Γιατί η Ευρώπη δεν είναι στις προτεραιότητες του Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: The Boston Globe, The first 40 days — and nights — of President Trump
Με την αμερικανική οικονομία στο χείλος μιας (αυτοπροκαλούμενης) ύφεσης και τις διεθνείς αγορές σε καθεστώς πολύμηνης αγωνίας, ο πρόεδρος Τραμπ ανέκρουσε πρύμναν, συνάπτοντας αιφνιδιαστικά γρήγορα και αθόρυβα μία συμφωνία με την Κίνα για την επαναφορά της ισορροπίας των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Είχε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, στην άτυπη αυτή εκστρατεία του Τραμπ για μείωση των δασμών και εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει ηχηρά απούσα, «αποκαλύπτοντας το βαθύ ρήγμα μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων».
Παρά τις πολλές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την Ουάσινγκτον για την άρση των δασμών του Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ασκεί την εμπορική πολιτική εξ ονόματος των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., δεν έχει ακόμη επιτύχει κάποια σημαντική πρόοδο.
«Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι με πολλούς τρόπους πιο σκληρή, πιο άδικη, πιο μοχθηρή από την Κίνα. Θα υποχωρήσουν πολύ. Θα το δείτε. Κρατάμε όλα τα χαρτιά», είπε ο Τραμπ λίγο μετά τη συμφωνία με την Κίνα, δίνοντας το στίγμα της (τρέχουσας) διάθεσης και των προθέσεων απέναντί της.
Η δήλωση σηματοδοτεί ακόμη μία αλλαγή πλεύσης (ή ακόμη έναν τακτικισμό) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «φανταστική», εκφράζοντας την επιθυμία να τη συναντήσει σύντομα.
«Η Ευρώπη δεν είναι προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κανένα πεδίο – είτε πρόκειται για το εμπόριο, την άμυνα ή οτιδήποτε άλλο. Και, ασφαλώς, αυτό αποτελεί μια κάποια έκπληξη για τους Ευρωπαίους στις διαβουλεύσεις τους με τους Αμερικανούς αξιωματούχους», σημειώνει η Αγκάθι Ντεμαρέ, ανώτερη συνεργάτις πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Και καθώς η Ουάσινγκτον συνάπτει συμφωνίες με φίλους και μη, οι εκκλήσεις των Βρυξελλών για δασμολογική αποκλιμάκωση μένουν αναπάντητες. Το μπλοκ –και η διατλαντική εμπορική σχέση ύψους 1,6 τρισ. ευρώ– βρίσκονται στο τέλος της λίστας προτεραιοτήτων, προστίθεται στο δημοσίευμα.
«Χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, ακόμα και το Βιετνάμ, βρίσκονται υψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή τη στιγμή σε σχέση με την Ε.Ε, διότι γνωρίζουν τις δυσκολίες και επιδιώκουν γρήγορες νίκες τώρα», εξηγεί ο Τζος Λίπσκι, διευθυντής στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Δύσπεπτη» η στάση των ΗΠΑ για την Ε.Ε Από την ανάληψη της δεύτερης θητείας του Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής για το Εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί τρεις φορές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, Χάουαρντ Λούτνικ, Τζέιμισον Γκριρ και Κέβιν Χάσετ. Ωστόσο, όπως περιγράφει εύγλωττα το Politico, «παρά τα χαμογελαστά φωτογραφικά ενσταντανέ, οι συζητήσεις δεν έχουν αποφέρει κάτι περισσότερο από σύγχυση».
Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό προκαλεί αγανάκτηση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αμερικανοί ομόλογοί τους δεν έχουν σαφείς στόχους και επινοούν τα πράγματα στην πορεία.
«Είναι εξωφρενικό», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει να περάσουν ακόμη μερικές εβδομάδες μέχρι να καταστεί εφικτή μια συμφωνία, διότι οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αλλάζουν την εστίασή τους πολύ συχνά», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.
«Καθώς οι σοβαρές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, η Ε.Ε. πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες διαθέσεις του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου. Με ισχνό αποτέλεσμα», σχολιάζει το Politico.
Σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων – συμπεριλαμβανομένων της κανονιστικής χαλάρωσης και των κοινών προσπαθειών για περιορισμό της κινεζικής παραγωγής.
Παρουσίασε επίσης μια λίστα εμπορικών ανταποδοτικών μέτρων που στοχεύουν αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 95 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ, σε περίπτωση «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων.
Ο εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, κατήγγειλε την κίνηση της Ε.Ε. ως μη εποικοδομητική και προκλητική.
«Ενώ ο διπλωματικός “πάγος” υποδηλώνει την περιορισμένη επιρροή της Ε.Ε. στην άποψη του Τραμπ, το μπλοκ θέλει να τον χρησιμοποιήσει προς όφελός του, ακολουθώντας μια προσέγγιση “στρατηγικής υπομονής”», αναφέρει το Politico.
«Κανένας εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην ανάλυση των θέσεών του όσο η Ε.Ε.», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Επιτροπής. «Σε αυτή τη βάση, δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν όταν οι Αμερικανοί είναι πλέον έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας