Ουκρανικό: Σχέδιο της Ε.Ε. για ειδικό δικαστήριο κατά του Κρεμλίνου

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, EU to review trade ties with Israel following criticism of conduct in Gaza war
Στη σύσταση ειδικού δικαστηρίου με στόχο τη δίωξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων αξιωματούχων του Κρεμλίνου για την ενορχήστρωση της εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν Ευρωπαϊκή Eνωση και Ουκρανία. Βέβαιη για την πολιτική έγκριση του σχεδίου από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. εμφανίστηκε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. Θα πρόκειται για «ηχηρό» μήνυμα της Ε.Ε. προς το Κρεμλίνο, ανήμερα την 9η Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Μόσχα, για τη νίκη εις βάρος της ναζιστικής Γερμανίας. Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών, άλλωστε, αναμένεται να μεταβούν σήμερα από τη Βαρσοβία –όπου βρέθηκαν χθες– στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας ως ένδειξη «αλληλεγγύης» προς το Κίεβο και εκεί αναμένεται να δώσουν την πολιτική τους έγκριση ως προς τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου, τουλάχιστον όπως υπολογίζει η Κάγια Κάλας.
«Θα δώσουμε την τελική πολιτική μας στήριξη για τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στη Βαρσοβία. «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία, θα υπάρξει λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Και για εκείνους που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
Η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου υπήρξε πάντως μακροπρόθεσμος στόχος της Ουκρανίας ήδη από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με ανωτάτους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το νέο δικαστήριο αναμένεται να συμπληρώσει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες εγκλημάτων: εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – ενώ θα εξετάσει τα νομικά «κενά». Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο πότε και πώς θα μπορούσαν ο Ρώσος πρόεδρος και οι φερόμενοι συνεργοί του να βρεθούν ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, ειδικά λόγω της πολύ πιθανής απόρριψης της πρότασης αυτής από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις δύο φιλορωσικών κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Ο πρωθυπουργός της δεύτερης, Ρόμπερτ Φίτσο, άλλωστε, αναμένεται σήμερα στη Μόσχα, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της Ε.Ε.
Η Κάγια Κάλας, μάλιστα, επισήμανε ότι τα σχέδια του Ρόμπερτ Φίτσο να ταξιδέψει στη Μόσχα υπογραμμίζουν την πρόθεσή του «να αψηφήσει τις Βρυξέλλες», αφού η ίδια κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους ηγέτες της Ε.Ε. να μην πάρουν μέρος στους στρατιωτικούς εορτασμούς της Ρωσίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για ηγέτες υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Αντιδρώντας στις προθέσεις τόσο του Ρόμπερτ Φίτσο όσο και του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ηγέτη υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, η Λιθουανία αλλά και άλλες χώρες της Βαλτικής αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε πτήσεις που θα κατευθύνονταν προς τη Μόσχα για την παρέλαση της 9ης Μαΐου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας