, σχεδόν πριν από δύο μήνες. Οι περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης περιλαμβάνουν τα μισά από τα πηγάδια νερού του θύλακα καθώς και πολλές ιατρικές και άλλες ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το OCHA. Δεν έχουν εγκαταλείψει όλοι οι πολίτες τις περιοχές αυτές.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 52.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πολίτες και μαχητές.

Στους πρώτους μήνες του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν κτίρια και γεωργικές εκτάσεις για να δημιουργήσουν μια αρχική ζώνη ασφαλείας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για την εξάλειψη των σηράγγων της Χαμάς και την αποτροπή νέας επίθεσης. Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει ότι οι τακτικές του στρατού παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ απέσυρε αρχικά τα στρατεύματά του, διατηρώντας μια ζώνη ασφαλείας πλάτους περίπου 700 έως 1.000 μέτρων (ή περίπου μισού μιλίου) εντός της Γάζας. Η περιοχή αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου 17% του θύλακα, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha, η οποία παρακολουθεί την πρόσβαση στη Γάζα. Οι περιοχές αυτές ήταν κλειστές στρατιωτικές ζώνες, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να μην έχουν πρόσβαση στη γη ή τα σπίτια τους.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο