Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που προσπαθούν να αντισταθούν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που προσπαθούν να αντισταθούν
Η Σιμόνε Ζέτελερ δεν είναι η μοναδική. Από την κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του 2022 και στη συνέχεια του Grok και του DeepSeek, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μετατραπεί σε παιχνίδι, για να διασκεδάσεις φτιάχνοντας βίντεο και ωραίες ή αστείες εικόνες, αλλά και σε εργαλείο, σε βοηθό εργασίας σε κάθε τομέα παραγωγής. Αρκεί φυσικά να ξέρεις να τη χρησιμοποιήσεις.
Μια ενεργοβόρα διαδικασία
Οργανώσεις και ακτιβιστές για το περιβάλλον επισημαίνουν επίσης πόσο ενεργοβόρα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ οι ανάγκες της για σπάνιες γαίες για τη δημιουργία ημιαγωγών ωθούν τις χώρες σε ένα ράλι εξορύξεων και σε συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), που ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα δημιουργήσει παρατηρητήριο για να μετρά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο, κάθε αίτημα στο ChatGPT (το chatbot της εταιρείας OpenAI), καταναλώνει 2,9 βατώρες (Wh) ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή δεκαπλάσια ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται μια αναζήτηση στο Google σύμφωνα με το in.gr και την Αρχοντία Κάτσουρα.
Τα κέντρα δεδομένων, τα οποία αποθηκεύουν δεδομένα και τροφοδοτούν τις τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες που απαιτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το 2023, κατανάλωναν σχεδόν το 1,4% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Και όσο αναπτύσσονται οι χρήσεις που συνδέονται με τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί έως το 2030: θα φτάσει στο 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέρχεται δηλαδή σε 1.000 τεραβατώρες (TWh), όση η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της Γαλλίας μαζί με τη Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία Deloitte σύμφωνα με το in.gr και την Αρχοντία Κάτσουρα.
Η Φλόρενς Άτσερι, ιδιοκτήτρια του κέντρου γιόγκα και ευεξίας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι λόγος για τον οποίο αποφάσισε να μείνει μακριά από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτός από το γεγονός ότι από την αρχή πίστευε ότι αυτή η τεχνολογία είναι «άψυχη και αποτελεί αντίφαση με την επιχείρησή της, η οποία έχει να κάνει με την ανθρώπινη σύνδεση».
Η Σιμόνε Ζέτελερ, αν και αναγνωρίζει και τα κοινωνικά ωφελήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανησυχεί για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία. Γνωρίζει ότι, παραδείγματος χάριν, τυφλοί αποκτούν πρόσβαση σε άρθρα, αλλά πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.
Μπορούμε να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει;
Υπάρχει επίσης και ένα λειτουργικό ζήτημα, που αφορά τη γνωστική ικανότητα των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Σιέρα Χάνσεν, από το Σιάτλ, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης βλάπτει την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα.
«Ο εγκέφαλός μας είναι αυτό που βοηθά στην οργάνωση των ημερών μας», λέει. «Η δουλειά μας ως ανθρώπων είναι να εφαρμόζουμε δεξιότητες κριτικής σκέψης. Αν τροφοδοτούμε το ChatGPT με απλές εργασίες, τότε δεν λύνετε τα προβλήματά σας. Αυτό σκέφτεται αντί για σας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας