ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μοντέλο Βουλγαρίας η λύση για το ενεργεικό κόστος – Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΒ

Μοντέλο Βουλγαρίας η λύση για το ενεργεικό κόστος – Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΒ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ---(Δευτερη Μερα)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της Βουλγαρίας η κυβέρνηση της οποίας επιδοτεί το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις όταν αυτό ξεπερνάει τα 90 ευρώ/MWh, θα μπορούσε να είναι μια λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος το θέμα του ενεργειακού κόστους δεν είναι απλό και δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εντός των ελληνικών συνόρων

Η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της Βουλγαρίας η κυβέρνηση της οποίας επιδοτεί το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις όταν αυτό ξεπερνάει τα 90 ευρώ/MWh, θα μπορούσε να είναι μια λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του ΣΕΒ με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία το ενεργειακό κόστος αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, ενώ ακολουθούν ζητήματα που στο παρελθόν βρίσκονταν στην κορυφή των ανησυχιών, όπως η φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει τίτλο ο «Σφυγμός του επιχειρείν» και πραγματοποιείται από την MRB, για λογαριασμό του ΣΕΒ σε ετήσια βάση, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, θέτουν το ενεργειακό κόστος στην κορυφή των ανησυχιών τους.

Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

Συγκεκριμένα το 93,9% των μεσαίων επιχειρήσεων και το 78,1% των μικρών θεωρεί το ενεργειακό κόστος ως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακολουθεί η φορολογία των επιχειρήσεων για το 86,8% των μεσαίων και το 82% των μικρών. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία προβληματίζουν το 85,5% των μεσαίων και το 83,8% των μικρών. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σε ποσοστό 71,5%, η γραφειοκρατία κατά 69,6% και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία κατά 68,9%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος το θέμα του ενεργειακού κόστους δεν είναι απλό και δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εντός των ελληνικών συνόρων. «Δεν αποφασίζουμε εδώ στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ αναγνωρίζει πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό κόστος ενέργειας και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις στην κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία υποβάλλοντας προτάσεις στις Βρυξέλλες αλλά δυστυχώς όπως είπε, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος παραδέχθηκε ότι τα συμφέροντα των μελών του Συνδέσμου μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αντικρουόμενα στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους αλλά πρόσθεσε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας είναι ταυτόχρονα και μεγάλοι καταναλωτές, κάτι που επιτρέπει στο Σύνδεσμο να καταλήγει σε κοινές θέσεις.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Κεντρικό μήνυμα της χθεσινής συνέντευξης του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ήταν η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και εν γένει της οικονομίας κάτι που θα διευκολύνει την αύξηση των μισθών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και προώθησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως είπε οι ρυθμοί προώθησης τους είναι χαμηλοί σε τομείς όπως η δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε δε ως μεγάλο πρόβλημα τη ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και τις ανατροπές που θα φέρει η κλιματική αλλαγή σε τομείς όπως η γεωργία.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά σήμερα, όμως, οι ανησυχίες για το μέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται. «Αναγνωρίζουμε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, αλλά πολλές προκλήσεις παραμένουν. Στον ΣΕΒ εκπροσωπούμε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Από τη συνεχή επαφή που έχουμε με τα μέλη μας, είχαμε ήδη διαπιστώσει ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Δεν διαθέτουν ούτε το μέγεθος και τις υποδομές των μεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των μικρών. Η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εικόνα. Αυτή η αποτύπωση της πραγματικότητας είναι κρίσιμη. Μας βοηθά να εστιάσουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και να δουλέψουμε πάνω σε πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments